Å ha tunnelsyn betyr at du har en manglende evne til å se ut mot siden - du kan bare se det som er rett foran deg. Denne tilstanden er også kalt perifert synstap og kan være midlertidig eller permanent, avhengig av årsaken. Ved at tilstanden oppdages tidlig, vil den kunne behandles slik at den ikke utvikler seg ytterligere.

Sentralsyn versus perifert syn

Sentralsyn refererer til synsfeltet foran deg. Det er det øynene dine er fokusert på. Makula, som er plassert i midten av netthinnen på baksiden av øyet, er ansvarlig for klarheten i ditt sentrale syn. Den består av fotoreseptorstenger, som lar deg se farger og detaljene i det du ser på.
Perifert syn refererer til det du kan se i kanten av synsfeltet. Det er det du kan se ut av hjørnet eller siden av øyet. Denne delen av netthinnen er bygd opp av fotoreseptorstenger, som lar deg se i dårlig lys og oppdage bevegelse av objekter. Med tunnelsyn fungerer kjeglene fortsatt mens stengene ikke lenger fungerer som de skal.

Tegn på tunnelsyn

Tapet av ditt perifere syn kan skje sakte og til slutt bli til tunnelsyn, men det kan også skje plutselig. Dette kan gjøre det vanskelig å føle gjenstander eller bevegelser rundt deg.

Et eksempel på hvordan tunnelsyn oppleves, er hvis du dekker det ene øyet og ser gjennom et papprør med det andre øyet. Det ser ut som du ser gjennom en tunnel. For å se til siden, må du snu hodet.

Undersøkelser av ditt perifere syn

Optikeren din kan utføre en undersøkelse av synsfeltet ditt for å finne ut av hvor stort det er og hvor mye perifert synstap du kan ha. Typer synsfelttester som kontrollerer ditt perifere syn inkluderer:

 • Optiker ber deg dekke til det ene øyet. Deretter vil du bi bedt om å fokusere på noe rett frem. Med den ene hånden vil optiker vise et annet antall fingre utenfor ditt sentrale synsfelt. Slik kan optiker avklare hvilken del av det perifere synet ditt som kan være kompromittert.

 • Denne testen bruker et instrument som kalles et perimeter. Optiker vil dekke et av øynene dine med en øyelapp og be deg se inn i midten av omkretsen. Mens du ser rett frem, vil du klikke på en knapp hver gang du ser et lite lys vises.
  De fleste av disse lysene vil vises utenfor ditt sentrale syn. Omkretsen rapporterer hvilke lys du ikke ser, og varsler optikereb om helsen til det perifere synet ditt.

 • I likhet med den automatiserte statiske perimetritesten, benytter denne testen bevegelige lys i stedet for blinkende lys for å analysere synsfeltet ditt.

Årsaker til tunnelsyn

Det er en rekke årsaker til tunnelsyn og perifert synstap. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • Dette er en øyesykdom hvor det er en skade på synsnerven. Glaukom er den vanligste årsaken til tunnelsyn og viser ofte ingen tidlige symptomer. Når det først er merkbare endringer i det perifere synet, kan ikke skaden reverseres.

 • Retinitis pigmentosa er en arvelig øyesykdom som involverer nedgang av fotoreseptorer i netthinnen, noe som kan føre til gradvis synstap.

  Les den sterke historien politimannen Håkon Gisholt som fikk diagnosen retinitis pigmentosa, og hvordan diagnosen endret livet til noe bedre og mer meningfylt: Svakt syn - rikt liv

   

 • Netthinneløsning er en tilstand hvor netthinnen trekker seg bort fra støttevevet i øyet. Det kan føre til permanent skade dersom det ikke behandles.

 • Dette er en øyelidelse som involverer betennelse i synsnerven. Optisk nevritt påvirker vanligvis ditt sentrale syn, men kan også påvirke sidesynet. Det har en tendens til å bli verre i løpet av noen dager til noen uker, men vil ofte bli bedre av seg selv.

 • Halspulsåresykdom oppstår når halspulsåren i nakken din blir blokkert, og forårsaker symptomer som nummenhet eller synstap på den ene siden av kroppen. Halspulsåresykdom kan også forårsake hjerneslag.

 • Papilleødem er en tilstand hvor den optiske platen svulmer på grunn av intrakranielt trykk. Hvis det ikke behandles, kan det forårsake perifert synstap.

 • De med diabetes kan utvikle diabetes retinopati på grunn av høye blodsukkernivåer, som kan skade netthinnen. Symptomer inkluderer uklart syn, øyebetennelse eller plutselig synstap. Blindhet kan oppstå hvis den ikke behandles.

  • Netthinnearterieokklusjon – en tilstand der retinalarterien blir blokkert, noe som resulterer i plutselig synstap.

  • Idiopatisk intrakraniell hypertensjon – en sykdom der trykket bygges opp i hjernen. Dette kan forårsake trykk på synsnerven, noe som fører til synstap.

  • Stickler syndrom – en genetisk sykdom som involverer kollagen i kroppen. Øyesymptomer inkluderer netthinneavløsninger og glaukom, som begge kan føre til synstap.

  • Hjerneslag – en tilstand der blodstrømmen avbrytes til en del av hjernen. Symptomer inkluderer plutselig muskelsvakhet på den ene siden av kroppen, talevansker eller plutselig synstap på ett eller begge øyne.

  • Øyeslag – en tilstand som involverer manglende blodstrøm til synsnerven, noe som forårsaker tap av synet i øyet. Det er en 30 % sjanse for at det kan oppstå i det andre øyet innen tre år etter det første øyet.

  • Hodetraume/hjernerystelse – traumer i hjernen kan føre til skade på synsnerven. Perifert synstap kan forekomme.

  • Migrene – midlertidig tunnelsyn kan oppstå når noen lider av migrene. Det varer vanligvis 20 til 30 minutter.

Slik behandles tunnelsyn

Behandling for tunnelsyn varierer avhengig av årsaken. Hvis det er forårsaket av migrene, kommer synet vanligvis tilbake når migrenen avtar. Hvis det er forårsaket av traumer, er sjansen stor for at synet går tilbake til det normale.

Tunnelsyn forårsaket av betennelse fra visse sykdommer, som optisk nevritt, kan noen ganger behandles med medisiner. Å feste en løs netthinne kan også føre til at synet ditt kommer tilbake.
Men, hvis det perifere synet ditt går tapt på grunn av glaukom, en retinal arterieokkklusjon eller retinitis pigmentosa, er perifert synstap ofte permanent.

Å leve med perifert synstap

Å leve med synstap kan påvirke hverdagen din. Det kan hende du ikke lenger er i stand til å kjøre bil, og det kan hende du må justere dine daglige vaner.
Det finnes tilfeller hvor bruk av for eksempel spesielle briller kalt prismebriller kan hjelpe deg med å se bedre. Svaksynsklinikker kan også være i stand til å henvise deg til en orienterings- og mobilitetsspesialist for å hjelpe deg med å holde deg trygg og fungere i både kjente og ukjente omgivelser. Det er flere tilgjengelige ressurser som kan hjelpe deg med å forbedre livskvaliteten din.

Forebygging og når du skal oppsøke lege

For de med høy risiko for hjerte- og karsykdommer kan et sunt kosthold, regelmessig mosjon og regelmessige medisinske kontroller bidra til å redusere risikoen for hjerneslag. Hvis du har glaukom, må du sørge for å ta glaukommedisinen og fortsette regelmessige kontroller hos optiker. Dette kan bidra til å forhindre perifert synstap eller begrense ytterligere synstap.

Tidlig oppdagelse er viktig for å forhindre tunnelsyn. Hvis du merker synsendringer, bør du alltid bestille en time hos optiker så raskt som mulig. Husk at regelmessige synsundersøkelser hos optiker kan hjelpe med å fange opp eventuelle problemer, sykdommer eller andre tilstander før de truer synet ditt.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne