Tørre øyne kan det være ubehagelig. Det er vanligvis ikke alvorlig i starten, men om det ikke tas på alvor kan det blir kronisk og skape betennelse i øyet. Det er mange grunner til at øynene dine kan være tørre, inkludert vind, sol, oppvarming eller klimaanlegg, lange perioder med skjermbruk og som en bivirkning av enkelte medisiner.

Hvis du har veldig tørre øyne, kan kunstige tårer lindre symptomene dine. Kunstige tårer er øyedråper som bidrar til å holde øynene fuktige, og beskytter dem mot skade eller infeksjon.

Det finnes mange forskjellige typer og merker av kunstige tårer tilgjengelig over disk. Hvis du trenger hjelp til å velge riktig type, eller symptomene dine ikke blir bedre, snakk med optikeren din. Vi kan foreslå de beste kunstige tårene eller alternative behandlingsalternativer for din tilstand.

Hvorfor er tårer viktig?

Tårer produseres i kjertler over øynene dine. De kommer inn i øynene dine gjennom tårekanalene dine. Hver gang du blunker, dekker et tårelag, eller en film, hornhinnen din (den klare ytre overflaten av øyet).
Tårer er en veldig viktig del av å holde øynene sunne. De holder øyets overflate fuktig, og beskytter dem mot irriterende stoffer som små partikler, røyk eller mikroorganismer. Tårer er en kombinasjon av stoffer inkludert vann, fete oljer, protein, elektrolytter og har antibakterielle og helbredende egenskaper. De bringer også oksygen og næringsstoffer til cellene på overflaten av øynene dine, da det ikke er noen blodårer som når den delen av øyet. Tårer spiller til og med en viktig del av synet ditt ved å holde overflaten av øynene fuktig, noe som hjelper med å fokusere lyset som kommer inn i øyet.

Hva er symptomene på tørre øyne?

Hvis øynene dine ikke produserer nok tårer, kvaliteten på tårene ikke er god nok eller de tørker opp for raskt, er det kanskje ikke nok til å holde øynene fuktige og sunne.

Tørre øyne kan føles kløende, såre og som om noe sitter fast i dem. Du kan merke at øynene dine er røde, synet er uskarpt eller at du er mer følsom for lys. Øynene dine kan også renne mer enn vanlig når øyet prøver å overkompensere.

Hva forårsaker tørre øyne?

Øynene dine kan tørke ut på grunn av miljøet, for eksempel hvis det blåser, kaldt, varmt, tørt, støv, eller fra klimaanlegg eller oppvarming. Det kan også være forårsaket av livsstilen din, for eksempel å ikke få nok søvn, tilbringe lange perioder med å se på dataskjermer, røyke eller drikke alkohol.
Du er mer utsatt for å få tørre øyne hvis du bruker kontaktlinser eller hvis du tar visse medisiner som noen antidepressiva eller blodtrykksmedisiner. Tørre øyne er mer vanlig når du blir eldre, spesielt etter fylte 50 år.
Tørre øyne kan også være et symptom på noen tilstander som forårsaker betennelse i øynene dine, eller noen autoimune sykdommer. Vi anbefaler å ta en tørre øyne konsultasjon hos optiker for å få stilt riktig diagnose og få råd om riktig behandlingsprodukt for deg. 

Les også: Test om du har tørre øyne

Hva er kunstige tårer?

Kunstige tårer er øyedråper som smører den ytre overflaten av øynene dine og hjelper til med å holde dem fuktige for å hjelpe mot irritasjon.
Noen typer kunstige øyedråper hjelper også med å helbrede overflaten av øynene dine, og andre hindrer dem i å tørke ut for raskt. Kunstige tårer kan brukes til å lindre irritasjon forårsaket av tilstander som allergier eller infeksjoner. Du kan ha behov for kunstige tårer om du har konjunktivitt (rødt eller rosa øye). Vi kan hjelpe deg med å finne riktig type for deg.
Hvis du trenger å bruke kunstige tårer, er det viktig at du følger nøye instruksjonene fra produsenten som følger med øyedråpene dine for å forstå hvordan og hvor ofte du skal bruke dem og hvordan du oppbevarer dem trygt. Ulike merker og typer kan ha litt forskjellige instruksjoner.

De viktigste punktene å huske er:

  • Sjekk alltid utløpsdatoen på øyedråpene. Bruk aldri medisiner som er over utløpsdatoen eller har vært åpne for lenge. Du må kanskje vente før du setter inn kontaktlinsene igjen etter at du har påført øyedråpene.
  • Sørg for at du har tatt ut kontaktlinsene før du starter (med mindre det er en type som er spesielt ment for bruk med kontaktlinser).
  • Hygiene er veldig viktig. Vask og tørk hendene grundig før du tar på øynene og pass på at du ikke berører dråpetappen med hendene eller la den berøre øynene.
  • Hvis du bruker andre øyebehandlinger, vent 5-10 minutter mellom medisinering.
  • Sjekk rådene fra produsenten for å oppbevare øyedråpene dine. Noen må oppbevares i kjøleskap og andre kan oppbevares i romtemperatur.
  • Bruk øyedråper uten konserveringsmidler.

Bivirkninger av kunstige tårer

Du kan ha midlertidig tåkesyn i noen minutter etter påføring av dråpene. Det er viktig å ikke kjøre bil eller gjøre noe der du trenger synet ditt for å være trygt. Noen ganger kan de også svi litt i starten, eller du kan merke en rar smak i munnen.

Noen ganger kan du få en allergisk reaksjon på de kunstige tårene som forårsaker rødhet, hevelse og irritasjon. Slutt å bruke dråpene og kontakt optikeren din hvis disse symptomene ikke forsvinner raskt, eller blir verre.

 

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Øyehelse

Din øyehelse er vårt ansvar, og ved hjelp av høy faglig satsing og gode produktkunnskaper kan vi med trygghet si at du hos oss får de beste løsningene og den beste oppfølgingen.

øyehelse optomap