En ny landeplage herjer: Raske briller er på alles lepper- og neser. En ekte rask brille er tettsittende, har en aerodynamisk fasong, og finnes i alt fra kraftige farger til uskyldige pasteller. Enten du velger farget eller oljefargede glass – her snakker vi speileffekt med store bokstaver. Etterspørselen har tatt fullstendig av, men er det bare et spørsmål om mote?

 Raske shades til pynt – og nytte?

For mange av oss er det mye humor knyttet til raske briller. Andre ser på raske briller som selve «prikken over i’en» på afterski eller på sidelinja i Kollen. For de aller fleste er allikevel disse brillene knyttet tett opp mot fritidsaktiviteter – for eksempel i skisporet, på rulleski, på seilbrettet eller på sykkelturen. Brillene er utvilsomt kule å hvile øynene på, og i.

Men, har raske briller noen nytteverdi utover det? Vi tok en prat med Optometrist MSc og fagsjef i Interoptik, Olaug Skrøppa.

 • - Raske briller har flere både viktige og nyttige funksjoner. For det første beskytter brillene øynene både mot UV-stråler og for potensielle øyeskader fra for eksempel skistav, kvist eller snøball i øyet, eller en gnist på avveie fra bålet når du griller pølser og nyter en pause etter en lang skitur, forteller Olaug Skrøppa.

  Fargen på glassene har faktisk andre funksjoner enn bare å se kule ut og matche skidressen. Olaug forklarer at fargene på glasset kan gi økt kontrast ved ulike lysforhold og ulike farger passer til ulike omgivelser. - Dette betyr at vi kan optimalisere synsforholdene våre med ulike farger på glassene enten du skal på ski, nyte en dag på sjøen, på sykkeltur og andre fritidsaktiviteter ute i det fri. Ulike mørkhetsgrader av fargene spiller også en rolle utfra lysstyrken i omgivelsene.

  Speilbelegget har også den nyttige funksjonen at mindre lys når øyet. Ergo oppleves briller med dette mørkere og mer behagelig ved sterkt sollys og mye reflekser som en perfekt dag på påskefjellet ofte byr på.   

  Som med alle andre briller er det en stor fordel om brillene sitter godt slik at du kan bruke dem lenge. - Det hjelper ikke å ha de beste raske brillene om du ikke bruker dem.

Derfor er raske briller viktig for øyehelsen din:

 • Raske briller beskytter øyet mot UV-stråler. Dette er viktig for å forhindre snøblindhet, skade på netthinnen og øyelinsen. 

 • Raske briller beskytter huden rundt øynene for UV-stråler. Huden rundt øyet er blant den tynneste på kroppen og blir lett solbrent. Når denne huden utsettes for sol får du fortere rynker, og faren for hudkreft kan øke dersom huden ofte blir solbrent.

 • Raske briller har en aerodynamisk fasong som dekker godt rundt øyet. Dette er forhindrer sollyset å komme inn fra siden og bakfra. Husk at det er mye refleksjon både fra snø og sjø!

 • Med raske briller unngår du «vind/trekk» på øyet som for mange forårsaker ubehagelig tåreflod. 

 • Du kan til og med få din egen styrke i noen av de raske brillene slik du i tillegg til å se godt også ser rå og moteriktig ut.

Finn din nærmeste Interoptik butikk