Visste du at ca 10 prosent av skolebarn mellom 7 og 15 år ser for dårlig? Dårlig syn kan svekke innlæringsevnen og hemme barnas utfoldelse i lek og aktivitet. Derfor er det viktig å undersøke barnas syn tidlig. Vi har skreddersydd vår synsundersøkelse slik at barna skal få en god opplevelse.

Synstest for barn

Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og innlæringsevne hos barn. Cirka 10 prosent av norske barn mellom 7 og 15 år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening. Det viser en undersøkelse utført av Universitetet i Sørøst-Norge. Har barnet nedsatt syn må barnet anstrenge øynene mer enn normalt for å kunne følge med. Et godt og uanstrengt syn gjør det lettere å konsentrere seg - uten å anstrenge øynene mer enn nødvendig. Hos Interoptik utfører vi synstest for barn fra alderen 5 til 16 år.

Synstest for barn hos Interoptik

Vi setter av god tid til barna og starter med å høre hvilke behov de har og hvordan de har det på skolen. Hvorfor har barnet kommet til undersøkelse? Er det første gang? Ser barnet godt på alle avstander? Har barnet hodepine eller opplever vedkommende å være sliten i øynene? Liker barnet å lese? Liker barnet å spille på Ipad?

Det er barna selv som skal svare, foreldrene bare supplerer ved behov. Ofte forteller barna mye som de ikke har nevnt for foreldrene, og dette kan være verdifull informasjon for en optiker som vet å stille de rette spørsmålene. Barna tror ofte at alle har det sånn som de har, og derfor har de heller ikke nevnt noe til foreldrene.

Hvordan foregår en synstest for barn?

Under synstesten blir synet undersøkt både for avstand og nær, samt dybdesyn. Samsynet blir også sjekket, det er viktig for lese- og skriveferdighetene, og kontrollerer fargesynet.

Vi passer på å ha Donald-blader eller annen barnevennlig lesestoff tilgjengelig. Slik ser vi hvordan de leser. Selve undersøkelsen gjør vi effektivt, slik at det blir gøy og ikke langtekkelig.

Barns subjektive oppfatning av sitt eget syn i forhold til verdensbildet, er ikke nødvendigvis like lett å forklare eller forstå. Derfor er vi svært opptatte av å gi barna rom til å fortelle, gi eksempler og bruke sammenligninger. I noen tilfeller drypper vi øynene til barnet. Det gjør vi fordi barns fokuseringsevne er spesielt god, og ved å dryppe øynene vil  denne funksjonen slappe av. Dråpene kan svi litt, og gjør at pupillene utvider seg. Dette gjør at den objektive styrkeutmålingen blir mer korrekt. Barnet vil etter utdrypping oppleve økt lysømfintlighet i noen timer etter undersøkelsen og synet vil være svekket. Et godt tips er å ta med solbriller som barnet ditt kan bruke etterpå til virkningen av dråpene har avtatt.

En synstest munner ut i en nøye vurdering av barnets syn og en anbefaling om beste optiske løsning, som kan være briller, kontaktlinser eller begge deler.

Hva koster synstest for barn?

En utvidet synsundersøkelse med optomap for barn i alderen 5 til 16 år, koster kr 990,-. Denne grundige undersøkelsen innebærer en optomap-scan av netthinnen, samsynsevaluering, undersøkelse av øyelinse og hornhinne, utmåling av brillestyrke, evaluering og oppsummering av eventuelle funn og behov.

synsundersøkelse for barn
Synsundersøkelse barn

Grundig oppfølging av øyehelsen ved et optomap- scan

Ved hjelp av et optomap-scan tar vi et bilde av innsiden i øyet for å sikre at øyet er friskt, at utviklingen er bra, eller om det er tegn til skader eller sykdommer på netthinnen  som kan være skadelig for synet og må henvises til øyelege. Et optomap-scan er fullstendig smertefritt og tar bare et par sekunder. Bildene lagres slik at vi kan sammenligne og se etter forandringer neste gang barnet kommer til en synsundersøkelse.

Hvor ofte bør barnet ta synsundersøkelse?

Alle barn bør undersøkes av optiker med jevne mellomrom. Første gang bør være før de begynner på skolen, siden bør de følges opp hvert tredje år om ingenting er galt. 

Synsundersøkelse på bakgrunn av alder og synsutfordring:

 • Langsynte barn:
  Årlig synsundersøkelse

  Nærsynte barn eller barn med risiko for utvikling av nærsynthet:
  Synsundersøkelse hver sjette måned

  Samsynsproblem behandlet med optisk korreksjon eller samsynstrening: Individuell vurdering

 • Langsynte barn:
  Synsundersøkelse hvert andre år (hvis stabil), ellers individuell vurdering

  Nærsynte eller risiko for utvikling av nærsynthet:
  Synsundersøkelse hver sjette måned

  Samsynsproblem behandlet med optisk korreksjon eller samsynstrening: Individuell vurdering

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her
Et barn med briller på skateboard

Få reservebrille til barn med på kjøpet!

Verdi inntil 2700,-

Finn din nærmeste Interoptik-butikk