Det er mange forventninger knyttet til skolestart både for 6-åringene som skal begynne i 1. klasse, og for de eldre barna som også kjenner på sommerfugler i magen når skolestart nærmer seg etter en lang sommerferie.
For at barnet ditt skal ha de beste forutsetninger for å følge undervisning i klasserom, og kunne delta i lek i skolegården, er det svært viktig med et godt syn.

10 prosent av skolebarna ser for dårlig

Så mange som 10 prosent av skolebarn i alderen 7-15 år har for dårlig syn. Dette kan skape problemer i både læresituasjonen og i sosial sammenheng. Barna kan oppleve å bli raskere slitne, de kan bevisst unngå enkelte situasjoner og de kan fortelle at bokstaver og ord flytter på seg når de leser og gjør lekser. Om barna føler at de faller ut av lek og ballspill, kan de også velge å trekke seg ut av sosiale sammenhenger. Det er ikke alltid barnet gir klart uttrykk for dette, så mange foreldre vet derfor ikke om synsutfordringene barnet deres kan oppleve. Et dårlig syn bidrar til at gleden over skolestart, og spenningen knyttet til ny læring og nye vennskap, kan bli kraftig redusert. 

Hvordan oppdage om barnet ditt ser dårlig?

Har du lagt merke til at barnet ditt ofte gnir seg i øynene eller klager over vondt i hodet? Kanskje legger barnet hodet på skrå eller lukker det ene øyet når det skal ta en nærmere titt på noe? Myser barnet eventuelt mye ? Om noen har nevnt at barnet kan ha lesevansker er det faktisk kanskje synet som er problemet. 

Synstest før skolestart

I forberedelsene til skolestart bør du planlegge en synstest for barnet ditt. For 6-åringen er det da hele to år siden synet ble sjekket på helsestasjonen, og mye kan skje med barnets øyne på to år. I dagens skolesystem er det ingen obligatorisk kontroll av barnets syn, og det er derfor deg som forelder som må ta initiativ til å oppdage tegn på dårlig syn hos barnet ditt. Det er ingen enkel oppgave, og derfor er det nyttig med en grundig synsundersøkelse hos optiker før skolestart. Er det lenge siden barnet ditt fikk en synsundersøkelse?

  • I Norge er langsynthet den mest utbredte synsfeilen blant barn. Barn som har konsentrasjonsvansker eller mangler utholdenhet når de jobber med lekser kan være langsynt. Langsynte barn må også anstrenge seg ekstra for å se ting klart på nært hold gjennom hele dagen og kan derfor bli ekstra slitne etter en dag på skolen. Dette kan gå ut over tålmodigheten når leksene skal gjøres. Langsynthet kan være vanskelig å oppdage, men optikeren vil kunne bekrefte eller avkrefte dette under en synsundersøkelse.

  • En del barn er derimot nærsynte. De har da utfordringer med å se klart på avstand. Å lese på tavlen og å delta aktivt i for eksempel ballspill kan oppleves som vanskelig for et barn som er nærsynt. Dette kan være noe enklere for foreldre å oppdage, for eksempel ved å observere at barnet myser mye. Er du usikker bør du ta barnet med til en synstest hos optiker.

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her
Barn med briller

Hvilken synsundersøkelse skal jeg velge til barnet mitt?

Etter den obligatoriske synstesten på helsestasjonen på 4-års-kontrollen, er barnas syn og øyehelse overlatt til oss foreldre. Mye kan skje med barnas syn frem til de skal begynne på skolen som 6-åringer.