Forskning viser at barn som sitter mye foran dataskjermer, eller driver med annen aktivitet på nært hold, har opptil tre ganger så høy risiko for å bli nærsynte. Siden nærsynthet er vanskelig å oppdage, er det ekstra viktig å ta barna med til en optiker.

Nærsynthet går ofte i arv

I dag er en tredjedel av befolkningen nærsynte. I 2050 regner forskerne med at andelen er økt til hele 55 prosent. Vi anbefaler derfor synsundersøkelse av barn i forbindelse med skolestart.

– Å undersøke barn er noe av det kjekkeste jeg gjør. Jeg hører så mange morsomme historier, og det er så spennende å følge med på hvordan det går med dem siden. De blir på en måte litt «mine barn», sier optiker Marianne Mathisen, som har lang erfaring med å undersøke barn.

Barn og syn

Vebjørn er en heldig gutt. Foreldrene passer nemlig på at sønnen holder god avstand til bok og PC, tar pauser i nærarbeidet, og at han er mye ute i friluft der øynene trenes til å se på ulike avstander. Dagslyset har i seg selv en positiv innvirkning på synet og reduserer risikoen for nærsynthet. Dessuten går Vebjørn til  jevnlig synstest hos Interoptik Optika i Drammen.

Vanskelig å oppdage nærsynthet hos barn

– De fleste barn vet ikke at de er nærsynte før lærer eller foreldre ser at de myser på avstand etter hvert som nærsyntheten øker. Lav styrke er ikke lett å oppdage uten å ha tatt synsundersøkelse hos optiker. Den eneste obligatoriske synstesten for norske barn i dag finner sted på fireårskontrollen, forklarer Marianne, som har spesial utdannelse innen pedriatrisk optometri – synsundersøkelse av barn.

«Ser du de små bokstavene?» «Neeei!» Det er viktig å spørre, presiserer optikeren som gjerne bruker en full klokketime på hvert enkelt barn.

Synstesten bygger på tillit

– Det er viktig å sette av god tid og ikke stresse. De fleste barn trenger å varmes opp litt, ofte kan jeg bruke 20 minutter bare på å bli venn med barnet. Noen er også redde for at synstesten skal gjøre vondt, da er det viktig å forklare at ingenting er farlig, og at en del av undersøkelsene rett og slett er morsomme. 

Mye nytt finnes heldigvis for å korrigere nærsynthet, som skyldes at øyeeplet vokser og blir lengre, mer elliptisk. Progressive kontaktlinser begrenser denne veksten. Nå finnes det til og med drømmelinser som kan korrigere nærsynthet mens du sover.

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her