Det er vanlig å oppleve ulike symptomer knyttet til syn og øyehelse gjennom hele livet. Noen symptomer kan behandles og noen, hvis de ikke behandles i tide, kan endre helsekvaliteten din permanent.

Du bør alltid ta hensyn til øyesymptomer. Mange kan forsvinne av seg selv over tid, men i noen tilfeller bør du oppsøke en optiker. Å få sjekket øynene regelmessig, minst en gang i året, kan være fordelaktig. Nedenfor er en liste over øyesymptomer som enten kan avsløre eller resultere i mer alvorlige øyesykdommer.

Hva kan øyesymptomer være et tegn på?

Konjunktivitt

Konjunktivitt, også kjent som øyekatarr, er en betennelse i konjunktiva, det tynne laget som dekker både den hvite delen av øyet og den indre delen av øyelokket. Konjunktivitt er også kjent som "rosa øye", oppkalt etter den rosa, rødlige fargen som den gir øyet. De vanligste stammene av rosa øyne er vanligvis forårsaket av bakterier, og de kan være ganske smittsomme. Hvis du merker røde eller irriterte øyne, og de ikke forsvinner av seg selv, anbefales det at du konsulterer en optiker eller øyelege.

Les mer: Konjunktivitt

Blodskutte øyne

Denne tilstanden kan oppstå når et blodkar inne i øyet sprekker, og gir det hvite i øyet en rosa eller rødlig farge. Det er en rekke årsaker til at noen kan oppleve røde, blodskutte øyne, som kan variere fra noe mindre til en tilstand som trenger øyeblikkelig behandling.

Les også: Sprengt blodkar i øyet

Røde øyne

Den hvite overflaten av øyet kan virke rød på grunn av at blodårene utvider seg ved irritasjon eller infeksjon. Dette kan være forårsaket av belastning på øynene, mangel på søvn, bakterier og/eller allergier. Røde øyne kan også være en indikator på en utviklende øyetilstand som konjunktivitt eller solskade. Det anbefales å besøke en av våre optikere for en diagnose dersom symptomene vedvarer eller du er bekymret.

Les mer: Røde øyne

Tørre øyne

Tilstanden kjent som tørre øyne kan være forårsaket av redusert produksjon eller ingen produksjon av tårer, eller økt fordampning av tårer. Tårer holder øynene dine fuktige, sunne og infeksjonsfrie. Reseptfrie øyedråper som du kjøper over disk kan tilby midlertidig lindring av dette problemet, men hvis symptomene vedvarer, anbefales det at du kontakter optikeren din for å få hjelp og finne lindring.

Les mer:

Overbelastning av øynene

Øynene dine kan bli slitne eller anstrengte når du konsentrerer deg over lengre tid. Denne øyebelastningen er også kjent som astenopi, og kan oppstå på grunn av press på nervene i øyet og at øyemusklene blir overanstrengte og utmattet. Tilstanden kan også være forårsaket av mangel på søvn (søvnløshet), næringsmangel eller eksponering for lys eller forurensning. Symptomene du kan oppleve er hodepine, øyemuskelsmerter og problemer med å fokusere.

Øyetretthet

Hvis du kjenner at øynene dine svir, klør eller føles tunge, kan disse symptomene være forårsaket av tretthet i øynene. Daglige vaner som bruk av mobiltelefon, spillkonsoller og andre digitale enheter kan være noen av hovedårsakene til tretthet i øynene. Det er vanlig at man blunker sjeldnere når man ser på en dataskjerm eller en mobiltelefon. Et normalt øye blunker rundt 18 ganger i løpet av et minutt – dette er øyets naturlige måte å forfriske seg på. Lesing, skriving og kjøring er aktiviteter som også kan føre til tretthet i øynene. Symptomene som har en tendens til å være relatert til øyetretthet er ømme øyne, fokusproblemer, lysfølsomhet og nakke-, skulder- eller ryggsmerter.

Les mer: Slitne eller trøtte øyne

Uklart syn

Tåkesyn kan oppstå når øyet ikke kan fokusere på et objekt, enten fjernt eller i nærheten. Nærsynthet, langsynthet, presbyopi eller astigmatisme kan alle være potensielle årsaker til tåkesyn. Disse tilstandene kan imidlertid generelt behandles med briller eller kontaktlinser. Tåkesyn kan også ha andre årsaker som varierer fra øyeinfeksjon og bivirkninger fra medisiner, til hodepine og migrene. Bestill time hos en av våre optikere hvis du opplever tåkesyn.

Les mer:

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker