Tørre øyne er et vanligere problem enn det de fleste er klar over. Så mye som hver andre kvinne og hver tredje mann over 50 år har opplevd tørre øyne. Det er også svært vanlig blant mange som sitter foran skjerm hver dag. Hele 50 % av alle kontaktlinsebrukere opplever også tørre øyne.

Årsaken til tørre øyne

Grunnen til at du får tørre øyne er enten at øynene produserer for lite tårevæske, eller at tårevæsken fordamper for fort. Uansett om du har kroniske plager eller om det er mer sporadisk finnes det mye du kan gjøre for at øynene dine skal få det bedre. Les mer om hvordan man behandler tørre øyne, med blant annet fuktedråper, gele og lysbehandling.

Symptomer på tørre øyne:

 • Svie
 • Rennende øyne
 • Brennende følelse i øyne
 • Tretthet
 • Følelsen av grus, eller fremmedlegemer i øynene
 • Røde og irriterte øyne
 • Lysømfiendtlighet
 • Synsskarphet som varierer
 • Tørrhet

Symptomer på tørre øyne forverres ofte mot slutten av dagen, og de merkes spesielt godt ved aktiviteter som lesing og skjermbruk. Enten det er mobiltelefon, PC, TV eller nettbrett. Mange opplever også at øynene begynner å renne. Det høres kanskje merkelig ut, men det vanligste symptomet på tørre øyne er faktisk svie og rennende øyne – 67% av de med tørre øyne opplever dette. Symptomene oppleves ofte ikke som at øyet er tørt i det hele tatt. Derfor er mange ikke engang klar over at de har tørre øyne.

Tørre øyne kan også forårsake visse synsforstyrrelser. Når tårefilmen over hornhinne og konjunktiva blir for tørr kan du få uklart syn.

Les også:

 • Alder er en vanlig årsak. Kjertler som sitter langs kantene av øyelokkene har en tendens til å svekkes med alderen. Dermed mister hornhinnen en del av beskyttelsen og fukten sin og øynene blir tørrere. Tørre øyne er også et symptom på overgangsalder hos kvinner, derfor opplever flere kvinner enn menn å ha tørre og sviende øyne.

  Skjermbruk er noe av det som aller oftest går igjen blant de med tørre øyne. Når vi sitter mye og stirrer på mobilen, nettbrettet, pcen eller TV-en, glemmer vi rett og slett å blunke. Da blir øynene slitne, såre, røde og tørre. Samtidig er luft fra aircondition både i bilen og på arbeidsplassen en medvirkende årsak.

  Mat. For lavt inntak av sunne fettsyrer, og for høyt inntak av usunt animalsk fett øker risikoen for tørre øyne. Dette gjelder spesielt de som opplever å ha tørre øyne om morgenen.

  Infeksjoner og allergier. En betennelse kan føre til endringer som igjen kan føre til tørre øyne. Dermed dannes fort en ond sirkel: Endringen i tårefilmen vil gjøre betennelsesprosessen mer langvarig og gi manglende beskyttelse mot ytre stoffer. I tillegg går tørre øyne og allergi går ofte sammen, enten som en direkte konsekvens av allergien eller fordi enkelte allergimedisiner kan tørke ut øynene.

  Medisinsk behandling. Mange legemidler, slik som overnevnte allergimedisiner, eller visse typer antidepressiva kan svekke tåreproduksjonen og dermed føre til tørre øyne.

  Kirurgiske inngrep i øyet kan svekke følsomheten i hornhinnen, som fører til endret fettlag og vil være en medvirkende faktor til tørre øyne.

 • Ettersom tørre øyne er et kjent fenomen blant kontaktlinsebrukere finnes det et stort utvalg linser designet for dette problemet. Linser for tørre øyne er laget av et annet materiale enn andre linser, som holder og frakter væske mye mer effektivt.

  Om du bruker månedsliner er det heller ikke sikkert du behøver å kjøpe spesiallinser. For mange holder det å bytte til ukes- eller 14-dagerslinse.

  Det fines også øyedråper som fukter du kan bruke sammen med linser. Samt renseservietter for å rengjøre øyelokkranden slik at kjertlene på kanten av øylokkene blir holdt åpne.

 • Interoptiks optikere har spesialkompetanse i å behandle tørre øyne. En tørre øyne konsultasjon tar 45 minutter og koster kr 790(veil. pris). Vi foretar separerte målinger uavhengig av synsundersøkelsen for å evaluere om det er produksjonen av tårevæske som er for liten eller om fordampningen er for høy. Resultatet av testen er et behandlingsprogram tilpasset dine behov.

 • Tørre øyne er kanskje den vanligste øyeplagen vi har. Spesielt i vinterhalvåret, og etter lange dager på studier eller jobb kan man kjenne at øynene er såre, tørre og sviende. Dette kan også resultere i at bokstaver, på skjerm eller i bøker begynner å virke uklare. Heldigvis trenger det ikke å bety at du må ha nye eller sterkere briller. Kanskje du bare trenger noen gode øyedråper?

  Det er en rekke behandlinger som hjelper mot tørre øyne, noen må du til optiker for å få, andre kan du gjøre hjemme. Plages du med tørre øyne er det viktig å ta det på alvor. Uten behandling finnes det en risiko for at vedvarende sår og skader dannes på øyets overflate. 

 • Mange har gode erfaringer med lindrende fuktdråper. Hos Interoptik har vi et bredt utvalg fuktgivende øyedråper, som passer til hvor sterke symptomer man opplever. Disse blir også kalt kunstig tårevæske. Enkelte trenger dråper kun én gang om dagen, eller etter behov, andre mer hyppig. Kontaktlinsebrukere kan også bruke fuktdråper sammen med linsene. Det er imidlertid viktig at du bruker den er rette typen dråper som egner seg sammen med linser. For å få de beste øyedråpene for akkurat deg, bør du ta turen innom en av våre optikere, så finner vi ut av det sammen.

 • Noen av årsakene til tørre øyne er det vanskelig å gjøre noe med, som kjønn og alder. Samtidig finnes det en del endringer du kan gjøre i hverdagen for å minske plagene.

  Kontorluft er en stor synder når det kommer til tørre øyne. Air-condition både i bilen og på arbeidsplassen, bidrar negativt. Spesielt i kombinasjon med skjermbruk. Pass på å stille vifter slik at de ikke blåser rett på øynene.

  Å redusere inntaket av animalsk fett fra blant annet fra storfe og svin, vil også bidra i positiv retning. Øker du også inntaket av sunne fettsyrer som omega 3 fra blant annet fisk og nøtter har du ikke bare hjulpet øynene dine, men helsen generelt. Derfor kan det være til hjelp å begynne å bruke kosttilskudd så du er sikker på at du får dekket kroppens behov for de sunne fettsyrene.

  Hvis du bruker sminke, eller er i miljøer med mye støv og partikler er det viktig å rense bort fremmedlegemer og være nøye med øyehygienen.

  Ettersom tørre øyne er et kjent fenomen blant kontaktlinsebrukere kan det være til stor hjelp å bytte til en riktigere kontaktlinse. Det finnes det et stort utvalg linser designet for deg med tørre øyne. Linser for tørre øyne er laget av et annet materiale enn andre linser, som holder og frakter væske mye mer effektivt.

 • Økt skjermbruk både hjemme og på jobb gjør at blunkefrekvensen vår går ned. Dette leder naturlig nok til at øyet blir tørrere. Derfor anbefaler vi i Interoptikk å enten begrense skjermtid, eller å ofte ta pauser. En god tommelfingerregel er «20-20-20». Hvert 20. minutt skal du ta 20 sekunders pause. Blunk fullstendig 20 ganger og fokuser på avstand.

  En annen god løsning hvis du må eller liker å sitte mye foran skjermen er livstilsglass. Disse er laget for å avlaste øynene, og hjelper på tørre, trøtte og slitne øyne.

 • Interoptik har spesialkompetanse på tørre øyne og bruk av E-Eye. Behandlingen i vår klinikk er både behagelig og effektiv, og hjelper i 85 % av tilfellene.

  Du kan også få et tilrettelagt behandlingsprogram for tørre øyne av din optiker.

  E-Eye lysbehandling av tørre øyne, er en revolusjonerende form for lysbehandling av tørre øyne. Infrarødt lys sendes i korte glimt som stimulerer blant annet nerve og kjertlene på øyelokksranden – slik at du opplever stabilisering av tåreflyt. Du opplever velbehag og eventuelle betennelser lindres.

  Om du tidligere har brukt eller bruker varmebehandling eller dampbriller for tørre øyne vil E-Eye behandlingen erstatte dette. Før du bestiller tid til E-Eye behandling må du gjennom en tørre øyne konsultasjon.

 • Under en ”Tørre øyne”-konsultasjon vil optikeren utføre målinger som avdekker årsaken til plagene og gi deg den rette typen fuktdråper for tørre øyne eller annen behandling. Du vil også motta personlig rådgivning og trening i forbindelse med blunking, hvis det er noe du har behov for. Snart vil du kjenne at øynene dine og synet ditt har det bedre! Vi følger deg også opp med en etterkontroll om noen uke for å se om det er ytterligere tiltak som kan bedre din situasjon.

  Har du mistanke om at du har tørre øyne? Bestill tørre øyne konsultasjon.

Tørre øyne konsultasjon

veil pris. kr 940,-

E-Eye lysbehandling av tørre øyne

Finn din nærmeste Interoptik butikk