Papilleødem er en tilstand hvor synsnerven som forbinder øyet med hjernen din svulmer på grunn av økt trykk i eller rundt hjernen din.
Papilleødem kan være et tegn på et alvorlig underliggende helseproblem som ofte krever akutt legehjelp. Det kan også forårsake permanent synstap hvis det ikke behandles. Du bør søke medisinsk personell umiddelbart hvis du tror du kan lide av papilleødem.

Behandlingen innebærer vanligvis å takle årsaken til det økte trykket i hjernen din. I tilfeller hvor hevelsen ikke kan spores tilbake til et bestemt problem, vil behandlingen fokusere på å redusere trykket i hjernen.
Optisk nevritt er en annen tilstand som også involverer hevelse av synsnerven. Optikusnevritt har andre årsaker, symptomer og behandlingsmuligheter enn papilleødem.

Årsaker til papilleødem

Synsnerven er kabelen som overfører informasjon fra nervene i øynene dine til den delen av hjernen som tolker disse signalene som bilder. For å holde hjernen og optiske nerver stabile, er de omgitt av et stoff som kalles cerebrospinalvæske (CSF). Hvis det er økt trykk i hjernen og CSF, forårsaker dette en hoven synsnerve. Trykket kan forårsake langvarig skade på synsnerven som kan forårsake permanent synstap.

Det økte trykket i hjernen er vanligvis forårsaket av en av flere alvorlige medisinske tilstander, inkludert: 1 2

 • En hodeskade
 • En infeksjon i hjernen eller det omkringliggende vevet, som hjernehinnebetennelse
 • Ekstremt høyt blodtrykk (en hypertensiv krise)
 • En svulst på hjernen eller ryggmargen.
 • Blødning i hjerne
 • Bivirkninger av visse medisiner

Hvis det ikke er noen annen forklaring på det høye trykket i hjernen din, kalles det idiopatisk intrakraniell hypertensjon (IIH). IIH er en sjelden tilstand hvor cerebrospinalvæsken bygges opp for mye på grunn av overproduksjon eller dreneringsproblemer. Dette fører til økt trykk i hjernen. Den eksakte årsaken er ikke kjent.

Symptomer på papilleødem

Papilleødem oppstår vanligvis i begge øynene samtidig, men noen ganger påvirker det bare den ene siden.
Du kan ha papilleødem en stund før du vil merke symptomer. De første merkbare symptomene påvirker vanligvis synet ettersom hevelsen bak øyet legger press på synsnerven. Dette kan inkludere korte episoder med tåkesyn eller dobbeltsyn, flimrende lys eller mørklagt syn. Økt trykk i hjernen kan også forårsake en kombinasjon av hodepine, kvalme og oppkast.

Papilleødem - diagnose

Optikeren din vil bruke et oftalmoskop (en spaltelampe med en linse) for å se på baksiden av øyet for å oppdage tilstanden. Vi vil se på øyets struktur for å finne ut av alvorlighetsgraden og progresjonen av tilstanden din ved å bruke en skala som består av fem papilleødemstadier.3 Vi kan også bruke netthinnefotografering og en OCT-skanning (optisk koherenstomografi). Hvis papilleødem oppdages, vil du raskt bli henvist til øyelege.


I tillegg kan øyelegen også bruke MR- eller CT-skanninger for både å diagnostisere årsaker og overvåke effekten av behandlingene. En ryggmargspunksjon (lumbalpunksjon) kan også brukes til å sjekke for infeksjoner eller tegn på en svulst, og for å kontrollere trykket i cerebrospinalvæsken.

Noen ganger kan det benyttes ultralyd (ved å bruke lydbølger for å produsere et bilde av øyet) for å sjekke om hevelsen skyldes papilleødem eller en annen tilstand.

Slik kan papilleødem behandles

Papilleødem må behandles så snart som mulig for å unngå permanent synstap. Behandlingen vil avhenge av årsaken. Effektiv behandling av den underliggende årsaken bør også kurere papilleødem.
Ved en svulst kan medisinering hjelpe, men kirurgi eller strålebehandling kan også være nødvendig:

 • En hodeskade kan kreve kirurgisk behandling
 • Infeksjoner kan behandles med antibiotika eller antivirale medisiner
 • En hjerneabscess må dreneres etterfulgt av en antibiotikakur
 • Ekstremt høyt blodtrykk (kjent som en hypertensiv krise) vil trenge akuttmedisinsk behandling
 • Hvis medisiner er årsaken, kan legen din skrive ut et alternativ.
 • Spinalkraner kan foreskrives for å fjerne spinalvæske og redusere trykket i hjernen
 • IID reagerer vanligvis godt på vekttap og et vanndrivende middel for å redusere væsketrykket. Hvis dette viser seg å være mislykket, kan kirurgi være et alternativ.
 1. https://www.webmd.com/eye-health/papilledema-optic-disc-swelling
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320868#papilledema-stages
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320868#papilledema-stages

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker