Når du som kvinne kommer i 40-årene, kan overgangsalder og hormonelle endringer påvirke helsen din på flere måter. I overgangsalderen produserer kroppen din mindre reproduktive hormoner som østrogen. Dette kan påvirke din mentale og fysiske helse, inkludert øyehelse.

Det er mange fysiske og psykiske symptomer på overgangsalder. Visste du at mange kvinner i overgangsalderen opplever tørre øyne? Dette er ikke nødvendigvis en alvorlig øyelidelse, men kan forårsake ubehag, irritasjon og betennelse.

Hvordan forårsaker overgangsalder tørre øyne?

Når du blir eldre, reduseres tåreproduksjonen, uansett kjønn. Forekomsten av tørre øyne hos postmenopausale kvinner er høyere enn hos menn på samme alder. Det antas at sammenhengen mellom overgangsalder og tørre øyne skyldes redusert produksjon av reproduktive hormoner som androgen og østrogen, selv om forskning for å støtte dette argumentet er begrenset.
Tårene dine er en sammensatt væske som består av slim, oljer, og vann. Enkelte forskere mener at når du produserer mindre androgen, kan dette påvirke kjertlene i øyelokkene dine som produserer oljene i tårene dine. Reduksjonen av oljen i tårer antas å få tårene til å fordampe raskere, noe som får øynene til å bli tørrere.

Reduserte østrogennivåer har også vært knyttet til tørre øyne, selv om det er begrenset bevis som støtter dette. Det antas at dette er grunnen til at noen kvinner opplever tørre øyne i løpet av sin månedlige syklus eller når de benytter ulike prevensjonsmedisiner.

Symptomer på tørre øyne

Det er mange symptomer på tørre øyne. Tilstanden kan føre til at øynene dine blir såre, sviende og kløende. Det kan også føre til at de blir røde og vannaktige. I alvorlige tilfeller kan du oppleve midlertidig tåkesyn og økt lysfølsomhet. Du kan også oppleve at kontaktlinsene dine føles mer ukomfortable enn vanlig.

Les også:

Behandling av tørre øyne

I tillegg til overgangsalder er det mange andre årsaker til tørre øyne.
Å bruke for mye tid på digitale skjermer kan føre til at øynene dine blir tørre da du ofte blunker sjeldnere enn du burde når du ser på skjermer. Bruk av kontaktlinser over for lang tid kan også føre til at øynene dine blir tørre, og det samme kan miljøårsaker som støv, tørr luft og klimaanlegg.
Det finnes flere måter du kan behandle dine tørre øyne på. Hvis du opplever symptomer på tørre øyne, enten det er på grunn av overgangsalder eller andre årsaker, kan du begrense eksponeringen for digitale enheter og ta ut kontaktlinsene dine for å bidra til å lindre disse symptomene. Å holde seg innendørs i tørt vær og opprettholde et rent hjem kan også redusere øynenes eksponering for skadelige elementer.

Smørende øyedråper er også nyttige for å fukte og behandle tørre øyne. Optikeren din vil alltid sørge for at du benytter riktige øyedråper tilpasset din øyehelse og behov.


Les også: E-eye – effektiv behandling av tørre øyne

I tillegg til å påvirke øynene dine, kan overgangsalderen påvirke kvinner på andre måter fysisk, så vel som mentalt. Det første tegnet på overgangsalder er vanligvis en endring i hyppigheten av menstruasjon.

De fleste kvinner opplever tilleggssymptomer til dette. Noen av disse inkluderer:

  • Hetetokter
  • Nattesvette
  • Redusert libido
  • Stemningsendringer
  • Leddstivhet og smerte

Andre måter overgangsalderen kan påvirke øynene dine på

Synet ditt endres gjennom hele livet. På grunn av dette kan det være vanskelig å skille om en øyelidelse er forårsaket av overgangsalder eller aldring.

Tørre øyne er en av de vanligste måtene overgangsalderen påvirker øyehelsen. Heldigvis er det ikke en alvorlig tilstand. Det er imidlertid mer alvorlige øyesykdommer som kan forårsakes på grunn av overgangsalder.

Andre øyesykdommer som overgangsalder antas å forårsake inkluderer:

Noen av disse tilstandene kan forårsake alvorlige symptomer hvis de ikke behandles, inkludert synstap.

Regelmessige synsundersøkelser er viktig

Overgangsalderen kan forårsake mange fysiske endringer i kroppen din, inkludert synet ditt. Regelmessige synsundersøkelser hjelper optikeren din med å oppdage potensielle problemer på grunn av overgangsalder, eller aldring, tidlig. Noen av tilstandene som kan ramme syn og øyehelse er mer alvorlige enn tørre øyne. Tidlig diagnostisering vil da være viktig for å behandle tilstanden og forhindre at symptomene forverres.

Hvis du er bekymret for ditt syn og øyehelse, uavhengig av årsak, kan du enkelt ta kontakt med din lokale Interoptik-butikk. Vi utfører grundige undersøkelser av både syn og øyehelse og gir deg gode råd, behandling og riktige synshjelpemidler ut fra nettopp ditt behov.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Dame med rennende øyne

Tørre øyne konsultasjon

veil. pris kr. 940,-

Bestill time
Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag