Visste du at det finnes briller som bremser og behandler nærsynthet hos barn? Banebrytende forskning har ført til at de nye brilleglassene MiYOSMART gjør nettopp det. For Olav var dette uten tvil den beste løsningen.
Tekst: Christina Sunneklep | Foto: Dag G. Nordsveen

Hos Interoptik Bekkestua kikker fjorten år gamle Olav Løvbukten forventningsfullt i speilet. De nye brillene, med MiYOSMART-glass, har en tøff, mørk ramme og sitter godt på nesen. – Det ser ut som helt vanlige briller, jo!

Olavs nye, innovative brilleglass er spesielt utviklet for å bremse og behandle nærsynthet hos barn og unge. – Barn som bruker brilleglass fra MiYOSMART vil ikke se forskjell på disse og «vanlige» brilleglass som kun korrigerer synet, forteller Interoptiker Marta Salomonsen.

Oppdaget nærsynthet i skolegården

At Olav var nærsynt, ble oppdaget ved en tilfeldighet: – Jeg og vennene mine lekte ute i skolegården. Vi skulle gjette hva de andre så på, og vennene mine gjettet riktig hver gang! Jeg trodde at de var skikkelig gode til å gjette, men det viste seg at jeg så dårlig, forteller Olav.

Hendelsen ble etterfulgt av en tur til optiker Marta Salomonsen hos Interoptik Bekkestua. Salomonsen følger opp Olavs far og to eldre brødre for nærsynthet. Dette er en arvelig tilstand, og synsundersøkelsen bekreftet raskt at også yngstemann var nærsynt.

Ung gutt gjør lekser iført MiYOSMART-brilleglass, som behandler nærsynthet, fra Interoptik
Olav er storfornøyd med brillene. De nye brillene, som har MiYOSMART-teknologi som behandler nærsynthet, sitter på hele dagen, uansett om det er lekser, fotball eller «gaming» på planen.
Ung gutt «gamer» iført MiYOSMART-brilleglass, som behandler nærsynthet hos barn, fra Interoptik
Olav er storfornøyd med brillene. De nye brillene, som har MiYOSMART-teknologi som behandler nærsynthet, sitter på hele dagen, uansett om det er lekser, fotball eller «gaming» på planen.

Viktig med tidlig behandling av nærsynthet

– Det er viktig å behandle nærsynthet hos barn og unge så tidlig som mulig, slik at synet ikke forverres. Hvis nærsynthet går ubehandlet, kan det i voksen alder gi økt risiko for alvorlige øyesykdommer som netthinneløsning eller grønn stær, og dette kan påvirke både syns- og livskvaliteten, forteller optiker Salomonsen.

Hvis nærsyntheten ikke bremses i tide, kan det i tillegg gi Olav yrkesbegrensninger i fremtiden. Enkelte yrker har strenge synskrav til de som søker seg inn.

Banebrytende forskning

Interoptik investerer stadig i ny teknologi for å kunne tilby det beste innen syn- og øyehelse til sine kunder. MiYOSMART er intet unntak: De innovative brilleglassene er basert på banebrytende forskning fra Hong Kong Polytechnic University.

– Nærsynthet innebærer at øyeeplet vokser seg for langt og at netthinnen strekkes. MiYOSMART-glassene kontrollerer den perifere lysbrytningen, slik at den plasseres foran netthinnen. Dette fører til at veksten avtar og at nærsyntheten bremses, forklarer Salomonsen. – Forskning viser at brilleglassene bremser utvikling av nærsynthet med 60 % i gjennomsnitt, og at rundt én av fire som bruker MiYOSMART stopper helt å utvikle nærsynthet.

MiYOSMART – et godt alternativ til linser

Interoptik var først ut i Norge med å tilby MiSight, en banebrytende dagslinse som både bremser og behandler nærsynthet hos barn og unge. Nå tilbys også brilleglassene MiYOSMART.

– Disse brilleglassene gir samme gode effekt som MiSight-linsene, men er enklere å bruke for de litt yngre barna. Noen synes ofte at det er vanskelig å sette på linser, derfor er MiYOSMART et godt alternativ frem til de blir store nok eller lærer å ta av og på linsene selv, sier Salomonsen.

Olavs storebror har fått gode resultater ved å behandle nærsyntheten med MiSight-linsene, men Olav er glad for at han kan bruke brilleglassene som behandlingsalternativ: – Jeg prøvde linser først, men jeg syntes det var vanskelig å ta de av og på. Jeg er glad for at jeg kan bruke briller i stedet!

Ta med barna på synstest

Hvert femte skolebarn ser dårlig, men de færreste er selv klar over det. Det er ikke lett for et barn å vite om de har godt syn, derfor er det viktig at foreldre tar med barna på jevnlige synstester.

– Jeg oppfordrer foreldre til å følge nøye med på barnas synutvikling, og til å ta en tur til optiker. Da får vi sjekket både styrke og generell øyehelse, sier optiker Salomonsen. – Det er også viktig at barnet selv kan være med på å velge ut brille, hvis synsundersøkelsen viser at de har behov for det. Når barnet er fornøyd med brillevalget, øker sjansen for at brillen blir brukt slik den skal.

Ung gutt går til skolen iført nye MiYOSMART behandlingsbriller som bremser nærsynthet hos barn og unge.
Barn som bruker MiYOSMART-brilleglass vil ikke merke forskjell på briller med MiYOSMART-teknologi og «vanlige» briller, som kun korrigerer synet.
Ung gutt ser på telefonen iført nye MiYOSMART behandlingsbriller som bremser nærsynthet hos barn og unge.
Det er viktig å behandle nærsynthet hos barn så tidlig som mulig, slik at synet ikke forverres.

Storfornøyd med nye briller

Olavs nye briller skal sitte på hele dagen – uansett om det er «gaming», lekser eller fotball som står på agendaen.

Selv om Olav var litt skeptisk til å bruke briller med behandlingsglass, er han nå storfornøyd: – Jo lenger jeg har på brillene, jo mer blir øynene mine vant til glassene og da slutter synet mitt å bli verre, forteller Olav. – Det er også bra at de ser ut som helt vanlige briller!

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk