Kløende øyne kan være ubehagelig og irriterende. Hvis du lider av kløende øyne, er det flere mulige årsaker. Det er også mange måter du kan behandle kløende øyne på.

De vanligste årsakene til kløende øyne er ikke alvorlige. Det kan være tørre øyne, pollenallergi, høysnue andre allergier eller fordi du har fått noe i øyet ditt. Kløende øyne kan også være et symptom på visse øyeinfeksjoner som sti eller blefaritt.

Årsaker til kløende øyne

Allergier og høysnue

Kløende øyne kan være et symptom på allergi, inkludert pollenallergi, som er en allergi mot pollen fra planter som gress og trær. Pollenallergi er mest vanlig om våren, selv om det avhenger av hvilken pollen du er allergisk mot.
Allergi mot kjæledyr eller støvmidd kan også forårsake kløende øyne. Hvis du får kløende øyne om natten, kan du være allergisk mot fyllet i puten eller sengetøyet, eller mot støvmidd i sengen.2

Høysnue, pollenallergi og andre allergier kan gjøre øynene røde, kløende, såre og rennende.

Tørre øyne

Øynene dine kan klø fordi de er for tørre. Vanligvis produserer øynene dine tårer for å holde øyets overflate fuktig og smurt, og øyelokkene dine sprer tårene jevnt over øyeoverflaten. Hvis øynene dine ikke produserer nok tårer eller ikke sprer dem ordentlig, eller hvis miljøet er for tørt, kan du få såre, tørre, kløende øyne.


Årsaker til tørre og kløende øyne inkluderer: 1

  • At du ser lenge på digitale skjermer
  • Klimaanlegg eller oppvarming
  • Vindfulle, tørre eller støvete omgivelser
  • Røyking
  • At du drikker alkohol
  • Bruk av kontaktlinser
  • Bivirkninger av enkelte legemidler
  • Visse medisinske tilstander, som Sjögrens syndrom eller lupus.

Hvis du har tørre øyne, kan øynene dine begynne å klø. De blir også ofte røde når du gnir dem for å lindre kløen.

Du bør snakke med optikeren din for å få smørende øyedråper, kalt kunstige tårer, for å lindre tørre og kløende øyne. Du kan også prøve å løse den underliggende årsaken. Det kan for eksempel hjelpe å ta pauser fra langvarig bruk av digitale skjermer, bruke en luftfukter for å stoppe lufttørkingen, kutte ned på røyking og alkohol eller bytte til mer fuktige kontaktlinser anbefalt av din optiker.1

Noe i øyet ditt

Hvis du har noe i øyet, kan dette forårsake irritasjon og kløe. Alt fra støv, sand eller grus i øyet, eller under øyelokket, kan forårsake kløe. Hvis dette er tilfelle, prøv å unngå å gni deg i øynene. Selv om det er fristende, kan dette få partikkelen til å skrape opp øyet eller innsiden av øyelokket. Å blunke gjentatte ganger kan noen ganger få det ut. Du kan også forsøke å skylle øyet med avkjølt kokt vann, saltvann eller øyeskyll.4

Hvis du har fått noe i øyet som har forårsaket en infeksjon, kan det hende du trenger øyedråper med antibiotika.4

Infeksjon

Kløende øyne kan også være et symptom på en infeksjon, for eksempel om du har en sti på øyet. Dette er en rød, smertefull klump på øyelokket ditt. Blefaritt er en annen infeksjon i øyevippefolliklene eller oljekanaler i øyelokket ditt, som kan forårsake røde, kløende øyne.

Blefaritt og sti på øyet er vanligvis forårsaket av bakterier. Forbedring av øyelokkshygiene vil bidra til å forhindre dette. Prøv å unngå å ta på øynene, og vask dem med en myk klut, varmt vann og en mild øyelokkrens.

Hvis du har en øyeinfeksjon som ikke forsvinner, bør du oppsøke lege eller optiker. De kan ta en titt og gi deg råd om resept på øyedråper med antibiotika.

Behandling for kløende øyne

Kløende øyne kan ofte lindres ved å bruke smørende øyedråper, også kjent som kunstige tårer. Dette kan kjøpes i din nærmeste Interoptik-butikk. Du kan også lindre kløen med en kald kompress. Dette kan være en forfriskende ansiktsklut fuktet med kaldt vann. Også øyemasker med gel beroliger og lindrer kløende øyne.

Hvis kløende øyne er forårsaket av en allergi, kan du prøve å begrense eksponeringen for allergenet. Hvis du for eksempel har pollenallergi, kan du prøve å begrense tiden din utendørs om våren og holde vinduene og dørene lukket innendørs. Hvis du er allergisk mot hår fra kjæledyr, kan du prøve å unngå å tilbringe tid med dyr, og vaske hendene umiddelbart etterpå hvis du tar på et dyr.

Allergier (inkludert pollenallergi) kan også behandles med medisiner, som antihistaminmedisin nesespray eller øyedråper. Øyedråper mot pollenallergi finnes i to typer: natriumkromoglikat, som du påfører på forhånd for å forhindre pollenallergi, og antihistamindråper, som er mer nyttige for å behandle symptomene på pollenallergi etter at du har blitt eksponert for pollen.

Hvis du ikke er sikker på hva som forårsaker kløende øyne, er det en god idé å oppsøke optikeren din for en synsundersøkelse. Vi kan fortelle deg om det er noe som kan trenge medisinsk behandling, for eksempel blefaritt eller en sti på øyet. Vi kan også snakke med deg om de beste alternativene for å behandle årsaken til dine kløende øyne og for å lindre symptomene.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne