En sti på øyet er en klump på øyelokket. Det skjer når en av folliklene der øyevippene dine vokser fra, eller en av oljekjertlene i øyelokket, blir infisert eller betent. Det starter vanligvis med en liten gulaktig flekk, omgitt av rød og hoven hud.

En sti har en tendens til å være rød, smertefull og fylt med gult puss. Klumpene kan dannes på øvre eller nedre øyelokk og på innsiden eller utsiden av øyelokket4. Det er mulig, men uvanlig, å ha mer enn én sti om gangen1. Husk at sti på øyet er svært smittsomt!

Symptomer på sti

De tidligste tegnene på sti begynner med at øyelokket ditt blir rødt og sårt. Øyet ditt kan klø, svi eller føles klissete. Du kan merke en klump eller hevelse på øyelokket. Gult puss kan dannes i midten av klumpen 3, mens huden rundt klumpen kan bli rød og hoven1. Rødheten kan være vanskeligere å se hvis du har mørk hud.1 Øyet kan bli mer rennende eller følsomt for lys enn vanlig5.

Selv om en sti kan gjøre øyet rødt og vannaktig5, vil det vanligvis ikke påvirke synet ditt. Hvis hele øyelokket er rødt og hovent i stedet for bare en enkelt klump, tyder dette på blefaritt i stedet for sti.1 Hvis du har en hard klump med litt avstand til vippene på øyelokket, men ikke smertefullt, kan dette være en chalazion snarere enn en sti.1

Hvis du er usikker på om du har sti eller ikke, bør du snakke med optikeren eller legen din. Vi kan undersøke problemet og anbefale den beste behandlingen.

Etter noen uker vil det sannsynligvis gå hull på klumpen slik at puss vil renne ut. Når dette skjer, kan både smerten 5 og klumpen forsvinne. Du bør imidlertid ikke prøve å klemme ut innholdet i klumpen selv1.
Dette kan spre infeksjonen til det andre øyet, til resten av øyelokket8, til andre mennesker, eller skade øyevippene dine8.

Årsaker til sti på øyet

Det er flere mulige årsaker til sti på øyet eller under øyelokket. Det skyldes vanligvis en infeksjon. Sti kan komme fra en bakteriell infeksjon i oljekjertlene i øyelokket, eller i en hårsekk hvor øyevippene dine vokser fra.1
Da sti er smittsomt, er det viktig med god hygiene for å sikre at de ikke smitter en annen person.
Å berøre øynene med skitne hender kan infisere øynene dine. Hvis du bruker gammel øyesminke, lar sminken være på over natten eller setter inn kontaktlinser uten å vaske hendene først, kan det overføre en infeksjon.5 Du kan også bli smittet av andre ved å dele øyesminke, ansiktskluter eller håndklær.

Sti er vanlig og kan ramme mennesker i alle aldre, særlig barn.13 Det er ikke alltid like enkelt å forhindre og det er større sjanse for å få sti på øyet hvis du har blefaritt eller en hudtilstand som rosacea.1

 • For å forhindre sti på øyet, er det viktig å holde øynene rene. Hvis du for eksempel bruker kontaktlinser, må du alltid vaske hendene før du setter linsene på.1

  Prøv å ikke gni deg i øynene med mindre hendene dine er rene.1 Hvis du bruker øyesminke, må du ta den av før du legger deg. Hold utstyr som vippetang og sminkebørster rene - særlig mascara og eyeliner, og ikke del dem med noen. Unngå også å dele annen type sminke med andre og heller ikke bruke sminke du har hatt i mer enn 6 måneder.1 Hvis noen du bor sammen med har sti på øyet, må du passe på at du ikke deler håndklær eller ansiktskluter – da kan du lett bli smittet.1

  Du kan også bidra til å forhindre sti ved å holde en ren ansiktsklut dynket i varmt vann mot øynene dine i noen minutter. Dette mykgjør oljene i oljekjertlene og bidrar til å forhindre at de herdes til en blokkering.2

  Da sti kan være forårsaket av en bakteriell infeksjon, er det viktig med god hygiene rundt øynene og ansiktet ditt. Gjenbrukbare munnbind i stoff kan bidra til å spre bakterier som forårsaker sti på øyet. Prøv å unngå å berøre ansiktet, spesielt området rundt øynene, når du tar på, tar av eller justerer alle typer munnbind. Kast engangsmasker etter bruk, og husk å vaske den gjenbrukbare masken ofte i varmt vann.

 • Sti på øyet er vanligvis ikke alvorlig og går over av seg selv i løpet av noen uker.1

  En sti kan utvikle seg til en chalazion4. Dette er en hard klump som ikke er smertefull, men kan vare i noen måneder, eller til og med år.

  Det er flere ting du kan gjøre for å enten fremskynde heling eller lindre smerten. Dette inkluderer varme kompresser, øyelokkskrubb, øyemassasje og smertestillende midler. Hvis du har en sti som varer lenge, eller hvis du fortsetter å få sti, bør du snakke med legen din. Legen kan gi deg antibiotika eller steroider.14

  Du kan også bruke et øyerensemiddel designet spesielt for å behandle øyelokkhygiene. Du påfører middelet mens du forsiktig masserer området for å fjerne smuss og hindringer fra kanten av øyelokket. Dette kan hjelpe med drenering av puss.

  Hvis stien din ikke går bort av seg selv i løpet av noen uker, må du kanskje oppsøke lege. Under lokalbedøvelse vil legen bruke en sterilisert nål1 til å lage et lite kutt på innsiden eller utsiden av øyelokket for å ta hull på stien og tømme pusset eller blokkert olje bort.

 • Hvis stien din er smertefull, kan du få hjelp hos apotek eller lege. De kan anbefale reseptfrie smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen for å kontrollere smerten.

  Du kan også behandle stien ved å bruke et varmt kompress flere ganger om dagen for å redusere hevelsen. For å gjøre dette må du først vaske hendene med såpe og varmt vann, dynk deretter en ren ansiktsklut i varmt vann og hold den mot det lukkede øyet i 5 til 10 minutter.1 Hvis kluten avkjøles for raskt kan du dynke den med varmt vann igjen. Varmen kan lette hevelsen og få pusset til å renne bort9. Det kan til og med hjelpe stien med å tømmes raskere, noe som er tryggere enn å klemme den selv.8

  Du bør ikke bruke øyekremer eller lotion når du har sti på øyet9. Ikke bruk kontaktlinser, da de kan spre infeksjonen fra stien til hornhinnen, på forsiden av øyet9. Du bør også unngå å dele håndklær eller ansiktskluter med andre, for å unngå å smitte andre.1 Kast ut øyesminke eller sminkebørster som berører øynene dine, da de sannsynligvis er infisert. Du kan erstatte dem etter at stien din er helbredet.

Sti på øyet - medisinering

Som nevnt, hvis du har en sti som forårsaker smerte, kan reseptfrie smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen hjelpe.
Bortsett fra smertestillende midler, er det ingen egne medisiner eller kurer for å behandle sti. Antibiotika er ikke veldig effektive mot sti6, så det er usannsynlig at legen din vil anbefale dette. Men, hvis du fortsetter å få sti, eller har en sti som varer veldig lenge, kan du få antibiotika i form av tabletter eller salve av legen din.

Hvis du har en sti utløst av en hudtilstand som rosacea, kan legen din gi deg medisin for å behandle denne tilstanden, som en hudkrem eller antibiotika. Dette vil bidra til å forhindre at det forårsaker flere utbrudd av sti i fremtiden.

 1. https://www.nhs.uk/conditions/stye/
 2. https://web.archive.org/web/20100415041550/http://www.emedicinehealth.com/sty/page12_em.htm
 3. https://web.archive.org/web/20100407042355/http://www.medicinenet.com/sty/article.htm#tocc
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370090/
 5. https://web.archive.org/web/20100307022459/http://www.mayoclinic.com/health/sty/DS00257/DSECTION%3Dsymptoms
 6. https://doi.org/10.1016%2Fj.emc.2013.01.006
 7. https://web.archive.org/web/20100411054952/http://www.emedicinehealth.com/sty/page8_em.htm#Medical%20Treatment
 8. https://web.archive.org/web/20100412081320/http://www.medicinenet.com/sty/page2.htm#tocf
 9. https://web.archive.org/web/20100415041621/http://www.emedicinehealth.com/sty/page7_em.htm
 10. https://web.archive.org/web/20100415041101/http://www.emedicinehealth.com/sty/page10_em.htm
 11. https://web.archive.org/web/20100415041106/http://www.emedicinehealth.com/sty/page13_em.htm
 12. https://www.who.int/docs/default-source/documents/publications/world-vision-report-accessible.pdf?sfvrsn=223f9bf7_2
 13. The Eye in Clinical Practice, Peggy Frith. https://books.google.nl/books?id=8gKxXVlJU1YC&printsec=frontcover&dq=The+eye+in+clinical+practice.&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiV-oPSo57wAhUWrqQKHY7cB3gQ6AEwAHoECAMQAg#v=snippet&q=chalazion&f=false
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424070/#:~:text=Common%20interventions%20for%20the%20treatment,%2C%20lid%20massages%2C%20and%20others.
 15. Lindsley, K., Nichols, J. J., & Dickersin, K. (2010). Interventions for acute internal hordeolum. The Cochrane database of systematic reviews, (9), CD007742. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007742.pub2 retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424070/

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne