Kjemose er en tilstand der øyets bindehinne fylles med væske. Dette fører til at bindehinnen, konjunktiva på fagspråket, ser ut som en blemme på øyeeplet. Selve bindehinnen er slimhinnen som dekker øyelokkets innside og øyeeplets forside slik at disse skli lett mot hverandre. I alvorlige tilfeller kan den hovne bindehinnen påvirke evnen til å lukke øyet helt.

Kjemose er ofte et tegn på øyeirritasjon, som kan være forårsaket av infeksjon, allergi, uttørking av øyet eller en komplikasjon etter øyekirurgi. Det kan vanligvis løses ved å bruke en kald kompress og ta visse medisiner for å løse den underliggende årsaken.

Hvis hevelsen varer lenger enn to til tre måneder, og er motstandsdyktig mot innledende behandling, kalles tilstanden kronisk kjemose. Selv om en øyeblemme ikke er en trussel mot synet, er det viktig å oppsøke en optiker hvis du merker hevelse i konjunktiva eller omkringliggende deler av øyet.


Årsaker til kjemose

De fleste tilfeller av kjemose har en underliggende årsak som fører til hevelse. Andre potensielle årsaker inkluderer:

 • Dette er en lignende reaksjon som elveblest, bortsett fra at hevelsen og betennelsen oppstår under huden i stedet for på overflaten. Reaksjonen kan oppstå som respons på luftbårne allergener, insektbitt og visse matvarer eller medisiner.

  Autoimmune sykdommer, som lupus, kan også forårsake angioødem.

 • Bakterielle og virale øyeinfeksjoner, også kalt konjunktivitt eller rosa øye, kan føre til væskeansamling under konjunktiva. Andre symptomer som rødhet i øynene, rennende øyne og puss fra øyet også vanligvis til stede.

 • Øynene blir ofte irriterte når de utsettes for visse allergener, noe som kan føre til konjunktival kjemose. Overfølsomhet overfor visse systemiske medisiner har vært knyttet til reaksjonen.

 • Gnir du deg i øynene kan dette få flere negative effekter. Hyppig gnidning av øyelokkene kan forårsake irritasjon og føre til en blemme på øyet. Hvis du ofte har kløende øyne, snakk med optikeren din for å finne årsaken og riktig lindring av plagene dine.

 • Det er vanlig at pasienter opplever blemmer i øynene etter å ha fått utført øyelokkoperasjoner – spesielt prosedyrer som er rettet mot det nedre øyelokket. Sannsynligheten for kjemose øker når kryoterapi eller kauterisering brukes i prosedyren fordi dette kan forstyrre lymfedrenasjen i området.

 • Sykdom i skjoldbruskkjertelen, spesielt hypertyreose, kan forårsake konjunktival kjemose. Dette skyldes væskeansamlinger i bindevevet, som kan påvirke musklene og vevet i og rundt øynene.

 • Selv om det er sjeldent, kobler studier kjemose som et tidlig tegn på systemisk lupus erythematosus (SLE). Dette er en autoimmun sykdom som påvirker ulike vev i hele kroppen.

  En annen autoimmun sykdom knyttet til hovne øyelokk er Graves sykdom, som påvirker skjoldbruskkjertelen. Som nevnt tidligere kan problemer med skjoldbruskkjertelen føre til kjemose.

 • En øyeblemme kan oppstå når det er problemer med lymfedrenasje. Betennelse eller dårlig blodgjennomstrømning som påvirker øyelokkene, konjunktiva eller baner kan føre til at lymfevæske dreneres feil.

 • Mange eldre voksne opplever aldersrelaterte endringer i konjunktiva og øyelokket. Endringer inkluderer uregelmessigheter i øyeoverflaten, slapphet i øyelokkene og ufullstendig lukking av øyelokket.

  Konjunktivokalasis, som beskriver folder i bindehinnen på grunn av løst vev, kan også gi blemmer på øyet.

 • En spesiell type tørre øyne oppstår når øyet ikke lukkes helt. Dette kan skje når øyelokket er skadet eller lammet eller selve øyeeplet skyves fremover. Dette fører til at den nedre delen av bindehinnen blir så tørr at den begynner å hovne opp. Den hovne konjunktiva vil da tørke ut enda mer, noe som resulterer i en ond sirkel og alvorlig kjemose.

Symptomer på kjemose

Hovedsymptomet på kjemose er hevelse i konjunktiva. Dette kan få den hvite delen av øyet til å se hoven ut som gelé. På grunn av hevelsen kan det være noen sekundære symptomer, for eksempel:

I alvorlige kjemosetilfeller kan du ha problemer med å lukke øynene helt (lagophthalmos). Oppsøk lege umiddelbart hvis du ikke klarer å lukke øynene helt, eller hvis du opplever andre alvorlige allergiske reaksjoner.

Disse inkluderer:

 • hevelse i ansikt, lepper, svelg eller tunge
 • svimmelhet eller besvimelse
 • pustevansker
 • magesmerter og/eller kramper
 • kvalme og oppkast
 • hudkløe, utslett eller elveblest

Er kjemose farlig?

Mens øyeblemmer kan være ubehagelig for de som opplever dem, er det vanligvis ikke en fare for synet ditt. Det er imidlertid viktig å behandle symptomene dine for å forhindre at kronisk kjemose utvikler seg.

Å søke behandling er spesielt viktig hvis hevelsen hindrer deg i å lukke øynene helt. Uten evnen til å blunke ordentlig kan øyets overflate tørke ut.
Behandling er spesielt viktig hvis hevelsen hindrer deg i å lukke øynene helt. Uten evnen til å blunke riktig, kan overflaten av øyet tørke ut og bli utsatt for skade. Hvis en blemme på øyet hindrer deg i å lukke øynene helt, bør du oppsøke en optiker som kan hjelpe.

Behandling av kjemose

Kjemosebehandling avhenger av hva som forårsaker symptomene. Hvis en underliggende tilstand, som autoimmun sykdom eller skjoldbrusk dysfunksjon, forårsaker blemmer på øyeeplet, vil selve tilstanden bli behandlet. Dette løser ofte den konjunktivale hevelsen.

Husk at før du prøver noen hjemmemedisiner for å behandle en øyeblemme, bør du oppsøke en optiker eller øyespesialist. Det er viktig å diskutere symptomene dine med dem og følge deres anbefalte behandlingsmetode.

Noen av de vanligste behandlingsmetodene for kjemose inkluderer:

 • Optikere og øyeleger kan gi deg resept på øyedråper for å holde øyets overflate hydrert dersom det avgjøres at dette er riktig behandling for deg. Behandlingen vil bidra til å redusere hornhinneskade. Øyedråpene kan være medisinske eller kan bare brukes for hydrering.

 • Påføring av en kald kompress på det berørte området bidrar til å redusere irritasjon og hevelse i bindehinnen og omkringliggende vev. Kompressen skal påføres minst seks ganger per dag i 15-20 minutter hver gang.

 • Å bruke et trykkplaster over det berørte øyet beskytter det ikke bare mot ytterligere irritasjon, det hjelper til med å holde øyet lukket mens det heles.

 • Øyeblemmer forårsaket av bakteriell konjunktivitt kan behandles med orale eller oftalmologiske antibiotika. Det kan også bidra til å forhindre at infeksjon utvikler seg som et sekundært problem.

 • Hvis allergier eller en allergisk reaksjon forårsaker blemmer på øynene, kan en resept på antihistaminer hjelpe. De kan gis som orale tabletter eller øyedråper.

 • Antiinflammatoriske midler er ofte behandlingen hvis øyet ser rødt eller "sint ut". Dette bidrar til å roe ned området og reduserer betennelse som kan oppstå etter øyeoperasjoner eller som en del av en allergisk reaksjon.

 • En lege kan gi deg resept på antivirale medisiner hvis blemmen på øyet ser ut til å ha en viral årsak. Studier tyder imidlertid på at antiviral medisin har liten effekt på okulære manifestasjoner, for eksempel viral konjunktivitt.

 • Det finnes flere forskjellige typer kirurgi som kan utføres for å behandle kjemose. For eksempel kan en prosedyre utføres der et snitt gjøres i bindehinnen for å drenere den oppsamlede væsken. Fjerning av fremmedlegemer kan gjøres hvis kjemosen er en reaksjon på å ha en gjenstand i øyet.

  Kirurgi kan også utføres for å behandle løst eller overflødig konjunktivalvev som kan føre til kronisk kjemose. I noen tilfeller må øyeåpningen midlertidig gjøres mindre med en prosedyre som kalles en delvis tarsorrhaphy.

 • Noen leger kan foreslå å gjøre en kjemosemassasje på det berørte øyet. For å gjøre dette, bruk øvre eller nedre øyelokk (avhengig av hvor væsken samler seg) for å dekke "blæren" på øyet. Masser deretter øyelokket forsiktig slik at området som inneholder væske også får lett trykk.

  Det er viktig å få tillatelse fra øyelegen før du utfører en kjemosemassasje og å avstå hvis legen din fraråder det.

Når skal du oppsøke lege?

Hvis du merker at det hvite i øyet er hovent, bør du oppsøke en lege. Dette gjelder spesielt hvis du også har:

 • endringer i synet
 • øyesmerter
 • problemer med å lukke øyet
 • hvesing eller pusteproblemer
 • føler at du kommer til å besvime

Personer som har gjennomgått øyeoperasjoner eller allerede har vært hos en øyespesialist for symptomene sine, bør komme tilbake hvis symptomene forverres eller ikke blir bedre etter en uke. En øyespesialist kan hjelpe deg med å finne lindring for symptomene dine og gjenopprette helsen til øynene og klarheten i synet ditt.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne