Alt til sin tid, alt har sin sjarm.
Det gjelder også skjermtid for barn!

Telefoner, nettbrett, PC-skjermer og TV-skjermer – uansett skjerm, dette er en yndet fritidssyssel for mange barn. Det er fengende og lett å la seg rive med, men for mye skjermtid har sine ulemper. Optikeren er klar i sin tale når det kommer til barn og skjermbruk – her er de beste rådene.

Barn og skjermtid – hva er nytt?

Tidligere i vår kom det nye råd fra Helsedirektoratet om skjermtid blant de yngste. Blant annet anbefales det nå at barn under to år ikke bør bruke tid foran skjerm i det hele tatt, og at barn opptil fem år bør ha maks én times skjermtid daglig. De reviderte rådene skapte overskrifter i landets største aviser, og det var nok mange som tok seg i at dette ikke ble overholdt i eget hjem.

Optikerens 4 beste råd til deg som forelder

Olaug Skroppa er optiker og fagsjef i Interoptik. Hennes råd er både konkrete og lett gjennomførbare:

 1. Pass på at barna tar pauser fra skjermen!
  Har barnet sett på skjerm i 20 minutter? Da er det på tide med en pause. La barnet fokusere på noe på lang avstand – kanskje skjer det noe utenfor vinduet? Oppfordre barnet til å gjøre noe annet i minst ett minutt, aller helst lenger. Slike pauser er like viktige for deg også.

 2. Flytt leken ut i det fri
  Barnas øyne trenger variasjon. Derfor er det smart for synet, så vel som resten av kroppen, å leke utendørs. Her får barnas øyne bryne seg på å se på ulike avstander - hele tiden. Visste du at én times mer utelek i uken faktisk kan bremse utviklingen av nærsynthet hos barn?

 3. Hold riktig avstand fra skjermen!
  Barna bør holde en avstand på 40 cm fra skjermen. Det er lett å bli engasjert og la både hode og blikk nærme seg skjermen, helt til det blir for nært. Vis, forklar og illustrer. En regel i seg selv har liten verdi, men når du forklarer hvorfor regelen er viktig kan du bidra til at barnet også selv tar ansvar for egen øyehelse.

 4. Bedre søvn med mindre skjerm
  Unngå bruk av skjerm rett før sengetid. Lyskilder i blått bryter ned søvnhormonet melatonin. Barna faller raskere i søvn, og sover også bedre, når øynene har hatt en god pause fra skjerm før sengetid.

Husk at eplet ikke faller langt fra stammen – la oss voksne gå foran som gode eksempler for barna!

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Les de reviderte rådene fra Helsedirektoratet her:

20–20-20 regelen - en god huskeregel for både liten og stor:

For hvert 20. minutt, blunk 20 ganger og fokuser på noe 20 meter unna.