Hva skjer i øyet når du har uklart syn?
Hornhinnen, er den gjennomsiktige hinnen aller lengst frem på øyet. Rundt hornhinnen finnes øyehviten, sclera. Øyehviten er dekket med en hinne, episclera, som inneholder blodkar som forsyner øyehviten med oksygen. Ytterst finnes konjunktiva som er en gjennomsiktig hinne og som også dekker innsiden av øyelokkene. Den inneholder også blodkar.
Når du blunker sprer tårevæsken seg i et tynt lag over hornhinne og konjunktiva. Den beskytter hornhinnen og forsyner den med næringsstoffer og oksygen. Tårefilmen er også en blank og jevn optisk overflate som skaper et klart bilde. Når dette ikke fungerer blir det uklart syn.
Årsaker til uklart syn
Tørr luft, arbeid foran PC da man iblant glemmer å blinke hyppig, kan gi en hornhinne som er tørr. Det samme kan gjelde når du bruker kontaktlinser.
En annen årsak er briller som ikke er optimale i styrken, også mindre avvik i styrker kan skape problemer. Oppbygingen av glassene til ulik bruk vil også skape uklart syn.
Helseutfordringer som f. eks. høyt blodtrykk eller høyt blodsukker kan være årsak til uklart og varierende syn.
Opplever du dobbeltsyn, sløret syn eller tåkesyn samtidig som omgivelsene ser mer gråbrune og duse ut. Kan dette være en indikasjon på grå stær, også kalt katarakt, eller sjeldnere, diabetes retinonpati.
Flimring, og sikksakklinjer i synsfeltet og tåkete syn, etterfulgt av hodepine kan indikere migrene. Dette kan også skje uten etterfølgende hodepine. Denne tilstanden kan være meget smertefull, men er ikke permanent og vil ikke skade øynene dine.
Har du plutselig fått uklart syn, enten på et eller begge øyne kan det skyldes en betennelse i synsnerven. Også denne tilstanden går ofte over av seg selv.
Er du usikker på symptomene dine er det lurt å gå til en synsundersøkelse. Der kan en optiker avdekke hva som er grunnen til ditt uklart syn og hva som skal gjøres for å utbedre dette.