At øyet produserer rennende tårer er en helt normal reaksjon, for eksempel ved rusk i øyet. Dette kalles reflekstårer og skyller bort rusket. Samtidig kan det hende at øyne begynner å renne av andre grunner. Øyekatarr, tørre øyne, eller tett tårekanal, er alle eksempler.

At tårekanalene er trange hos små barn er vanlig og går ofte over av seg selv. Rennende øyne kan faktisk også være et symptom på tørre øyne. 67% av de som opplever tørre øyne har også rennende øyne.

Smørende dråper eller fuktedråper føles ofte behagelig når øynene er tørre, røde og slitne. Det minsker også risikoen for betennelser.

Hva skjer med øynene våre når de renner?

I øyehviten finnes det mange blodkar. Vanligvis har vi en fin tårefilm som beskytter og fukter hornhinne og konjuktiva, når det derimot ikke er optimale forhold utvides blodkarene. Da blir øyehviten og slimhinnene på innsiden øyelokkene røde. De føles trøtte og slitne, og du får svie og rennende øyne.

Årsaker til rennende øyne

En av de vanligste grunnene til at vi får rennende øyne er etter for lang tid foran skjerm. Da kan et par briller med livsstilsglass være til god hjelp. Disse virker ved å avlaste øyne, og hjelper mange som tilbringer mye tid foran skjerm.

Ellers er allergi og øyekatarr (konjunktivitt) vanlige årsaker. Da vil du merke at det rennende øyet også klør mer enn vanlig. Her er det imidlertid viktig å skille allergi og øyekatarr. Har du vanlig pollenallergi kan faktisk linser virke dempende på allergien, du vil også merke både rennende øyne og nese. Er det snakk om øyekatarr derimot er det viktig å ikke bruke linser.

At man ikke har riktig korrigerte briller eller kontaktlinser er også vanlig å se i denne sammenhengen. En mindre vanlig, men mye mer smertefull grunn til rennende øyne er Snøblindhet. Har du vært ute i mye sollys, som for eksempel på skitur eller båttur og de rennende øyne opptrer sammen med sterke smerter, har du nok en grad av snøblindhet. Da er det viktig å unngå sollys så mye som mulig.

Tunge øyelokk kan også resultere i rennende øyne. Dette kan skje med alderen når øyelokkene blir slappere. Da kan det nedre øyelokket vrenges utover, og resultere i at øynene begynner å renne fordi øyet ikke lenger blir beskyttet av den nedre delen av øyelokket. Om dette blir et stort problem vil den beste løsningen være en liten operasjon som strammer opp øyelokket.

Ta kontakt for time hos optiker hvis du er usikker på hva de rennende øynene kommer av, vi hjelper deg med å finne ut av årsaken – og har gode råd og anbefalinger om hvordan problemet best lar seg løse.

Få hjelp hos en av våre 73 butikker!

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne