I en nyere studie har forskere fra Universitetet i Sørøst-Norge undersøkt belysningen i 114 hjem tilhørende friske 75-åringer. Resultatet er høyst bekymringsverdig.

Færre enn én av ti hadde anbefalt lysnivå i gangen og stuen. «Leselys og lys i trapper er spesielt viktig, men også her har de det for mørkt», sier førsteamanuensis Helle K. Falkenberg ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Studien konkluderte med at eldre har svært dårlig belysning i hjemmene sine. – Belysningen var langt under de anbefalte verdiene.
Etter den grunnleggende kartleggingen økte forskerne deretter belysningen i 29 av hjemmene. Ved en ny gjennomgang viste det seg at de som hadde fått økt belysningen hadde gjenopptatt aktiviteter de hadde lagt til side som følge av dårlig belysning.

Synet ditt svekkes med alderen

Synet vårt blir dårligere etter hvert som vi blir eldre, og dermed trenger vi mer lys for å se godt. I 40-årsalderen merker de fleste av oss at mørkesynet svekkes. Når vi runder 60 ser vi ofte dårligere i mørket enn vi gjorde i 20-årsalderen. Derfor er det viktig med god belysning i hjemmet.
Dessverre er det ofte slik at de eldre selv ikke opplever å ha dårlig belysning da øyet og hjernen er flinke til å tilpasse seg. Resultatet av dårlig belysning kan derfor vise seg i form av at aktiviteter som lesing og matlaging blir mer utfordrende enn tidligere. I verste fall kan dårlig belysning føre til fallulykker og depresjon. Det er særlig evnen til å se kontraster som svekkes med alderen, og i mørket bli det derfor vanskelig å skille mørke objekter fra et mørkt underlag.

Les også: Synet hos eldre

 

  • Lys er viktig for trivsel og helse. Sørg for å trekke gardiner til side slik at det naturlige dagslyset kan slippe inn. Tilfør mer lys i form av lamper, spotter eller punktbelysning. Mange av oss er vant til å spare på strømmen, men dagens lyspærer bruker heldigvis svært lite strøm. Slå på lyset når du oppholder deg i et rom eller går fra ett rom til et annet, og vær særlig oppmerksom på at trapper og områdene rundt er godt opplyst.
    Som pårørende til eldre med dårlig lys hjemme, kan du bidra til å øke lysmengden. Kjøp sterkere lyspærer, eller sett inn flere lamper. Sørg samtidig for at lyskildene er enkle å betjene. Lyset skal ikke blende, men sørge for jevn belysning og punktbelysning.

Synsundersøkelse gjennom hele livet

God belysning alene er ikke nok til sørge for at eldre ser godt. Regelmessige synsundersøkelser hos optiker er det første grunnleggende steget til et godt syn. Med en optiker som følger øyehelsen din fra gang til gang er synet ditt i trygge hender. Optikeren henviser deg videre til øyelege dersom resultatene fra synsundersøkelsen indikerer videre undersøkelser. Trenger du nye briller, eller er du allerede brillebruker, kan du være trygg på at du får riktige briller – tilpasset ditt behov.

Husk at synet er en av dine viktigste sanser – uansett alder!

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Finn din nærmeste Interoptik-butikk