Manglende utelek og mer tid foran PC, nettbrett og mobiltelefon fører til at stadig flere barn utvikler nærsynthet. Dette kan føre til økt risiko for øyesykdommer og de kan utsettes for yrkesmessige begrensninger, som f.eks pilot og politi.

Vi vet at det er meget krevende for øyet å sitte ved en skjerm i lang tid, det er faktisk en av de vanskeligste oppgavene kroppen møter i dagens samfunn.

Mange nærsynte barn

Tall viser at hvert 3. barn og ungdom mellom 8 og 20 år er nærsynte. Amerikansk statistikk viser at dobbelt så mange barn i USA er nærsynte i dag enn for bare 20 år siden. Det snakkes om den rene epidemi. En hovedårsak er, i tillegg til arv, mer tid innendørs foran PC, nettbrett og mobiltelefoner.

Tre råd til foreldre som vil unngå nærsynthet hos barna:

  • Det er bred enighet blant forskerne om at mer utetid reduserer risikoen for å bli nærsynt. Når barn leker utendørs trener de øynene til å se på ulike avstander, noe som påvirker synsfunksjonen positivt. Utelek bremser også progresjonen hos barn som allerede har utviklet nærsynthet. En time mer utetid i uka bremser utviklingen av nærsynthet med 2 %.

  • Etter maksimalt 20 minutters nærarbeid er det lurt å hvile blikket på noe som befinner seg på større avstand i minst ett minutt. Dette gjelder ikke bare barn, men alle – også tenåringer og studenter.

  • Barn begynner ofte med riktig avstand fra øynene når de leser, men ofte tar det ikke lang tid før avstanden krymper og nesa er helt nede i boka. Da er det viktig at lærere og foreldre sier fra.

PS: digitale skjermer kan påvirke mer enn synet

Dataskjermer og mobiltelefoner er utrolig kraftige lyskilder i blått, noe som bryter ned søvnhormonet melatonin. Hvis foreldrene ønsker at barna skal sovne raskt og sove godt, er et godt råd å ikke la dem ta med nettbrettet i senga

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her