Grønn stær (Glaukom) er en fellesbetegnelse på en gruppe øyesykdommer som stort sett utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Den vanligste årsaken er at trykket inne i øyet blir for høyt.

Høyt trykk i øyet kan gjøre at blodårene og synsnervene blir klemt sammen der hvor disse forlater øyeeplet. Sykdommen er som oftest symptomfri før pasienten begynner å merke bortfall av synet. Jevnlige undersøkelser og tidlig sykdomsoppdagelse er derfor viktig slik at den kan bremses opp. Er du over 40 år bør du ta en kontroll hvert 2. år. Under en synsundersøkelse hos optiker kan du finne ut om du trenger oppfølging for grønn stær. 

Glaukom kan lede til blindhet, og er den tredje viktigste årsaken til blindhet i verden.* Skader som allerede har oppstått lar seg dessverre ikke reparere.

Symptomer på grønn stær:

  • Ofte ingen symptomer før sykdommen har kommet langt.
  • Noen kan få øyesmerter og et hardt og ømt øye.
  • Gråsyn i utkanten av synsfeltet er også vanlig.
  • Lysømfintlighet og hodepine kan forekomme

Tidlig oppdagelse av grønn stær er avgjørende

Grønn stær har en viss arvelighet, det vil si at dersom det eksisterer grønn stær i familien, er risikoen noe større. Derfor er den mest effektive måten å forebygge grønn stær å gå jevnlig til synsundersøkelse. Blir sykdommen oppdaget og behandlet tidlig blir sannsynligheten stor for å redde synet. I tillegg er faktorer som diabetes og høyt blodtrykk kjente risikofaktorer, på den måten vil en sunn livsstil være med å forebygge.

Behandling av grønn stær

Den vanligste behandlingen av glaukom er trykkreduserende øyedråper. I noen tilfeller kan også laserbehandling være aktuelt. I tillegg kan grønn stær opereres, selv om dette ikke er veldig vanlig.

En synsundersøkelse hos Interoptik er altså ikke kun for å følge opp på synet og din synskomfort, den er også veldig viktig for å følge opp på din øyehelse og evt. oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium. 

*Kilde: Norsk Glaukom Forening

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker