Tidlig i 20-årene er det få av oss som tenker på syn og øyehelse. Om du ikke har hatt briller eller kontaktlinser tidligere, regner nok mange med at synsproblemer er noe som kun gjelder de over 50.

Samtidig tilhører 20-årene en aldersgruppe som tilbringer svært mye tid foran skjerm. Enten det er PC, nettbrett eller mobiltelefon. Dette kan fort føre til øyeplager ettersom øynene våre ikke er skapt til å fokusere på så korte avstander over lengre tid.

Mange opplever hodepine, tørre eller trøtte øyne, ofte sammen med spenninger i skuldre og nakke. Studiehverdagen kan være krevende for synet, med lange dager foran skjerm eller bøker, noen ganger i dårlig lys.

Vi vet at når man ser på skjerm, så blunker man sjeldnere, og når man blunker sjeldnere, er det mange som får tørre øyn.  Det skyldes trolig at oljekjertlene som sitter i øyelokkene ikke får den regelmessige pumpingen man skal få gjennom nettopp blunkingen.

Dermed ser vi at flere mennesker, også ungdommer, får redusert funksjon fra oljekjertlene. De skrumper rett og slett  inn.

Interoptik anbefaler at alle tar regelmessige pauser fra skjermbruk med 20-20-20 regelen: Hvert 20. minutt skal du ta 20 sekunders pause. Blunk fullstendig 20 ganger og fokuser på avstand. I tillegg er forelesningssalene store, og det er langt frem til presentasjonen på tavlen. Om du er nærsynt kan dette by på utfordringer.

Langsynthet og skjeve hornhinner er også vanlige synsproblemer for denne aldersgruppen, men øynene våre «lurer oss» ved å kompensere for synsfeilen. Denne overanstrengelsen av øyemuskulaturen kan resultere i både hodepine og konsentrasjonsproblemer.

Skjermbriller eller livsstilsglass kan være en god løsning. Mange nyter godt av brilleglass med blåfilter. Disse er behandlet med et belegg som reflekterer bort deler av det blå lyset vi blir eksponert for via LED-belysning og digitale skjermer. Glass med blåfilter gir mange bedre søvnkvalitet og minsker tretthet og ubehag i øynene.

De som har brukt briller i barn og ungdomstiden og som ikke tidligere har prøvd kontaktlinser vil ha stor glede av dette nå.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time