Noen jobber mye i 60-årene og utover, andre har mer tid til å dyrke hobbyer og familie. Uansett hva som gjelder deg er det viktig å ha godt tilpassede briller. Fra du blir rundt seksti skjer det nemlig nye endringer i synet. Det blir ofte dårligere, og du blir i mer utsatt for øyesykdommer. Derfor er det lurt å jevnlig gå til synsundersøkelse. For å være på den sikre siden.

Synet forandrer seg

Når vi går inn i 60-årene kan vi i merke at det skjer en endring med mørkesynet. Du kan merke det særlig når du kjører bil i mørket. Da er det viktig å oppsøke optiker for å finne ut om du trenger en endring av styrke i brilleglassene dine.

Styrken endrer seg gradvis og er ikke alltid like lett å oppdage selv. Etter hvert som vi blir eldre minsker pupillene, og flere medier i øyet blir uklare, slik at stadig mindre lys kommer inn på øyet. Er du en av dem som kjører bil vil brilleglass med antirefleksbehandling bidra til at mer lys når inn på øyet. Da vil øynene dine se bedre og muskulaturen rundt slapper mer av. Pass på at du har god belysning i hjemmet ditt, og sørg for at leselys er plassert riktig.

Mange opplever tørre øyne

Du kan også bli mer plaget av tørre øyne. Tørre øyne er et vanligere problem enn de fleste er klar over. Så mye som hver andre kvinne og hver tredje mann over 50 år har det. Tørre øyne er også svært vanlig blant mange som sitter foran skjermen hver dag, og hele 50 % av alle kontaktlinsebrukere opplever tørre øyne. I tillegg er det diverse medisiner som gir tørre øyne.

Det finnes flere måter å behandle tørre øyne. Øyedråper er populært. Disse kommer i mange forskjellige varianter. Benytter du kontaktlinser og opplever tørre øyne når du har dem i vil det å bytte til en linse som fukter øyet bedre være til stor hjelp.

Øyesykdommer hos eldre

Det er også nå fremover at man er mer utsatt for øyesykdommer. Jevnlig besøk hos optiker vil kunne avdekke dette i tide slik at vi ved behov kan henvise til øyespesialist for eventuell behandling.

Eksempler på øyesykdommer hos eldre er grå stær, og grønn stær. Grå stær er en normal aldersforandring som påvirker linsen i øyet. Siden synet svekkes gradvis blir man dessverre vant til å se dårligere, og unnlater å sjekke seg. Fremskreden grå stær kan vil oppleves ved at man ser mer grumsete, som gjennom uklart vann eller skitten bilrute.

Videre svekkes fargesyn og kontraster. Nyanser av blått og gult forsvinner først. Du kan også merke ekstra mye blending i motlys. Du blir mer nærsynt og opplever dobbeltsyn. Grå stær er heldigvis lett å operere hos øyelege – ved at man bytter ut linsen i øyet. Etterpå vil man raskt kunne se godt igjen.

Mer alvorlig er grønn stær. Dette kan mistenkes ved måling av høyt trykk i øyet eller funn på synsnerven inne på netthinnen. Det er viktig at dette blir oppdaget i tide før det blir skade på synsnerven. En slik skade fører til at deler av synsfeltet blir borte, jo mer skade, jo mindre syn igjen. Når skade først har oppstått blir det ikke bedre.    

Et ekstra brillepar kan være lurt

Som pensjonist får man bedre tid til å dyrke hobbyer. Da kan også behovet for andre type korrigeringer bli aktuelt. For eksempel egne briller til håndarbeid, tur eller sport. 
Når man blir skikkelig voksen kan det være nyttig med egne lesebriller i tillegg til de progressive.

Er du av typen som er aktiv, eller vil fri deg fra brillene en gang iblant finnes det et stort utvalg progressive kontaktlinser. Disse fungerer på samme måte som progressive brilleglass – de gir deg muligheten til å se skarpt på alle avstander. Progressive linser er også enklere å venne seg til enn det mange tror. Hvis du allikevel er skeptisk har vi i Interoptik tilvenningsgaranti på kontaktlinser – tryggere blir det ikke!  

Les mer: En 80-åring trenger nesten fem ganger så mye lys som en 20-åring for å se det samme

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time