Blefaritt er et problem som kan forårsake røde, hovne, såre eller kløende øyelokk. Det kan også føre til en slags skorpe på øyelokkene eller få dem til å henge sammen om morgenen, og forårsake skjellete eller flassende hud rundt øynene. Øynene dine kan bli klø, renne, føles tørre eller mer følsomme for lys, gjøre synet uklart, eller gi deg følelsen av at du har noe i øyet.

Blefaritt kan være forårsaket av bakterier som infiserer kanten av huden der øyevippene slutter seg til øyelokket. Det er normalt å ha noen bakterier på huden, inkludert på øyelokkene, men for mange eller feil type bakterier, kan forårsake infeksjoner.1

Du kan være mer utsatt for å få blefaritt hvis du har en hudlidelse som flass eller rosacea. Hudflakene kan tette til oljekjertlene i øynene dine.1

Prøv å ikke bekymre deg for mye hvis du har blefaritt. Det er ikke smittsomt2, det er vanligvis ikke alvorlig1 og bør gå over av seg selv i løpet av noen uker. Hvis du har tilstanden, bør du rengjøre øyelokkene hver dag med varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel som babysjampo, eller med spesielle øyeservietter2.

Blefaritt kan føre til andre øyeproblemer, som cyster2, sti på øyet2 eller konjunktivitt2. Det kan også føre til tåkesyn eller tørre øyne og få noen av øyevippene til å falle av.1 Tror du at du kan ha blefaritt? Da bør du oppsøke optikeren din. De vil bruke et sterkt lys og et forstørrelsesverktøy for å se på øyet og øyelokket1. De kan fortelle deg om det er blefaritt og hjelpe deg med å finne den beste behandlingen.

Hvis du har hatt blefaritt før, er det mer sannsynlig at du får det igjen, så det er viktig å følge en god rutine for å holde øynene rene hver dag.1

Forebygging av blefaritt

Du kan bidra til å forhindre blefaritt ved å holde øyelokkene og øyeområdet rent. Dette fjerner og reduserer bakterier som kan forårsake en infeksjon. For å rense øynene, sørg for at hendene er rene først. Bløtlegg deretter en myk klut eller bomullsull i varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel, som babysjampo, og masser øynene dine. Du kan også bruke spesielle øyeputer2.

Hvis du bruker øyesminke, må du alltid fjerne den før du legger deg4. Ikke legg eyeliner bak øyevippene dine4. Prøv å unngå å dele sminke med andre, da dette kan spre bakterier.

Hvis du har hatt blefaritt før, ikke gjenbruk øyesminke som du brukte før eller under infeksjonen. Dette kan re-infisere øynene dine med de samme bakteriene igjen4. Vi anbefaler å kaste sminken og kjøpe ny øyesminke.

Behandlinger for blefaritt

Hvis du tror du kan ha blefaritt, bør du snakke med optikeren din. De kan undersøke øyet og øyelokket ditt ved hjelp av et sterkt lys og et forstørrelsesverktøy, kalt en spaltelampe1. De kan også snakke med deg om alternativer for behandling av blefaritt.

Blefaritt vil ofte forsvinne av seg selv i løpet av noen få uker hvis du renser øynene regelmessig2. Hvis blefaritten ikke forsvinner, kan du kanskje få øyedråper med antibiotika eller medisiner fra legen din for å behandle infeksjonen.2 De kan også skrive ut en resept på steroidøyedråper for å hjelpe hevelsen til å gå ned.3

Hvis du har blefaritt, kan du bruke en varm kompress, som en ansiktsklut fuktet med varmt vann, for å behandle symptomene hjemme. Hold den mot øynene i noen minutter for å lindre ubehaget og myke opp eventuell oppbygging av skorper. Du må kanskje fukte kluten igjen for å varme den opp igjen hvis den avkjøles for raskt3.

Det er veldig viktig å holde øyelokkene rene, spesielt hvis du har blefaritt. Du bør rense øynene minst en gang om dagen. Rengjør ett øye om gangen og bruk en separat klut eller bomullsull for hvert øye. For å rense øynene, bør du starte med å vaske hendene grundig med såpe og varmt vann. Bruk en varm kompresjon, etterfulgt av en øyelokkmassasje og en lokkskrubb som er en øyelokkrens for tilstanden. Etter å ha renset øyet, skyll det med rent vann. Skaff deretter en ren klut eller et nytt stykke bomullsull til det andre øyet, slik at du ikke sprer infeksjonen fra det ene øyet til det andre.

Unngå å bruke kontaktlinser eller øyesminke, særlig eyeliner, om du har blefaritt da dette kan gjøre infeksjonen verre.2

Det er en god idé å fortsette å rense øynene dine regelmessig selv etter at blefaritten har forsvunnet. Dette bidrar til å forhindre at den kommer tilbake2. Hvis du bruker øyesminke eller kontaktlinser, bør du kaste alle gamle produkter du brukte mens du hadde en infeksjon, bare for sikkerhets skyld. Disse kan re-infisere øyet ditt.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne