Alle som jobber lange timer foran en datamaskin, leser mye eller bruker mye tid med mobiltelefonen, vet hva det vil si å ha overbelastede øyne. De som holder seg våkne det meste av dagen, kjører bil, leser og jobber, har også en tendens til å utvikle belastning på øynene, kjent som astenopi på fagspråket.

Øyebelastning av øynene kan være en plage og forstyrre dine daglige aktiviteter. Hvis tilstanden konsekvent neglisjeres, kan belastningen på øynene forverres og kreve behandling. Øyebelastning er ikke kategorisert som en sykdom, men snarere som et symptom.

Hvordan oppstår belastning på øynene?

Øyebelastning (som medisinsk refereres til som astenopi) er forårsaket av okulær tretthet. Når øyemusklene holder øynene rettet mot en gjenstand eller oppgave over lengre perioder, kan det oppstå tåkesyn, hodepine og belastning på øynene. Personer som lider av overbelastning av øyemusklene kan også oppleve dobbeltsyn.

Symptomer på belastning på øynene kan øke når du leser liten skrift, bruker datamaskinen på kort avstand, leser i svak belysning eller myser for å se objekter i det fjerne.

Når øyemusklene er spente og overbelastet, fører det til mer plager på nervene, noe som øker belastningen på øynene ytterligere. Dette kan være tilfelle for folk som spiller dataspill i timesvis uten å gi øynene sjansen til å hvile eller blunke i normalt tempo. Når øynene deres er festet i én retning, og i svakt lys, blir øynene utsatt for økt gjenskinn. Dette kan øke sjansen for å utvikle tørre øyne, siden øyet ikke blunker nok, noe som igjen resulterer i en økning av belastningssmerter.

En annen medvirkende årsak til belastning av øynene kan være brytningsfeil i brillene dine. Når dette skjer, anbefaler vi sterkt at du besøker optikeren din for å få korrigert glassene. Briller med feil styrke kan også være årsaken til overbelastning av øynene dine. Andre øyesykdommer som nærsynthet, hypermetropi og astigmatisme spiller en rolle i forverring av belastning på øynene, hodepine og tåkesyn.

Oppbygningen av brilleglasset kan også forårsake dette, for eksempel om du bruker vanlige progressive- eller avstandsglass når du ser på dataskjermen. Da får du en ugunstig hodestilling og øynene dine anstrenges. Til denne type bruk vil et spesialtilpasset dataglass kunne avhjelpe.

Symptomer på belastning på øynene

De vanligste tegnene på overbelastning av øynene er:

 • Sårhet i øynene
 • Tørrhet og ubehag
 • Uskarpt, tåkete syn
 • Vond rygg og nakke
 • Dobbeltsyn
 • Vansker med å fokusere og konsentrere seg om objekter
 • Lysfølsomhet – både naturlig og kunstig lys
 • En stram følelse i tinningene og pannen
 • Hyppig hodepine, som migrene
 • Astenopi er en vanlig betegnelse for generell øyebelastning. Øyebelastning varierer fra CVS (datasynsyndrom) til astigmatisme. Du kan få CVS etter å ha sett på digitale skjermer som pc, nettbrett og mobiltelefon i flere timer. Når øyemusklene dine jobber anstrengt over lengre perioder, blir det vanskelig for pupillene dine å absorbere den konsekvente eksponeringen for stråler uten pause. Dette fører til øyets utmattelse. Astigmatisme deler noen symptomer med CVS; denne typen øyebelastning skyldes imidlertid den feilaktige kurven til hornhinnen. Dette kan føre til belastning på øynene på grunn av den ekstra innsatsen som trengs for å fokusere.

  Den beste måten du kan unngå overbelastning av øynene på, er å bruke i briller. Bruk av briller kan bedre synet ditt samtidig som det reduserer belastningen på øynene. Vi anbefaler også at du får rikelig med søvn for å hvile øynene grundig. Andre løsninger, som å justere gjenskinnet på digitale skjermer og lysinnstillingene i rommet ditt, kan også gi lettelse for belastningen på øynene. Alle disse alternativene kan redusere belastningen på øynene og forbedre øyehelsen din.

 • Å sitte i timevis på ett sted, se på digitale skjermer eller skrive intenst over lengre tid, ser ut til å være en av hovedårsakene til belastning på øynene. Økningen av denne tilstanden i befolkningen har resultert i det nye begrepet CVS, som betyr datasynssyndrom.

  Øyebelastning varierer etter livsstil. Med eller uten CVS varierer graden av belastning på øynene fra mild til alvorlig. I de fleste tilfeller kan belastningen på øynene gå over etter å ha tatt litt pause fra aktiviteten du var fokusert på.
  Uavhengig av situasjonen, bør øyebelastning ikke ignoreres. Å neglisjere belastning av øynene kan føre til langsiktige konsekvenser, som endringer i synet, rennende øyne eller muligens andre øyesykdommer.

  Selvfølgelig er forebygging alltid bedre enn å søke en kur. Besøk din nærmeste Interoptik-butikk for gode råd og grundig undersøkelse av syn og øyehelse.

Behandling av anstrengende øyne

Her er noen måter øyebelastning kan forebygges, reduseres og noen ganger til og med elimineres:

 • Gi øynene mye hvile: Det er ingenting som å lukke øynene og føle den avkjølende følelsen etter en lang, hektisk dag. Selv om du kanskje ikke er i stand til å lukke øynene lenge, bør du bruke et øyeblikk på å lukke dem i noen sekunder når det er mulig.
 • Juster belysningen: Lyset vi jobber i spiller en nøkkelrolle for øyehelsen. Unngå å arbeide og lese i dårlig lys, og der det er mulig, erstatt lyskilden med et mer naturlig lys som sollys.
 • Bruk av datamaskiner og mobiltelefoner: Hverdagen vår dreier seg i stor grad om disse to enhetene, både når det gjelder jobb og fritid. Selv om du vanligvis ikke kan slutte å bruke datamaskinen, bærbar PC, mobiltelefon eller nettbrett, kan du stille inn skjermens lysstyrke til et mer passende nivå for lesing.
 • Få spesialtilpasset dataglass tilpasset dine øyne og din arbeidssituasjon. Gjerne dataprogressive om det er beste løsningen for deg.
 • Ta hyppige pauser: Å gjøre en oppgave over lengre tid på ett sted kan være både visuelt og fysisk slitsomt. Stå opp og ta en kort spasertur i noen minutter. Det kan også være lurt å legge til noen strekk og trene øyeøvelser som 20–20–20-regelen: Etter 20 minutter med arbeid på nært hold, se på noe omtrent 20 fot unna og fokuser på det i 20 sekunder.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne