Allergi er noe veldig mange nordmenn opplever, og øynene er et av de stedene flest kjenner symptomer. Enkelt sagt skyldes allergi overfølsomhet i kontakt med visse stoffer som vanligvis ikke utgjør noe problem for oss mennesker. Når det kommer til øynene er pollen, husmidd, støv og dyrepartikler de vanligste synderne. Allergi kan forårsake et vidt spekter av ubehag på øynene, vanligst er at de klør, blir røde, og hovne. Men også tørre øyne er vanlig blant de med allergi.

Hvorfor blir man rød i øynene ved allergi?

Når vi blir allergiske blir overreagerer kroppen på et fremmedlegeme. For å forsvare kroppen frigir vi antihistaminer. Dette fører igjen til at konjuktiva, slimhinnen som dekker innsiden av øyelokkene og øyehviten, blir hoven og rød. Rennende øynene og kløe er også vanlig. Merker du at øynene er rødere enn det pleier å være når du er allergisk, kan allergien ha ført til øyekatarr, dette er nokså vanlig, og er ikke farlig.

Har hendene eller fingrene dine vært i kontakt med noe du er allergisk for, og du så tar deg i øyet kan du oppleve at kun ett øye renner og klør, mens det andre virker helt normalt.

Behandling

Den mest effektive løsningen er å minimere kontakt med det som gir allergi så godt som mulig, om årsaken er støv, dyr eller noe annet. Dessverre er ikke dette mulig i alle situasjoner. Da kan øyedråper mot allergi, og allergitabletter også være til god hjelp. Slike øyedråper hjelper også mot pollenallergi. Enkelte allergimedisiner kan forårsake tørre øyne. Bruk derfor gjerne fuktedråper sammen med, men ikke samtidig med, allergi-øyedråper.

Linser og allergi

Ved pollenallergi kan faktisk kontaktlinser lindre symptomene. De fungerer som en fysisk beskyttelse som gjør at pollenpartiklene ikke kommer like mye i kontakt med øyet som de ellers ville gjort. Du kan bruke øyedråper mot allergi samtidig som du bruker linser, men det er viktig å bruke en type øyedråper som passer til dette. Noen kan inneholde konserveringsmidler som fester seg på linsen. Andre øyedråper kan føre til misfarging av linsen.

Det finnes et vidt spekter av kontaktlinser å velge mellom, alt fra progressive- , til døgn- og månedslinser. Alle disse kan brukes selv om du sliter med allergi. Dagslinser er allikevel det beste valget. Da får du nye og rene linser hver eneste dag. På andre typer linser, som brukes flere dager etter hverandre, vil det vil feste seg irriterende partikler, som f. eks pollen. Så selv om du er nøye med rengjøringen anbefaler vi dagslinser. Spesielt den typen som har ekstra fuktgivende egenskaper egner seg godt ved allergi, siden enkelte opplever tørre øyne.

Allergi mot linser

I noen ytterst uvanlige tilfeller hender det at personer er allergisk mot linsene de har på, eller linsevæsken han eller hun bruker. Da bør man snakke med optiker, eller øyelege. Å prøve seg frem sammen med optikeren sin og bytte linsetyper eller merke kan hjelpe. For eksempel å gå fra måneds- til dagslinser. Eventuelt også bytte av linsvæske kan hjelpe.

Har du ubehag i øynene og er usikker på hva som kan være grunnen? Ved en synsundersøkelse hos Interoptik ser en optiker hva som er årsaken til dine ubehag og hvordan den kan behandles.

Få hjelp hos en av våre 73 butikker!

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne