Øyetretthet oppstår når øynene dine har smerter fordi musklene i øyet ikke får nok hvile, hydrering og beskyttelse mot kraftig gjenskinn fra dataskjermer over lange perioder. Vi forteller deg alt du trenger å vite om tretthet i øynene.

Over tid har øynene dine en tendens til å verke og føles slitne. For noen mennesker er øynene deres overarbeidet i en slik grad at de opplever konstant tretthet i øynene, på grunn av langvarig eksponering for skadelige stråler, gjenskinn og luftforurensning.

Når dette skjer, må vi begrense eksponeringen vår for TV, dataskjermer og mobiltelefoner, og søke trøst gjennom øyebehandlingene som er tilgjengelige.

Årsaker til øyetretthet

 • Ciliærmuskelen er plassert inne i øyet. Den er ansvarlig for å justere linsene i øynene slik at du kan fokusere på fjerne eller nærliggende objekter. Når denne muskelen brukes over sin kapasitet, spesielt i lengre perioder, sliter den med å fokusere på objekter i nærheten. Når du stirrer på en gjenstand i lang tid, forhindrer du at ciliærmusklene dine trekker seg sammen og slapper av, noe som gjør det vanskeligere for dem å justere linsene og gi deg klart syn.

  Ekstraokulære muskler er et annet sett med muskler som trekker seg sammen og slapper av for å gi deg stabilt, klart og belastningsfritt syn. Det er seks ekstraokulære muskler per øye, og disse fokuserer på et bilde for å forhindre at du ser dobbelt.

  Når disse musklene trekker seg raskt sammen ved å se på en gjenstand i lang tid, blir de anstrengt og overarbeidet. Som alle muskler trenger de ekstraokulære musklene våre tid til å slappe av, hvile og få energi for å utføre oppgaven sin. Overanstrengelse av øynene forhindrer denne hvilen, og kan føre til anstrengte, trette øyne og, hvis det ikke kontrolleres, muligens andre øyehelsetilstander.

 • Noen mennesker lider av det som kalles en okulær overflatesykdom – en sykdom som gjør at øyets overflate tørker ut raskere enn vanlig, og som kan føre til vanskeligheter med å fokusere på gjenstander. Med denne sykdommen har ikke øyets overflate nok naturlig smøring. Dette betyr at øyets overflatefilm er tilbøyelig til å rives, og ikke lett kan reparere seg selv. Denne tørrheten får øynene til å føle seg utslitte og trette, og resulterer i tretthet i øynene.

 • Den vanligste årsaken til tretthet i øynene er eksponering for gjenskinn fra datamaskin- eller mobiltelefonskjermer. Når skjermens lysstyrke ikke justeres, kan eksponeringen tappe øyet for energi, på grunn av å behandle enten for sterkt gjenskinn eller ekstremt lite gjenskinn.

  Dette er grunnen til at skjermene må justeres regelmessig for å passe øyets lysstyrkeinntak. Ellers kan du ende opp med hyppig øyetretthet, noe som lett kan påvirke din generelle produktivitet. Unngå å se på fluorescerende lys, og sjekk at lyset fra dataskjermen passer til øyets komfortnivå.

Symptomer på tretthet i øynene

Øyetretthet kan være oppleves alvorlig eller mildt. Hvis du er usikker på om du har øyetretthet, kan du sjekke om du har noen av disse symptomene:

 • Uskarpt syn eller forvrengt syn
 • Ser ofte dobbelt
 • Føler konstant tørrhetØynene dine er nesten alltid røde eller rosa i fargen
 • Øynene dine føles varme og såre når du lukker dem
 • Opplever hodepine oftere
 • Stramhet i tinningene, nakken og ryggen
  Rennende øyne

Hvordan kan du behandle tretthet i øynene?

Noen få endringer i livsstilen din kan forbedre både din mentale helse og øyehelse. Å justere belysningen på jobben, løfte pc’en til et annet nivå og sitte lenger unna skjermen, er alle tiltak som kan forbedre øyehelsen din.

 • Hvis øynene dine blir lett slitne, kan det være lurt å justere belysningen rundt deg for å redusere gjenskinnet fra dataskjermen. For eksempel, hvis det tilfeldigvis er en lampe ved datamaskinen din som skaper gjenskinn på skjermen, kan det være bedre å plassere lampen på en annen måte.

  Å installere en dimmerbryter har også vist seg å redusere gjenskinn fra dataskjermer og kan være et effektivt middel mot tretthet i øynene. Å legge til et blendefilter på skjermen kan redusere gjenskinnet, siden det absorberer overflødig gjenskinn og hindrer øynene dine i å absorbere det.

 • Å justere høyden på skjermen kan også gjøre en forskjell. Hold skjermen hevet opp til hodehøyde, men litt lavere enn øyehøyde. Hold skjermen din omtrent 20–28 tommer unna ansiktet ditt, da dette kan redusere sannsynligheten for at øynene dine føler seg anstrengte eller trette.

 • Å sitte foran en skjerm over lengre perioder anbefales ikke. Dette blir enda viktigere når du vet at øynene dine er trette. Det kan være lurt å reise seg fra setet, vaske øynene og drikke litt vann slik at du får fukt til øynene. Dette vil også redusere tretthet i øynene ved å gi musklene tid til å restituere seg mens du tar en pause fra skjermen.

  En annen anbefaling er å følge 20–20–20-regelen. For hvert 20. minutt med skjermarbeid, se bort, på noe i avstanden rundt 20 fot unna, i omtrent 20 sekunder.

 • Noen ganger, for kronisk øyetretthet eller ekstrem øyetretthet, hjelper det ikke nok å ta en pause fra skjermen, bruke øyedråper og endre belysningen. En tilleggsløsning kan være å bruke briller som blokkerer for lys fra en digital skjerm som beskyttelse for øynene dine.

  Bestill en time hos optikeren din, som vil foreta en synsundersøkelse og deretter gi deg et par tilpassede databriller. Disse glassene er å foretrekke fremfor å bruke kontaktlinser, siden de ikke tørker ut trøtte øyne, og heller ikke får øynene dine til å føles ubehagelige ved å bruke dem over lengre perioder.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne