Å ha slitne eller trøtte øyne har de fleste av oss opplevd. Merker du likevel at dette er et problem du ofte har, kan det være en mer spesifikk grunn til at du føler deg sliten i øynene.

Tørre øyne

At øynene er tørre øyne er ofte en del av problemet. Blant annet tørr luft, arbeid foran PC der man iblant glemmer å blinke hyppig nok, kan gi en hornhinne som er tørr. Da svir det, gir en grusfølelse, røde øyner og uklart syn. Fuktedråper smører og fukter og er en god hjelp.

Feiltilpassede briller

Å kjenne en tydelig tretthetsfølelse i øynene kalles også astenopi. Dette kan forekomme hvis du bruker øynene for mye på kort hold, eller hvis du har en uoppdaget synsfeil. Briller og linser som  er feiltilpassede eller ikke lenger er optimale i styrken kan også gi øyetretthet. Også mindre avvik i styrker kan skape problemer. Om brilleglasset er ripete eller når det er behov for en annen oppbygning av brilleglasset vil man også oppleve unødvendig ubehag.  Antirefleksbelegg på glassene som minsker reflekser er en god investering for å minske følelsen av trette øyner.

Om du ikke bruker briller eller linser i det hele tatt, kan dette også være grunnen. Da kan det hende at du rett og slett har fått litt dårlig syn. Er øynene dine slitne i kombinasjon, med hodepine, eller endring i syn bør du ta en synstest.

Samsyn

Ved dårlig samsyn vil man vanligvis også oppleve at øynene blir overanstrengte. At øynene ikke klarer å samarbeide optimalt, kalles dårlig samsyn, og er ofte veldig trettende for øynene.

Det er fullt mulig å trene opp samsynet, spesielt hos barn er dette vanlig. Ved en synsundersøkelse ser en optiker hva som er grunnen til at du har slitne øyne. En optiker kan også hjelpe deg med hvordan du kan trene samsynet ditt.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1090,-

Bestill time