Den innovative kontaktlinsen MiSight® 1 day bremser og behandler utviklingen av nærsynthet hos barn og unge. For August Løvbukten kan det bety mindre risiko for alvorlige øyesykdommer i fremtiden.
Tekst: Christina Sunneklep | Film: Splæsh | Foto: Dag G. Nordsveen

– Det er veldig raskt og enkelt å sette på linser! Jeg ser godt hele dagen, og nå kan jeg sitte helt bakerst i klasserommet uten å myse. At linsene i tillegg behandler nærsyntheten min er en ekstra bonus, forteller August fornøyd.

Vanskelig å følge med i klasserommet

Det var i 14–15årsalderen at August Løvbukten merket at synet ble gradvis dårligere. Den travle tenåringen, som ofte hastet fra skolen til pianotimer eller øvelser med teatergruppen, opplevde at han var mye sliten og hadde vondt i hodet. Aktiviteter på nært hold, som «gaming», gikk fint, men det ble stadig vanskeligere å løfte blikket og se langt.

– Jeg skjønte at jeg hadde dårlig syn, da jeg ble sittende bakerst i klasserommet. Jeg myste mye og syntes det var vanskelig å se det som stod på tavla, forteller August.

Hvorfor bør vi begrense nærsynthet hos barn og unge?

  • Voksne med høy grad av nærsynthet, har høyere risiko for å utvikle øyesykdommer som er ødeleggende for synet.
  • Har du -5 eller -6 i styrke, er du avhengig av å bruke synshjelpemidler hele tiden. Med -1 kan du gjøre mye uten hjelpemidler.
  • Forsvaret, politi og brannvesen har strenge synskrav. Hvis nærsynthet ikke behandles, kan du oppleve yrkesbegrensninger.
Ung gutt setter på kontaktlinsen MiSight fra Interoptik
Det er raskt og enkelt å sette på linsene MiSight® 1 day, forteller August.
Ung gutt spiller piano
August er aktiv innen både musikk og teater, men han opplevde at det ble stadig vanskeligere å løfte blikket og se «langt».

Nærsynthet - en arvelig tilstand

Foreldrene til August bestilte en utvidet synsundersøkelse hos Interoptik på Bekkestua. Her fikk August bekreftet at han var nærsynt.

– August har en far og to brødre som er nærsynte, så det var ikke uventet at også August utviklet dette, sier optiker Marta Salomonsen hos Interoptik Bekkestua. Nærsynthet kan være en arvelig tilstand: Hvis én forelder er nærsynt, er det to ganger mer sannsynlig at barnet blir det. Det er opptil åtte ganger mer sannsynlig hvis begge foreldrene er nærsynte.

– Jo mer nærsynt foreldrene er, jo større er sannsynligheten for at også barnet blir det, forteller Interoptiker Salomonsen. Heldigvis sikrer teknologisk utvikling at nærsynthet nå kan bremses, samtidig som den korrigeres.

Ny type linse behandler nærsynthet

August bruker den innovative kontaktlinsen MiSight® 1. Linsen, som anbefales til barn og unge, forhindrer at nærsynthet utvikler seg i stor fart.

– MiSight bremser utviklingen av nærsynthet, men den føles ut som en helt vanlig kontaktlinse, forklarer Salomonsen. – I midten av MiSight-linsen korrigeres nærsyntheten fullt ut, mens i ytterkanten er det soner hvor nærsyntheten ikke korrigeres like mye. Med disse linsene vokser øyet dermed langsommere, og vi estimerer ca. 59 % mindre progresjon i nærsynthet enn om du hadde benyttet vanlige briller eller linser.

Ung gutt åpner en pakning med MiSight-kontaktlinser fra Interoptik
Den banebrytende linsen MiSight® 1 day bremser utviklingen av dårlig syn, men den føles ut som en helt vanlig kontaktlinse.
ung gutt på synsundersøkelse hos Interoptik
August Løvbukten er nærsynt, men han får nå god oppfølging hos optiker Marta Salomonsen på Interoptik Bekkestua.

Høyere risiko for øyesykdommer

Det er viktig at barn og unge, som August, får behandling så tidlig som mulig.
– Når øynene vokser og du blir nærsynt, strekkes selve netthinnen. Dette kan gi høyere risiko for å utvikle alvorlige øyesykdommer i voksen alder, slik som netthinneløsning, grønn- og grå stær, forklarer Salomonsen.

Hvis nærsyntheten ikke bremses i tide, kan du også oppleve yrkesbegrensninger. Enkelte bransjer, slik som Forsvaret og branntjenester, har strenge synskrav.

Enklere hverdag med linser

Nå følges August tett opp av optiker Salomonsen, og han er jevnlig inne til kontroll hos Interoptik Bekkestua. For ønsket effekt, skal dagslinsen fra MiSight være på minst 10 timer per dag, seks dager i uken. Linsene skal han bruke frem til han er ferdig med studieløpet.

– I begynnelsen syntes jeg det var litt kronglete å sette på linser, men nå som jeg er blitt vant til det, er det veldig raskt og enkelt. Jeg merker nesten ikke at jeg har dem på i det hele tatt, forteller August. – Storebroren min er også nærsynt, men MiSight-linsene stoppet utviklingen hans. Nå håper jeg at linsene har samme effekt hos meg!

Visste du at nærsynthet kan behandles på flere måter?

Optiker forklarer hvorfor og hvordan nærsynthet kan behandles med MiSight:

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk