Hornhinnen er den mest følsomme delen av øyet ditt. Hvis hornhinnen har en rift eller er skadet på en eller annen måte, kan det føles veldig smertefullt og forårsake rødhet i øynene, uklart syn og følelsen av at noe sitter fast i øyet. Her forteller vi deg om ulike symptomer, diagnose og behandling.

Symptomer på skade på hornhinnen

Hornhinnen er tettpakket med nervefibre, noe som gjør den ekstra følsom. Dette betyr at den minste moden kan forårsake mye ubehag og smerte i tillegg til rødhet i øynene.
Andre symptomer inkluderer:

  • følelsen av at noe sitter fast i øyet som ikke vil forsvinne
  • synet ditt er uklart
  • følsomhet for lys (fotofobi)
  • øynene dine renner mer enn vanlig

Avhengig av årsaken til skaden kan du også oppleve:

  • puss fra det berørte øyet
  • betennelse (keratitt)
  • uklar hornhinne (hornhinneødem)

Hvis du legger merke til en grå ring eller bue rundt hornhinnen, kan dette være et symptom på hornhinnearcus. Dette forekommer når fettavleiringer danner en bue rundt hornhinnen din. Dette kan være et normalt tegn på aldring, men hos yngre mennesker kan det være et tegn på at du har underliggende kolesterolproblemer.

Skader på hornhinnen er vanlig. De oppstår når et fremmedlegeme kommer i kontakt med øyet og forårsaker riper, kutt eller slitasje på hornhinnen. Dette kan være sand, en kvist, glass, metallfragmenter eller til og med neglene dine eller sminkebørster. Hvis en gjenstand punkterer gjennom det ytre laget av hornhinnen din, kan det føre til permanent arrdannelse i øynene.

Andre vanlige årsaker til skade på hornhinnen inkluderer å gni øynene for hardt, tørre øyne eller et om du får et kjemisk middel som blekemiddel inn i øyet.

Ultrafiolett lys fra sollys, solsenger, sveiseutstyr og lasere kan forårsake en slags "solbrenthet" på hornhinnen din kalt fotokeratitt.
Hvis kontaktlinsene dine ikke brukes riktig, kan de ende opp med å skrape opp hornhinnen. Dette skjer vanligvis hvis de brukes for mye, hvis passformen på linsen ikke er god eller hvis du får en allergisk reaksjon på noen typer kontaktlinseløsninger.

Betennelse på hornhinnen, eller keratitt, kan være forårsaket av en skade på hornhinnen eller en infeksjon. Symptomene er de samme som ved hornhinneskade, men det kan også føre til at et hornhinnesår (øyesår) vises på øyet ditt, som kan være alvorlig. Hvis keratitt ikke behandles riktig eller i tide, kan komplikasjoner føre til permanent skade på hornhinnen og synet.

Hornhinnedystrofi er navnet på en gruppe progressive genetiske øyesykdommer som forårsaker endringer i hornhinnen over tid. De kan til slutt forårsake smerte eller synstap, men det kan ta år før symptomene vises. Din optiker kan se etter tegn på hornhinnedystrofier.

Tilbakevendende hornhinneerosjon er når det ytre laget av hornhinnen ikke fester seg ordentlig til lagene under. Friksjon fra å gni øynene eller til og med åpne dem for raskt når du våkner kan føre til at dette laget revner eller til og med går i stykker. Det er vanligvis knyttet til en tidligere skade på hornhinnen, øyesykdommer som hornhinnedystrofi eller en underliggende tilstand. Korneaerosjon er ikke synlig for det blotte øye, så vil bli diagnostisert av en optiker gjennom en synsundersøkelser.

Slik stilles diagnosen ved hornhinneskade

Under synsundersøkelsen vil vi sjekke hornhinnen din og diskutere eventuelle symptomer. Dette vil være enkelt og smertefritt. Vi kan bruke en spesiell type øyedråper som inneholder fargestoff for å gjøre eventuelle hornhinnesår synlige.

Hvis skaden din er alvorlig, noe fortsatt sitter fast i øyet eller hvis du har skader fra kjemikalier, bør du få akutt medisinsk behandling. Hvis et kjemikalie har sprutet inn i øyet ditt, begynn straks å skylle øyet med rent, lunkent vann i 15-20 minutter og fjern kontaktlinsene.

Behandling av hornhinneskade

Din behandling for hornhinneskade vil avhenge av årsaken.
Hvis du har en mild slitasje på hornhinnen, vil den vanligvis leges av seg selv innen 48 - 72 timer. Det er lurt å besøke oss for en sjekk dersom du har skader, siden hornhinnen din er sårbar for infeksjon som i noen tilfeller kan gi varig skade. Du kan bli foreskrevet en antibakteriell behandling for å forhindre infeksjon.

Alvorlig skade på hornhinnen kan føre til permanente arrdannelser som kan påvirke synet eller forårsake smerte. I dette tilfellet kan det hende du trenger en type operasjon som kalles en hornhinnetransplantasjon der den skadede hornhinnen din erstattes med en sunn.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne