Keratitt er når hornhinnen din blir betent. Et annet ord for Keratitt er derfor hornhinnebetennelse. Hornhinnen er den fremste delen på øyet, laget som beskytter resten av øyet mot smuss og bakterier. Noen symptomer på keratitt inkluderer rødhet, øyesmerter, uskarphet og puss.

Symptomer på keratitt

Symptomer på keratitt vil avhenge av årsaken, men vanlige symptomer inkluderer rødhet og smerte i det berørte øyet. Det kan føles irritert eller som om det sitter noe fast i øyet.
Betennelsen kan også påvirke synet ditt, forårsake uskarphet og følsomhet for lys (fotofobi). Hvis det er mye hevelse, kan du slite med å åpne øyet i det hele tatt. Du kan også legge merke til puss som kommer fra øyet, samt at det berørte øyet væsker mer enn vanlig.

Årsaker til keratitt

Det er flere mulige årsaker til denne øyetilstanden inkludert infeksjon, bruk av kontaktlinser for lenge eller på grunn av en øyeskade. Behandlingen for keratitt vil avhenge av hva som har forårsaket den. De to hovedtypene av keratitt er ikke-smittsomme og smittsomme.1 2


Ikke-smittsom keratitt er forårsaket av en form for fysisk skade på øyet. Dette kan skyldes:

 • bruk av kontaktlinser over for lang tid
 • urene fingre ved håndtering av kontaktlinsene
 • feil rengjøring av kontaktlinsene
 • svømme/bade med linsene dine på
 • støv, gjenstander eller kjemikalier i øyet
 • en form for øyeskade
 • øyeoperasjon
 • solbrenthet i øyet (fotokeratitt)
 • allergier
 • underliggende immunproblemer

Infeksiøs keratitt (mikrobiell keratitt) oppstår når en slags bakterier, virus, sopp eller parasitter kommer inn i øyet ditt, vanligvis gjennom en slags skade på hornhinnen.

Det er en rekke årsaker til infeksiøs keratitt: 3 4

 • Dette skjer ofte som et resultat av feil bruk av kontaktlinser. For eksempel at linsene ikke har blitt rengjort ordentlig, at de har blitt satt inn med uten at hendene er vasket først eller at linsene er brukt for lenge.

 • Dette skyldes kontakt med en eller annen form for sopp fra miljøet, for eksempel ved hagearbeid, sykling eller turgåing. Urene kontaktlinser kan også forårsake dette.

 • Dette er vanligvis en infeksjon fra et herpes simplex-virus eller helvetesildvirus. Keratitt fra herpes kan også forårsake et dendritisk sår på hornhinnen.

 • Hvis du bruker urene kontaktlinser eller kommer i kontakt med infisert vann, kan parasitter komme inn i øyet og forårsake infeksjon.

Typen keratitt kan også avhenge av den delen av hornhinnen som er berørt. For eksempel er marginal keratitt når den ytre kanten av hornhinnen er betent. Interstitiell keratitt er en betennelse i de midtre lagene av hornhinnen.5
Noen typer keratitt kan også være smittsom. Det er til og med mulig å overføre det til deg selv. For eksempel, hvis du har herpes, kan øyet ditt bli infisert hvis du tar på det etter å ha berørt et sted på kroppen din som allerede er påvirket.

Om du får keratitt er det viktig at du ikke deler håndkle med resten av familien i tilfelle det er en smittsom type. Kontaktlinsene og eventuelt kontaktlinseetui må alltid skiftes ut om du får keratitt. Nye linser må ikke tas i bruk før du er frisk. Bruk briller i perioden.

Keratitt - diagnose

Din optiker vil diagnostisere årsaken til symptomene dine og kan kanskje anbefale det beste behandlingsforløpet for nettopp deg.
Optikeren vil diskutere symptomene dine med deg, samt din generelle helse. Dette vil hjelpe til med å stille diagnosen og for å finne ut om det er andre underliggende helseårsaker som kan påvirke øynene dine.
Vi vil også undersøke øyet ditt for å finne årsaken og omfanget av infeksjonen. Vi kan bruke en spaltelampe for å se på de forskjellige delene av øyet ditt i detalj.

Du kan bli henvist til en øyelege som også kan be om ytterligere tester for å se etter en infeksjon. Dette kan inkludere å ta en tåre- eller hornhinneprøve (biopsi).

Behandling av keratitt

Behandlingen av keratitt vil avhenge av om tilstanden er forårsaket av betennelse eller infeksjon.

For milde tilfeller av ikke-infeksiøs keratitt, kan kunstige tårer bidra til å lindre irritasjon. I mer alvorlige tilfeller kan antiinflammatoriske øyemedisiner være nødvendig.

For smittsom keratitt kan legen din skrive resept på medisinerte øyedråper, orale medisiner eller en kombinasjon av begge. Dette kan inkludere antibiotika, soppdrepende midler, antivirale midler eller biocider, avhengig av årsaken til infeksjonen.

Det er viktig å holde øye med tilbakevendende infeksjoner, da det noen ganger kan være motstandsdyktig mot behandling eller til og med forverres. Hvis dette er tilfelle, bør du bestille time hos optikeren din.

Keratitt og komplikasjoner

Hvis behandlet riktig og i tide, bør du komme deg fint etter keratitt er ferdig behandlet. I alvorlige tilfeller, og hvis det ikke behandles, kan keratitt forårsake permanent arrdannelse i hornhinnen, hornhinnesår, økt øyetrykk og til og med blindhet.

Forebygging av keratitt

Feil bruk og rengjøring av kontaktlinser er en av de høyeste risikofaktorene for keratitt. Du bør alltid følge rådet fra optikeren nøye. Vask hendene grundig før du tar på øynene, bruk alltid de riktige rengjøringsløsningene og skift ut linsene regelmessig. Du bør også unngå å svømme eller sove med linsene dine.

Prøv å bruke briller, solbriller eller annen øyebeskyttelse hvis du er på et sted med spesielt mye støv i luften. Hvis du driver med hagearbeid eller gjør en aktivitet der noe kan fly inn i øynene dine, prøv å bruke beskyttelse for øynene dine da også.

Hvis du opplever rødhet i øyet eller andre keratittsymptomer, er det viktig å avtale en time med optikeren din umiddelbart. Ikke prøv å behandle symptomene selv, da reseptfrie øyedråper noen ganger kan gjøre en infeksjon verre. 6 De fleste milde tilfeller av keratitt kan enkelt behandles. Hvis det ikke behandles, eller ikke behandles tidlig nok, kan komplikasjoner forårsake permanent skade på synet. Hvis du tror du har keratitt bør du oppsøke fastlege eller optiker så fort som mulig. De kan gi deg råd om tjenester i ditt område og gi deg en henvisning til en øyespesialist om nødvendig.

 1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320347#types
 2. https://www.healthline.com/health/keratitis#types
 3. https://www.moorfields.nhs.uk/sites/default/files/Microbial%20Keratitis.pdf
 4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratitis/symptoms-causes/syc-20374110
 5. https://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/corneal-disorders/interstitial-keratitis#:~:text=Interstitial%20keratitis%20is%20a%20serious,who%20have%20had%20eye%20infections.
 6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320347#Complications

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker