Det er sommer, lange lyse dager, mye sol og glede. La barna være utendørs med lek og aktiviteter. Det gjør godt for øyehelsen.

Nærsynthet og barn

Få barna ut i frisk luft i sommer. Det er positivt på flere måter, også for øynene. Mange små sitter nå altfor lenge av gangen foran skjermer med Ipad og mobiler, noe som bidrar til at de er mye mer inne enn tidligere. Dette gjør at barna ikke bruker synet på ulike avstander, og får økt risiko for å utvikle nærsynthet.

God øyehelse og uteaktivitet henger sammen

Optikere oppfordrer foreldrene til å bremse utviklingen av nærsynthet ved å aktivere barna mer utendørs, spesielt i sommerferien. Gå en tur i skog og mark med sekk og god niste, lær barna ”gamle” leker som å hoppe tau, paradis og bruke rockering. Sov i telt i hagen og finn frem ballspill. Slike enkle initiativ er gode alternativer til «passiv lek» med digitale enheter.

–Nærsynthet er i ferd med å bli et sofagris-syndrom blant barn. Selv om nærsynthet kan korrigeres med briller eller linser må vi huske at det følger både yrkesmessige begrensninger og økt risiko for øyesykdommer med nærsynthet, sier Olaug Skrøppa, optiker og fagsjef i Interoptik. 

Blant danske barn er ca. 12% * nærsynte, mens i enkelte asiatiske storbyer er opp til 80 prosent av tenåringer nærsynte. Færre utendørsaktiviteter, økende grad av nærarbeid for øynene, økt utdannelsesnivå og arv er fire faktorer som øker sjansen for å utvikle nærsynthet.

Lær av forskningsresultatene 

Forskning viser at barn og unge som er lite utendørs har 2-3 ganger høyere risiko for å bli nærsynte. Barn som leser og titter på en skjerm i over 30 minutter har større sannsynlighet for å utvikle nærsynthet enn barn som tar hyppige pauser.

Forskning viser at 40 minutter utetid daglig reduserer sannsynligheten for å utvikle høygradig nærsynthet (over -5), med 25%. Med 80 minutter utetid er reduksjonen 50%.

–Våre optikere opplever stadig større hyppighet av nærsynthet blant barn, også blant svært unge barn. Det må vi som foreldre ta alvorlig. Når barn leker utendørs sørger vi for at de får rikelig med dagslys samt trener øynene til å se på ulike avstander. Dermed påvirkes synsfunksjonen positivt, sier Skrøppa.

Samtidig er det viktig å være oppmerksom på lese- og atferdsmønsteret til barna sine.

–Når et barn har blitt nærsynt så kan det føre til at de ikke får med seg undervisningen på skolen og det kan ofte gi hodepine. Derfor er det viktig å følge med på synsutviklingen fra så tidlig som mulig, avslutter Olaug Skrøppa.

*Tall fra Danmark i 2016

Kilde: Lundberg K et al, The prevalence of myopia in Danish schoolchildren and the association between physical activity and refraction and choroidal thickness: CHAMPS Eye Study 2016  Abstract from World Society of Paediatric Ophthalmology and Strabismus, Copenhagen, Danmark.


 

 

Finn din nærmeste Interoptik butikk