Nærsynthet, som på fagspråket kalles myopi, er den vanligste synsfeilen i verden og rammer en stor del av befolkningen. De som er nærsynte har problemer med å se objekter skarpt på lang avstand. Slik som skilt, TV eller tavlen på skolen. Nærsynte har konkave brilleglass med minus-styrke.

Nå er det mulig å bremse utviklingen av nærsyntheten hos barn og unge samtidig som vi korrigerer den.

Hva er nærsynthet?

Du blir nærsynt når lyset i øyet ditt treffer litt foran netthinnen. Den fungerer som et slags lerret, og ved nærsynthet blir bildet prosjektert uskarpt. Dette skjer fordi lysstrålene som blir brutt og endrer vinkel gjennom hornhinnen, og øyelinsen blir brutt for kraftig i forhold til lengden på øyet. Resultatet er uklart syn på avstand. Å korrigere nærsynthet er relativt enkelt og gjøres vanligvis med briller eller linser, etter en synsundersøkelse.

Symptomer på nærsynthet

Nærsynthet kan starte tidlig i livet og øke, eller vise seg senere. Om du begynner å bli nærsynt kan du merke at du ser uklart på avstand, prøver å myse for å se skarpere, blir sliten rundt øyene eller får hodepine. Om du merker at du sliter med å se bilskilt eller kjenne igjen ansikter på gaten kan det tyde på at du er nærsynt.

Tegn på at du kan være nærsynt

  • Uklart syn på avstand
  • Uskarpt syn når du skal lese på avstand, f. eks. veiskilt ved bilkjøring
  • Du velger å sitte nærme TV for å se skjermen bedre
  • Holder boken eller annet du ser på tett til ansiktet
  • Myser for å se bedre på avstand
  • Problemer med å se godt i trafikken, spesielt når det er mørkt

Det er viktig å merke seg disse symptomene og få sjekket øynene. Ta gjerne kontakt for en synsundersøkelse hos en av våre optikere.

Nærsynte barn

Både miljøfaktorer og genetikk påvirker utviklingen av myopi. Barn med en og to nærsynte foreldre har henholdsvis 2 og 5 ganger høyere risiko for å utvikle nærsynthet. I tillegg er det slik at jo høyere  grad av nærsynthet foreldrene har, jo større er risikoen for at barn også utvikler denne synsfeilen.

Nærsynthet begynner å utvikle seg ved 10-års alderen. Foreldre kan avdekke dette ved å observere barnets daglige oppførsel. Å sitte nærme TV-en eller lese med nesen langt ned i boken er typisk for nærsynte barn. Om dette fortsetter, selv etter at barnet blir gjort bevist på det, bør man gå til synsundersøkelse.

Dagslys har vist seg å ha en positiv innvirkning på utvikling av nærsynthet hos barn og unge. Nok tid ute i dagslys både forsinker starten av nærsynthet hos et barn og gjør at øynene ikke blir så nærsynte som de kunne ha blitt.

Som oftest blir graden av nærsynthet stabilisert i 25-års alderen. Dette gjelder imidlertid ikke alle og enkelte kan også bli mer nærsynt med alderen.

Les også: Nye briller bremser nærsynthet hos barn

Korrigering av nærsynthet

Behandling og korrigering av nærsynthet, både for voksne og barn er som oftest helt uproblematisk. For de som har slitt med uklart syn på avstand, hodepine, trøtte- eller slitne øyne, kan det være en lettelse å hvite hva som er årsaken, og dermed finne en løsning som fungerer.

Briller

Ved nærsynthet er det vanlig å bruke briller. Tallene som beskriver styrken på synsfeilen kalles dioptrier. For de nærsynte er tallene negative, en med -6 har derfor svakere avstandssyn enn en med -2. Ett minusglass sørger for at lysstrålene treffer eksakt på netthinnen og gir deg klart syn.

Avhengig av graden av nærsynthet trenger du kanskje briller kun ved bilkjøring eller når du er utendørs. Tykkelsen på glassene varierer med styrken. Det finnes alltid mulighet for å velge glass med høyere brytningsindeks som gjør at glassene blir tynnere, penere og lettere.

Kontaktlinser

Ved nærsynthet kan du også bruke kontaktlinser. Det finnes mange forskjellige typer. Avhengig av dine øynes helse og dine behov hjelper optikeren deg å finne den riktige typen. Det finnes linser til engangsbruk, eller andre som kan brukes flere ganger i opptil en måned. En del kan brukes kontinuerlig på øyet i opptil en måned. Kontaktlinser gir deg en følelse av frihet. Når de sitter som de skal, kjenner du dem ikke på øynene i det hele tatt.

Barn som blir nærsynte tidlig i livet bør bruke spesielle kontaktlinser som bremser utviklingen av myopi. Disse kalles «drømmelinser» dette er stabile linser som brukes på natten og som forandrer hornhinnen slik at du ikke trenger linser eller briller på dagen.

Noen syns at det utfordrende å bruke kontaktlinser, eller syns de er vanskelige å sette inn og ta ut. Som regel blir de fleste vant til dette etter en stund. Du for grundig opplæring og oppfølging i linsebruk hos optiker.

Mange bruker linser hver dag, mens andre igjen bruker linsene mer sporadisk som til sport eller fest. Kontaktlinser kan også vare en mulighet for barn, avhengig av alder og hvor moden og ansvarsfull barnet er. Optikeren er til god hjelp ved å ta beslutning om dette. Alle brukere av kontaktlinser må også ha et par briller i tillegg. 

Refraktiv kirurgi

Laserbehandling av nærsynthet er en mulighet for voksne, og fungerer ved at hornhinnens tykkelse og brytningskraft forandres med laser. Imidlertid finnes det ingen sikker garanti for resultat eller at synet holder seg stabilt etter operasjonen. Om du velger å operere bort nærsyntheten – husk likevel at øyeeplet ditt fremdeles har samme fasong og anatomi som før det ble operert og at du må følge opp øyehelsen din jevnlig i etterkant som alle andre.

Ved høygradig nærsynthet skiftes øyelinsen ut med en kunstig linse med mindre brytning. 

Hvilken type behandling som velges diskuteres nøye med din optiker eller en øyelege.

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker