Stadig flere barn blir nærsynte. Selv om nærsynthet kan korrigeres med briller eller linser, følger både yrkesmessige begrensninger og økt risiko for øyesykdommer med nærsynthet. Her gir vi deg gode råd for hvordan du kan følge opp synet til barnet ditt, og informasjon om ulike faktorer som kan øke risikoen for utvikling av nærsynthet hos barn.

Derfor bør barn sjekkes for nærsynthet

Godt syn legger grunnlaget for læring på skolen, deltagelse i lek med venner og på hjemmebane. Om nærsynthet ikke oppdages tidlig nok hos barn kan det få konsekvenser for både syn, øyehelse og yrkesvalg senere i livet. Nærsynthet er i tillegg svært vanskelig å oppdage selv, og det er derfor viktig å sjekke barnas syn hos optiker fra tidlig alder, aller helst allerede ved skolestart.

Les også: Sjekk barnas syn tidlig

Barn og nærsynthet

Ulike faktorer kan bidra til at barn utvikler nærsynthet:

 • Barn med nærsynte foreldre har høyere risiko for å utvikle nærsynthet. I tillegg er det slik at jo høyere nærsynthet foreldrene har, jo større er risikoen for at barnet utvikler nærsynthet

 • Forskning viser at sjansene for å utvikle nærsynthet er 2 til 3 ganger høyere hos barn og unge som er lite ute.

 • Barn som leser sammenhengende i mer en 30 minutter, har større risiko for å utvikle nærsynthet enn barn som tar hyppigere pauser. Leseavstanden spiller også en rolle. Barn som leser med mindre avstand enn 30 cm, har 2,5 ganger økt sannsynlighet for å utvikle nærsynthet. Jo mer tid som brukes på lesing og
  nærarbeid, desto større er muligheten for å bli nærsynt.

 • Studier viser at personer med høy utdannelse er mer nærsynt enn andre deler av befolkningen.

Råd til både foreldre og barn

 • Ta korte pauser i nærarbeid noen ganger hver time.
  Se opp, og fest blikket på et punkt langt unna.

 • Pass på å holde god avstand til bok eller PC.
  Ved lesing bør man sitte på minimum 35 cm avstand.

 • Få barna utendørs!
  Forskning viser at for hver ekstra time barn tilbringer utendørs hver uke, reduseres risikoen for å utvikle nærsynthet med to prosent. Når barn leker utendørs, sørger vi for at de trener øynene til å se på ulike avstander. Dermed påvirkes
  synsfunksjonen positivt. Dagslyset i seg selv har en positiv effekt på utviklingen av synet og reduserer risikoen for nærsynthet.

Les også: Dette er nærsynthet

Snakk med en optiker om barn og syn

Hos Interoptik tar vi barnas syn og øyehelse på alvor og sammen med det mest moderne og avanserte utstyret som finnes på markedet, gjør dette oss i stand til å hjelpe ditt barn med å bevare synet gjennom hele livet. 

Det er vårt ansvar å sørge for at du få svar på det du måtte lure på om
barn og syn. Kontakt gjerne en optiker i din nærmeste Interoptik-butikk for mer informasjon. Vi brenner for å bidra til godt syn og god øyehelse for alle aldersgrupper! Vi er tilgjengelige for deg enten du ringer, besøker nettsiden vår eller kommer til oss i butikk. Velkommen til oss!

Les mer om: Synsundersøkelse for barn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Thale Misight undersøksel

Synsundersøkelse til barnet ditt

En utvidet synsundersøkelse er viktig for å avdekke synsfeil og tegn på øyesykdommer på et tidlig stadium.

Dame med kontaktlinse

Kjøp kontaktlinser enkelt i nettbutikken vår