Dobbeltsyn, eller diplopi som det heter på fagspråket, betyr at du ser to bilder av ett og samme objekt. Les alt om symptomer, årsaker og behandling.

Dobbeltsyn kan være et symptom på mange forskjellige problemer. Det er vanligvis ikke alvorlig, og de fleste tilfeller er heldigvis midlertidige. Som regel er det ingen grunn til bekymring for den generelle helsen din, men i noen tilfeller kan dobbeltsyn være knyttet til mer alvorlige underliggende helsetilstander.

Hvis du ser dobbelt bør du dra til optikeren din for en diagnose, spesielt hvis du ikke har hatt dobbeltsyn tidligere, at det kommer plutselig eller er ledsaget av hodepine. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken til problemet. I mange tilfeller vil synsproblemer forsvinne med riktig behandling.

Symptomer på dobbeltsyn

Dobbeltsyn, diplopi, gjør at du ser to bilder av det samme av en og samme ting. Du kan ha dobbeltsyn på det ene øyet, eller på begge øynene.
Avhengig av årsaken til dobbeltsynet ditt, kan du også oppleve hodepine, kvalme og smerter rundt øynene. Du kan legge merke til at øyet ditt gjør vondt når du beveger det, eller at øynene dine ikke reagerer på samme måte samtidig. Dette kan få deg til å se skjelsøyd ut, eller som om du har ett øye som "vandrer". Dobbeltsyn kan også være ledsaget av hengende øyelokk eller øyesvakhet.

Årsaker til dobbeltsyn

Mange forskjellige tilstander kan føre til dobbeltsyn. Det kan forekomme i ett eller begge øynene dine avhengig av den underliggende årsaken.

 • Binokulært dobbeltsyn kan være et resultat av problemer i muskler, nerver eller hjerne. Det skjer vanligvis fordi øynene dine ikke fungerer sammen. Årsaker kan omfatte:

  • Skjeling: Kryssede øyne på grunn av problemer med øyemusklene.
  • Diabetes: En sykdom som forårsaker høyt blodsukker som kan skade nervene og potensielt resultere i synstap.

  Andre mindre vanlige tilstander som kan forårsake dobbeltsyn inkluderer nerveskade, kranialnerveproblemer, myasthenia gravis, graves sykdom eller hjerneproblemer.

  Hvis du ser det ene bildet som høyere enn det andre, kalles dette vertikal diplopi. Hvis bildene gjentar seg side om side, kalles det horisontal diplopi.

 • Monokulært dobbeltsyn skyldes ofte et fysisk problem i det berørte øyet. Disse kan inkludere:

  • Keratokonus: når hornhinnen (fremste del av øyet) blir tynnere og endrer form.
  • Astigmatisme: der hornhinnen din ikke har en perfekt form slik at den ikke fokuserer ordentlig.
  • Grå stær: en vanlig tilstand der en opphopning av protein i øyet dekker linsen inne i øyet og blokkerer synet.
  • Tørre øyne: der øynene ikke produserer nok tårer til å smøre øynene.
  • Pterygium: en sjelden, ikke-kreftfremkallende vekst på vevet som dekker øyelokket og øyeeplet (konjunktiva).
  • Briller eller kontaktlinser, som ikke sitter godt eller er riktig tilpasset, som forstyrrer synet.

Slik settes diagnosen for dobbeltsyn

Du bør besøke optikeren din for en synsundersøkelse selv om dobbeltsynet kommer og går, eller om du bare opplever midlertidig dobbeltsyn. Det er spesielt viktig å få det sjekket ut hvis du opplever plutselig dobbeltsyn eller dobbeltsyn for første gang.

Diagnostisering av dobbeltsyn er relativt enkelt. Vi vil snakke med deg om dine symptomer og syn og gjøre noen enkle øyetester.

Det kan være vanskeligere å diagnostisere årsaken til dobbeltsyn. Vi vil stille spørsmål om din personlige- og familiehistorie, samt eventuelle nylige endringer i helsen din. Enten du har vertikalt dobbeltsyn eller horisontalt dobbeltsyn kan også være nyttig for å finne årsaken til symptomene dine. Hvis du har dobbeltsyn på ett øye eller binokulær diplopi som vi ikke finner årsaken til, vil vi henvise deg til øyelege for videre tester og behandling.

Behandling av dobbeltsyn

Behandlingen for dobbeltsynet ditt vil avhenge av årsaken til tilstanden din. De vanligste behandlingene innebærer å korrigere synet med briller eller spesiallinser. Du kan også få et øyeplaster som en midlertidig løsning mens du venter på at andre behandlinger skal tre i kraft. Øyeøvelser kan være en effektiv behandling for å styrke svake muskler. For noen helsetilstander kan medisiner hjelpe til med å behandle eller kontrollere utviklingen av sykdommen. Andre tilstander må kanskje behandles med kirurgi, for eksempel om musklene i klem, grå stær eller andre underliggende helsetilstander.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne