Hvis du har tunge eller hengende øyelokk, kan du ha tilstanden ptose. Det er mulig å ha ett hengende øyelokk (unilateral ptosis) eller begge (bilateral ptosis).

Medfødt ptose

Noen ganger blir barn født med ptosis. Dette kalles medfødt ptose. Det er ofte forårsaket av at muskelen som løfter det øvre øyelokket ikke har utviklet seg ordentlig.1
 
Hvis barnet ditt har medfødt ptose, kan du legge merke til at ett eller begge øyelokkene til barnet henger. Hvis barnet i tillegg vipper hodet bakover eller hever øyenbrynene for å se bedre, kan dette være et tegn på ptose. Hvis de hele tiden vipper hodet bakover for å se bedre, kan dette føre til problemer med både hodet og nakken.1
 
Ptose hos barn kan føre til andre synsproblemer. Hvis et av øyelokkene deres synker langt nok til å blokkere pupillen, kan de utvikle amblyopi. Det vil si at synet i det ene øyet er bedre enn i det andre.1 De kan også utvikle astigmatisme eller skjeldende øyne. Barn født med ptosis kan ha andre øyeproblemer, som svulster på øyelokket eller problemer med å bevege øynene.1

Årsaker til ptose hos voksne og eldre barn

Hvis muskelen som er ansvarlig for å løfte det øvre øyelokket blir strukket eller separert fra øyelokket, kan dette forårsake ptosis.1 Musklene våre som strekker seg ut på grunn av aldring kan forårsake dette. Det kan også skje etter en øyeskade eller øyeoperasjon, for eksempel kataraktoperasjon eller øyelaseroperasjon.2
 
Noen ganger kan en sykdom som diabetes eller en svulst i øyet påvirke muskelen og forårsake ptose. Det kan også være forårsaket av en hodeskade eller hjerneslag, eller av en langvarig nevromuskulær sykdom kalt myasthenia gravis. Dette forårsaker utbredt muskelsvakhet, inkludert musklene som brukes til å løfte øyelokkene.

Hvor alvorlig er ptose?

Ptosis er som regel forårsaket av et problem med selve øyemusklene. Enten blir muskelen som løfter øyelokket svak eller strukket, eller så løsner den.3 Denne typen ptose er vanligvis ikke alvorlig, selv om det fortsatt er en god idé å søke behandling for den. Det kan fortsatt påvirke synet ditt eller forårsake nakkebelastning, siden du kan bøye nakken for å se ut under øyelokkene.
 
Ptose kan også være et symptom på et mer alvorlig problem, for eksempel hjernesvulst eller hjerneslag.5 Hvis du har et plutselig hengende øyelokk som har utviklet seg over noen dager eller til og med noen timer5, er det mer sannsynlig at det er et symptom på et alvorlig problem. Hvis dette er tilfelle, bør du snarest snakke med legen din, da det kan være en medisinsk nødsituasjon.
 
Ptosis forårsaket av svekkelse av muskler tar vanligvis måneder eller til og med år å bli kivtt. Vanlig muskelsvakhet har en tendens til å bli verre i løpet av dagen, ettersom du blir mer sliten, mens et hengende øyelokk som er et symptom på et mer alvorlig problem kan skje på tilfeldige tidspunkter på dagen og til og med bytte fra det ene øyet til det andre.4

Behandling av ptose

Det er finnes forskjellige alternativer for behandling av hengende øyelokk, inkludert medisinering og kirurgi. Hvis du har en baby eller et lite barn med medfødt ptose, er det en god idé å få det behandlet så snart som mulig, slik at det ikke påvirker utviklingen av synet.
 
Hvis barnet ditt har utviklet amblyopi (ett øye som ikke ser like godt som det andre øyet) som følge av ptose i det ene øyet, må dette også behandles. Dette innebærer vanligvis å bruke en lapp eller spesielle briller for å dekke det sterkere øyet slik at det svakere øyet kan styrkes.1
 
Ved ptosiskirurgi kan kirurgen gjøre en liten justering av muskelen som løfter øyelokket ditt, eller de de kan feste muskelen til øyelokket ditt hvis de har blitt skilt. Du vil sannsynligvis kunne ha operasjonen under lokalbedøvelse.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne