De alle fleste av oss har opplevd å se seg selv i speilet og plutselig oppdage at øynene er helt røde. Dette har skjedd fordi blodårene i øyet har utvidet seg, blitt større og dermed mer synlige. Ofte er røde øyne mer et symptom på en annen øyetilstand, enn en plage i seg selv. Noe som gjør at det er en rekke ulike grunner til at øynene dine kan blir røde. De aller fleste er heldigvis helt ufarlige og går over fort.

Allergi og røde øyne

En vanlig grunn til at øyne blir røde er allergi. Enkelt sagt skyldes allergi overfølsomhet i kontakt med visse stoffer som vanligvis ikke utgjør noe problem for oss mennesker. Når det kommer til øynene er pollen, husmidd, støv og dyrepartikler de vanligste synderne.

Allergi kan føre til øyekatarr. Da vil øynene bli synlig røde. Øyekatarr, også kjent som konjunktivitt kan også skyldes virus eller bakterieinfeksjon. Om du merker store smerter i sammenheng med røde øyne bør du kontakte øyelege eller optiker snarest.

Skjermtid påvirker øynene dine

Nå til dags sitter vi veldig mye foran skjerm. Dette gjør at mange får tørre øyne. Merker du at øynene dine blir røde, slitne og tørre på slutten av dagen, kan grunnen til dette fort være tørre øyne. Øyedråper, og tilpassede linser er vanlig å bruke om man opplever dette.

Det finnes også flere typer livstilsglass og PC- briller som er skånsomme mot øynene dine hvis du tilbringer mye tid foran skjerm. Disse gjør at øynene ikke blir like røde, og slitne.

Sprengt blodkar

Et sprengt blodkar kan få øyet til å se veldig rødt ut. Dette er ikke smertefullt, og ser ganske mye verre ut enn det egentlig er. Tilstanden går over av seg selv etter et par uker. Blodkar i øyet kan briste blant annet hvis du har høyt blodtrykk, du gnir på øyet, eller under press – eksempler er forstoppelse, fødsler eller tunge løft. 

Betennelse på øyelokk

Om du merker at tilstanden i hovedsak gjelder øyelokket kan blefaritt være synderen. Da vil øyelokket være rødt og hovent. Årsaken er en betennelse i talg- eller hårkjertler. Tilstanden går oftest over av seg selv, og er ikke farlig. Om det derimot ikke går over bør du besøke optiker eller øyelege.

Snøblindhet

En mindre vanlig, men mye mer smertefull grunn til røde er Snøblindhet. Har du vært ute i mye sollys, som for eksempel på skitur eller båttur og de røde øyne opptrer sammen med sterke smerter, har du nok en grad av snøblindhet. Da er det viktig å unngå sollys så mye som mulig.

Har du røde øyne og er usikker på grunnen? Bestill en synstest, så kan en av våre optikere finne årsak og riktig behandling for deg.

Få hjelp hos en av våre 73 butikker!

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne