Amblyopi, eller «lazy eye» som det ofte kalles, er en forstyrrelse i øyets utvikling hvor det ene øyet ikke klarer å oppnå skarphet i synet sammenlignet med det andre. Lazy eye (medisinsk referert til som amblyopi) påvirker barn i løpet av småbarnsårene og tidlig barndom. Amblyopi påvirker vanligvis bare ett øye, selv om det i noen tilfeller kan påvirke begge øynene.

Ved at tilstanden oppdages tidlig og behandling iverksettes, kan dette forhindre ytterligere synsforstyrrelser eller permanent synstap i øyet.

Hvordan oppstår amblyopi?

Grunnen til at det ene øyet ikke klarer å utvikle seg mer enn det andre når det gjelder synsskarphet, skyldes at hjernen fokuserer med det ene øyet mer enn det andre. Dette resulterer i at det andre øyet blir "dovent". Problemet er ikke nødvendigvis selve øyet, men signalene som øyets nerveceller sender til hjernen. Disse signalene oppfattes feil, noe som fører til øyets reduserte respons. Det kan imidlertid også skyldes selve øyet, for eksempel skjeling, en uregelmessig formet hornhinne, eller at det ene øyet er mer nær- eller langsynt enn det andre.

Amblyopi fører til at øyet får tåkesyn, og ikke klarer å se bilder klart og med dybde. Faktorer som ubalanse i øyemuskulaturen og/eller øyesykdom kan forårsake lazy eye. Jo før øyet behandles, desto større er sannsynligheten for å gjenopprette et normalt syn på det rammede øyet.

Hva forårsaker lazy eye?

Vanligvis er det en underliggende årsak som påvirker utviklingen av øyet, som får øyet til å reagere for sakte. Nedenfor er noen av de mulige årsakene til lazy eyes:

 • Strabisme/skjeling
  I denne tilstanden fører en muskulær ubalanse i øyet til at øynene snur seg på kryss og tvers, eller vender utover. Øynene er derfor ikke i stand til å justere i samme retning, noe som skaper en skjeløyd effekt.

 • Anisometropisk amblyopi
  Dette er forekommer når det er en stor ulik brytningsfeil  mellom de to øynene. Fordi brytningsfeil forårsaker nærsynthet, astigmatisme og langsynthet, vil dette føre til at du får tåkesyn på det ene øyet som ikke lar seg korrigere opp.

 • Stimulusdeprivasjon amblyopi
  I denne formen for amblyopi er det ene øyet ikke i stand til å se ordentlig, og blir derfor svakere enn det mer dominerende øyet. Det kan være forårsaket av et hornhinnesår, et øyevevsarr, et hengende øyelokk, glaukom, øyeskade eller kirurgi, eller grå stær i øyet til et spedbarn.

Hva er symptomene på et lazy eye?

 • Ett eller begge øyne har tåkesyn.
 • Manglende evne til å fokusere riktig på et objekt med ett øye – dette belaster det andre øyet, da det må kompensere for det berørte øyet. Dette kan videre føre til tretthet i øynene.
 • Det svekkede øyet er ikke i stand til å bidra slik at man får dybdesyn.
 • Dobbeltsyn.
 • Begge øyne har svak koordinasjon og fungerer hver for seg

Estetisk sett kan det ene øyet være i en mer oppover-, nedover, innover- eller utoverposisjon sammenlignet med det andre.

Hvordan kan amblyopi hos barn behandles?

Du bør sørge for en grundig synsundersøkelse når barnet er mellom 3–5 år. Dette er avgjørende, da dette er alderen for utvikling, og hvis det neglisjeres, kan barnet ende opp med permanent amblyopi. Lazy eye hos voksne er dessverre mye vanskeligere å behandle.

Om du kjenner til tilfeller av amblyopi hos barn og eller voksne i familien, bør du bestille en synsundersøkelse til barnet ditt. Å få barnets øyne sjekket så tidlig som mulig, og starte med behandling om nødvendig, kan redde dem fra hodepine, anstrengte øyne, tretthet i øynene eller synshemming.

Les også: 

Lazy eye korreksjon med en øyelapp:

I tilfeller hvor øynene er feiljustert, kan dette noen ganger rettes opp av optikeren din, slik at begge øynene ser i samme retning. Optikeren kan korrigere opp med prismer i brilleglassene og det er viktig at begge øynene får riktig styrkekorreksjon slik at like signaler sendes mot synssenteret i hjernen. Dette er en typisk amblyopibehandling for barn.

Når riktige briller er på plass, kan optikeren foreskrive at barnet ditt bruker øyelapp i flere timer hver dag på det gode øyet. Amblyopia-øyelappen er en behandling for å tvinge det rammede øyet til å brukes for å styrke musklene og vevet slik at det ikke lener seg på det dominerende øyet. Dette er en svært viktig behandling for å oppnå godt syn på begge øyne.

Strabismus kirurgi

En øyelege kan anbefale skjeleoperasjon for barnet ditt hvis det er en feiljustering av øynene. Under denne operasjonen vil øyelegen justere lengden eller plasseringen av musklene for å justere øynene.

I sjeldne tilfeller må pasienter gjennomgå mer enn én operasjon for å oppnå riktig justering av øynene. Etter denne behandlingen kan øyeleger anbefale briller med tilpassede prismeglass, for å forbedre koordineringen av begge øynene. Dette kan også være et alternativ for amblyopibehandling av voksne.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne