Dette er perioden flest utvikler nærsynthet, derfor bør ungdom testes jevnlig. Ubehandlede synsproblemer kan påvirke mange sider av livet blant annet; studier, arbeid, sosialt liv, moped- og øvelseskjøring, førerkort og idrett.

Heldigvis finnes det flere ulike løsninger for korrigering av syn. Briller og kontaktlinser er det vanligste. Samtidig finnes også solbriller, og for de som er under yrkesutdanning, vernebriller med styrke.

Når barna blir eldre øker arbeidsmengden på skolen. Enkelte unge med uoppdaget langsynthet som så langt har klart seg bra vil nå ha stor nytte av en brille som korrigerer langsyntheten og eventuelt skjeve hornhinner.

Tenåringer bruker som kjent mye tid foran diverse digitale skjermer. Dette er krevende for både synet og øynene i seg selv. Vi vet at når man ser på skjerm, så blunker man sjeldnere, og når man blunker sjeldnere, er det mange som får tørre øyne.  Det skyldes trolig at oljekjertlene som sitter i øyelokkene ikke får den regelmessige pumpingen man skal få gjennom nettopp blunkingen.

Dermed ser vi at flere mennesker, også ungdommer, får redusert funksjon fra oljekjertlene. De skrumper rett og slett inn.

Interoptik anbefaler at store og små tar regelmessige pauser fra skjermbruk. En fin måte å huske dette er 20-20-20-20-regelen: Hvert 20. minutt bør man ta 20 sekunders pause, blunke fullstendig 20 ganger og fokusere på avstand. Vi ser nå at stadig flere barn og unge også blir plaget med tørre øyne.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time