Øyekatarr, også kjent som øyebetennelse, er en vanlig øyetillstand som kjennetegnes av røde og såre øyne og/eller øyelokk. Hovedårsakene til at du kan ha fått øyekatarr er virus, bakterier, eller allergi. Det er viktig å merke seg at man ikke skal bruke kontaktlinser ved øyekatarr. Kløe i øyet kan også forekomme i varierende grad.

Symptomer og behandling av øyekatarr er avhengig av hva den skyldes

Øyekatarr (eller øyebetennelse) kalles også konjunktivitt, er vanligvis ikke alvorlig, og kan altså skyldes virusinfeksjon, bakteriell infeksjon eller allergi. Hvilke symptomer man opplever og hvordan man best behandler den kommer an på hva den skyldes. Vanlige symptomer uansett årsak er røde, rennende, og sviende øyne. Øyekatarren går vanligvis over av seg selv. Vi har renseservietter som er godt egnet for å få bort pusset og som kan virke lindrende.

Virusinfeksjon

Er årsaken virus vil du merke at du har røde og hovne øyelokk, øyehvite. Dette kommer ofte sammen med kløe og vannliknende sekresjon, i forbindelse med forkjølelse. Symptomene vil ofte starte i et øye før det går over i begge. Det finnes ingen effektiv behandling om infeksjonen skyldes virus, men fuktedråper kan oppleves behagelige å bruke. Den vil derimot i de aller fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av et par dager.

Bakteriell infeksjon

Om bakterier er skyld i øyekatarren vil det også ofte starte på ett øye og gå over til begge. Symptomer er rød øyehvite og innside av øyelokk, hvitt eller gult puss i øyet og øyelokk som er limt sammen på morgenen. Kroppens immunforsvar takler vanligvis bakteriell konjunktivitt av seg selv. Er det likevel ikke bedre etter 5 døgn, eller om du opplever store besvær kan antibiotika-øyedråper brukes.

Allergisk konjunktivitt

Ved allergi vil en øyekatarr vise seg ved at det er rødt og klør i begge øyer. Tårene renner, mange opplever denne tilstanden som fryktelig irriterende. Dette må da behandles med allergimedisin i form av øyedråper eller tabletter. Om du merker at øyekatarren alltid kommer på samme tid av året, er det sannsynlig at allergi er årsaken.

Øyekatarr hos barn

Øyekatarren smitter lett, ved kontakt eller dråpesmitte om det er virus eller bakterier som står bak. Derfor er øyebetennelse veldig vanlig hos barn, både blant de som går i barnehage og på skole. Også her kan øyedråper hjelpe, i tillegg til god hygiene. Å tørke med sterile våtservietter tilpasset øyet kan ha en positiv effekt. Nyfødte og babyer kan også bli smittet med øyekatarr. Her er det ekstra viktig å gå til lege om symptomene ikke bedrer seg.

Øyekatarr og linser

Det er mulig å få øyekatarr av linser, den vanligste årsaken er hvis du ikke er nøye nok med hygienen. Om du bruker feil type linsevæske, ikke bruker linsevæske i det hele tatt eller har linse på for lenge øker du risikoen for komplikasjoner.

Når du er forkjølet eller har omgangssyken skal du også helst unngå å bruke linser. Du har da nedsatt immunsystem og øynene får hvilt seg i tillegg til at du minsker sjansen for infeksjon. Bruk heller reservebriller helt til forkjølelsen går over, og helst noen dager til for å være på den sikre siden.

Når bør jeg gå til lege?

Hvis du har store smerter, i kombinasjon med lysømfintlighet eller nedsatt syn, er tilstanden mer alvorlig. Da kan det ha oppstått en betennelse på hornhinnen. Dette kalles keratitt og er betydelig mer alvorlig og smertefullt. Heller ikke her oppstår det vanligvis komplikasjoner, men det er nødvendig at tilstanden blir undersøkt av optiker eller øyelege så fort som mulig. Ved konjunktivitt og keratitt er det viktig å ikke bruke kontaktlinser.

Tips: Vi anbefaler at alle som bruker linser har briller i reserve. Det er lurt å bruke briller noen timer hver dag og også de dagene du er sliten i øyene, ved forkjølelse eller ved annen sykdom i øynene som f.eks. øyekatarr.

Få hjelp hos en av våre 73 butikker!

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne