Progressive kontaktlinser, eller multifokale linser som det heter på fagspråket, er kontaktlinser laget for at du skal kunne se godt på nær-, mellom- og lang avstand – med én og samme linse.

Er du en av dem som bruker linser, men som merker at styrken ikke er tilstrekkelig når du skifter mellom å se på nært hold og større avstander? Da er det er ikke sikkert du behøver å bytte ut dine vanlige linser med briller.

Progressive linser fungerer ved at linser har forskjellige soner med forskjellig styrke, slik at du alltid ser skarpt, uansett om du skal lese en bok eller se på kino. Linsene er pupillestyrt. Det vil si at de ulike sonene i linsen er styrt av størrelsen på pupillen din. Dette går altså helt automatisk og du trenger ikke lete etter sonene i kontaktlinsen. Pupillene våre endrer størrelse etter hvor lyst og mørkt det er.  

Disse får du både som dagslinser, månedslinser og døgnlinser.

  • Progressive kontaktlinser passer for både langsynte og nærsynte, men også for deg som kanskje bare har behov for lesebriller. De progressive kontaktlinsene er et godt valg til bruk under aktiviteter som sykling, løping eller annet som stiller krav til et godt syn. De passer utmerket til deg med aldersrelatert langsynthet (presbyopi) – en naturlig synsforandring som begynner i 40-årene. Noe som merkes ved at en må holde telefon, avis eller bok på avstand for å kunne lese klart. Også du med skjeve hornhinner kan bruke progressive linser, det finnes nemlig multifokale linser som også er toriske.

  • Multifokale linser kan være et fint supplement til briller. For nybegynnere vil det innebære en tilvenningsperiode, men Agustsdottir forsikrer at det som regel går fort. For ekstra sikkerhet har vi i Interoptik tilvenningsgaranti, som betyr at hvis ikke linsene forventet, hjelper vi deg med å bytte til andre linser som kan fungere bedre. Oppnår du ikke resultatet du ønsker er briller er godt alternativ. Hvis dette er en dyrere løsning, betaler du kun differansen.

    Alder er heller ingen hindring, pasienter godt oppe i 80-årene har blitt utstyrt med progressive linser uten problemer. Du kan bruke multifokale kontaktlinser hele dagen hvis du vil, mens noen ønsker å primært bruke linsene til sport og fritid. Hos oss i Interoptik har vi også multifokale linser med solfilter, som er UV-blokkering. Dette er optimalt blant annet for å forsinke utvikling av grå stær.

Lang erfaring med progressive linser

En som har lang erfaring med progressive linser er Kristin Seland Agustsdottir hos Interoptik Nordfonn på Sørumsand. Hun kan forteller at progressive kontaktlinser passer stort sett alle, men at det blir stadig mer populært også blant voksne brukere. Noen har brukt linser tidligere, mens andre kun har brukt briller eller ikke noen form for synshjelpemiddel i det hele tatt.

Når vi blir eldre mister vi fleksibilitet i linsen inne i øyet, Dette er ikke farlig, men et resultat av tidens tann, forklarer optiker Agustsdottir. Det betyr allikevel at vi trenger nye løsninger for å se godt på nært hold. Mange slutter med kontaktlinser når man har behov for progressiv synshjelp. Det er absolutt ikke nødvendig.

Jonas setter inn linsen

Tid for undersøkelse?

Bestill synsundersøkelse, nytilpasning eller kontaktlinsekontroll

Bestill en time

Progressvie linser passer til:

  • Deg med aldersrelatert langsynthet.
  • Deg som har problemer med å se på nære avstander med de kontaktlinsene du har i dag.
  • Deg som vanligvis bruker lesebriller eller progressive briller.
  • Deg som vil ha friheten til å se godt på både avstand og nær uten briller.

Multifokale linser sikrer Tinas aktive hverdag

Tina kan nyte et skarpere syn og en enklere hverdag, takket være multifokale kontaktlinser.

Tina setter inn linser

Finn din nærmeste Interoptik-butikk