Langsynthet, også kjent som hypermetropi, er en vanlig synsfeil. Er du langsynt har du problemer med å se objekter skarpt på nært hold, slik bøker, mobiltelefon og liknende. Langsynte har konvekse brilleglass med pluss-styrke.

Hva er langsynthet?

Du blir langsynt når lyset i øyet ditt treffer litt bak netthinnen. Den fungerer som et slags lerret, og ved langsynthet blir bildet prosjektert litt uskarpt. Dette skjer fordi lysstrålene som blir brutt gjennom hornhinnen, og øyelinsen blir brutt for svakt. Resultatet er uklart syn på nært hold. Å korrigere langsynthet er relativt enkelt og gjøres vanligvis med briller eller linser, etter en synsundersøkelse.

Symptomer ved langsynthet

Personer med langsynthet kan som oftest se godt på avstand, men får mer problemer når objektet kommer nærmere. Avhengig av hvor stor synsfeilen er, kan også objekt på bare noen meters avstand være uklare. De vanligste symptomer ved langsynthet er slitne øyne, uklart syn og/eller hodepine. Mysing eller rennende øyer kan komme i tillegg.

Tegn på at du kan være langsynt:

  • Uklart syn på nært hold
  • Slitne og trøtte øyne etter lesning eller arbeid på data
  • Holder boken eller annet du ser på langt unna
  • Myser når du skal se på nært hold

Langsynte barn

Langsynthet er arvelig. Derfor bør du være ekstra bevisst på ditt barns syn hvis du selv er langsynt. Noen av de første symptomene barn forteller om er at det er vanskelig å lese tekst i bøker, vanskelig å sette perler på en trå, eller at de blir slitne i øynene ved skjermbruk.

Barns øyne er i utgangspunktet svakt langsynte noe som vanligvis ikke byr på noen problemer ettersom barneøyne er fleksible. Dette gjelder dog ikke for alle barn. Mange kan selv kompensere for synsfeilen ved å myse eller spenne en muskel inne i øyet. Dette kalles å akkomodere. Akkomodasjon gir et klart bilde, men symptomene som hører med langsynthet, som slitne øyne eller hodepine blir verre.

Noen barn er mer langsynte enn de klarer å rette opp selv. Disse er viktige å fange opp. Mange sliter med å se på nær, som igjen leder til at de kan slite med å henge med på skolen. De kan bli urolige, lære seg å lese og skrive senere enn forventet fordi teksten flyter sammen og er utydelig. Dette kan lett løses med en synsundersøkelse og korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Dersom man har større grad av langsynthet kan det være uklart både på avstand og nært hold.

De som er svakt langsynte og har klart seg uten korreksjon i yngre år vil merke behovet for synshjelp fra 40- års alder. 

Korrigering av langsynthet

For en del personer kan det være en lettelse å få vite hva som er grunnen til hodepinen og de slitne øynene og at det finnes flere forskjellige muligheter for å løse problemene. 

Det finnes flere muligheter til å få hjelp med langsyntheten. Din optiker hjelper deg gjerne med å finne hva som passer deg, din helse og din livsstil best. Dette er mulighetene:

Briller

Langsynthet løses ofte enkelt med briller. Ved en synsundersøkelse får du en brilleseddel. Tallene som forteller hvor stor synsfeilen er kalles dioptrier. Ved langsynthet er tallene positive. En plusslinse bryter lyset slik at det faller eksakt på netthinnen så at du kan se klart.

Selv om det kan ta noen dager å bli vant til brillene, er tilvenningen nesten utelukkende en lett affære, spesielt for barn.

Kontaktlinser

Et annet vanlig alternativ er kontaktlinser. Den største fordelen er at de fungerer fint ved sport og at de ikke merkes på øyet. Det finnes mange forskjellige typer. Optikeren hjelper deg å finne den riktige typen for din helse og dine behov.

Det finnes linser til engangsbruk, eller andre som kan brukes flere ganger opptil en måned, eller lengre.. En del kan brukes kontinuerlig på øyet i opptil en måned. Kontaktlinser gir deg en følelse av frihet, om de sitter som de skal, kjenner du dem ikke på øynene i det hele tatt.

Kontaktlinser kan også vare en mulighet for barn, avhengig av alder og hvor moden og ansvarsfull han eller hun er. Optikeren er til god hjelp ved å ta beslutning om dette. Alle brukere av kontaktlinser må også ha et par briller i tillegg. 

Refraktiv kirurgi

Laserbehandling av langsynthet er en mulighet for voksne. Hornhinnens tykkelse og brytning forandres med laser. Det finnes ingen sikker garanti for resultatet eller at synet forblir stabilt etter operasjonen. Om du velger å operere bort langsyntheten – husk at du må følge opp øyehelsen din jevnlig i etterkant som alle andre.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker