Pterygium, eller «surfers eye», er en ikke-kreftfremkallende vekst som utvikler seg på øyets bindehinne. Tilstanden er forårsaket av langvarig, ubeskyttet UV-eksponering. Pterygium påvirker vanligvis ikke synet, men dersom det vokser og sprer seg over øyet, vil dette resultere i at synet forstyrres.

Ett eller begge øyne kan bli påvirket av et pterygium. Følelsen av et fremmedlegeme, irritasjon og kløe er ofte sekundære symptomer, som kan behandles med øyedråper eller salve. Uskarpt, forvrengt syn eller dobbeltsyn kan også oppstå fra pterygium som vokser mye på hornhinnen, den ytre linsen i øyet.

Kirurgi for å fjerne denne veksten på øyet kan være nødvendig hvis synet er påvirket, eller hvis leger mistenker at lesjonen er precancerøs. Det kan også utføres av kosmetiske årsaker.

Pingvekula versus pterygium

Pterygium og pingvekula er forskjellige øyesykdommer som noen ganger brukes om hverandre, selv om de er to ulike tilstander. De er begge forårsaket av soleksponering fra tropiske miljøer som er varme, støvete eller vindfulle over lengre perioder (miljøer som for eksempel surfere tilbringer tid i).

De to tilstandene er relatert, har de noen viktige forskjeller:

 • En pingvekula er også en vekst som vises på konjunktiva. Begrepet pingvekula kommer fra det latinske ordet "pinguis", som oversettes til fett eller fett. Dette navnet er passende, siden pingueculae vises som en liten gulaktig kul og ofte inneholder kalsium, protein eller fettavleiringer. Noen ganger er de røde fra overflødige blodårer som vokser rundt og/eller inne i den.

  Det som skiller pingvekula fra pterygium er at pingvekula ikke vil overlappe med hornhinnen - det ytterste laget foran øyet. Selv om pingvekula kanskje ikke er de mest estetisk tiltalende, forårsaker de vanligvis ikke synsproblemer.
  Det kan imidlertid forårsake tørre øyne når en pingvekula er tilstrekkelig fortykket eller hevet og tårefilmen ikke dekker den ordentlig. Det kan kreve kirurgisk fjerning for lindring eller for kosmetiske formål.

  Les mer: Hva er pingvekula?

 • Mens en pingvekula er en vekst av kalsium, fett eller protein, er en pterygium en vekst av konjunktivvevet som alltid inneholder blodkar. Pterygi kan spre seg over øyet og overlappe hornhinnen, noe som kan påvirke synet.

  Mindre tilfeller av pterygi forårsaker vanligvis ikke symptomer. Det er imidlertid mulighet for irritasjon – og i alvorlige tilfeller hornhinneforvrengning – hvis pterygium sprer seg. Dette kan resultere i synsforandringer, som vil kreve kirurgi for å fikse.

Pterygium - årsaker og risikofaktorer

Pterygi er vanligvis forårsaket av overdreven UV-eksponering uten beskyttelse av kvalitetssolbriller. Langvarig tørrhet og irritasjon i øynene kan også føre til utvikling av øyevekst.

Kjennetegn som kan sette noen i høyere risiko for å utvikle pterygium eller pingvekula inkluderer:

 • tilbringe mye tid utendørs uten solbriller og/eller bredbremmet hatt (risikofaktor nummer én)
 • bor eller arbeider i et varmt, vindfullt eller tropisk klima
 • er kvinne
 • jobber som bonde, fisker eller annet yrke som krever at du er i solen og andre nevnte værforhold
 • være 50 år eller eldre
 • ha noen i familien din som har hatt en pterygium

Selv om noen av disse risikofaktorene ikke kan hjelpes, kan et par solbriller som filtrerer bort 99 % av UVA- og UVB-strålene redusere risikoen for å utvikle «surfers eye» og andre øyesykdommer betraktelig. Å bruke en lue gir ekstra beskyttelse.

Symptomer på «surfers eye»

Det mest åpenbare symptomet på et pterygium er en rosa/rødaktig vekst på overflaten av ett eller begge øyne. Selv om det kan utvikle seg hvor som helst på konjunktiva som er utsatt for sollys, oppstår de vanligvis på den indre øyekroken og spres utover fra det indre området til hornhinnen.

 • rødhet, irritasjon eller hevelse i øynene
 • følelse av et fremmedlegeme i øyet (føler at det er noe i øyet)
 • unormal mengde vann eller tårer i øynene
 • kløende, brennende eller tørre øyne
 • uklart syn eller dobbeltsyn forårsaket av astigmatisme på grunn av forvrengning av hornhinnen
 • skjemmende utseende på øyet når veksten sprer seg
 • begrenset bevegelse av øyet (svært sjelden)

Pterygium sprer seg ofte sakte over en periode på måneder eller år. Hvis du merker en vekst under utvikling på øyeeplet, bør du bestille en til hos din optiker for en grundig undersøkelse. Optiker kan foreslå behandlinger for å lette irritasjonen du måtte oppleve.

Slik behandles pterygium

Hvis veksten på øyet ikke forårsaker smerte eller påvirker synet ditt, kan det hende at optikeren ikke foreskriver noen behandling. De kan istedenfor behandling planlegge regelmessige undersøkelser av syn og øyehelse slik at de kan overvåke veksten og tilstanden.

Dersom tilstanden forårsaker irritasjon kan den behandles med øyedråper eller salver for å holde øynene hydrerte og komfortable. Disse kan kjøpes over disk uten resept. Hvis det er andre symptomer til stede - som rødhet, smerte eller hevelse - kan optikeren foreskrive steroide øyedråper for å redusere symptomene.

Kirurgi for «surfers eye»

Noen øyekirurger unngår operasjon av pterygium på grunn av muligheten for at det kan komme tilbake. Dette avhenger i stor grad av den kirurgiske teknikken som benyttes, da enkelte teknikker har svært lave forekomster av at pterygium kommer tilbake.

 • pasienten ber om å få fjernet pterygium av kosmetiske årsaker
 • øyeveksten påvirker synet
 • pterygium tykner og forårsaker smerte
 • øyets evne til å blunke eller bevege seg påvirkes
 • formen på hornhinnen blir forvrengt av veksten
 • optiker mener veksten er precancerøs/mer alvorlig enn et vanlig pterygium

Under operasjonen vil øyet ditt bli bedøvet ved hjelp av lokalbedøvelse, og du vil bli lett bedøvet. Kirurgen vil deretter fjerne pterygium.
Noen øyekirurger foretrekker å la øyet regenerere sin egen nye bindehinne når pterygium er fjernet og hele gjennom medisinerte øyedråper. Hvis konjunktivvevet i andre deler av øyet er sunt, kan øyekirurgen bruke det til å erstatte fjernet vev. Dette er kjent som autograftkirurgi. Øyekirurger tar vanligvis vev bak det øvre øyelokket.

Hvis kirurgen din velger å la øyet regenerere en ny membran på egen hånd, er det vanligvis en 15-minutters prosedyre. Hvis kirurgen din bruker en autograft eller en fosterhinne, vil den limes eller sys på plass på øyets overflate. I dette tilfellet tar prosedyren vanligvis 30 til 60 minutter.

Ytterligere behandlinger kan inkludere mitomycin C (MMC) - et anti-tumor kjemoterapi medikament som stopper cellevekst i et bestemt område. 5-fluorouracil er en annet kjemoterapimedisin som ofte brukes til å behandle visse typer hudkreft og kan foreskrives for å forhindre tilbakefall.

Selv om ikke alle tilfeller av pterygi kan forhindres, kan du redusere risikoen betydelig ved å praktisere noen få sunne vaner, for eksempel:

 • redusere soleksponeringen
 • bruke solbriller som filtrerer UVA- og UVB-stråler når du er utendørs – selv om det er overskyet
 • bruk vernebriller for å beskytte øynene mot vind, støv eller sand
 • bruk en bredbremmet hatt for ekstra beskyttelse mot skadelige UV-stråler
 • bruk av reseptfrie øyedråper for å bidra til å fukte øynene
 • Å ta disse forholdsreglene vil ikke bare beskytte øynene dine mot pterygium, men også mot andre tilstander som grå stær. Å beskytte deg selv mot UV-eksponering kan også bidra til å forhindre solrelaterte hudsykdommer.

Når skal du oppsøke lege?

Hvis du merker endringer i synet eller i selve utseendet til øynene dine, bør du oppsøke en optiker. Selv om et pterygium ikke anses som "alvorlig", er det best at en optiker vurderer symptomene dine og gir deg en riktig diagnose. Optikeren kan også gi deg anbefalinger, basert på ditt spesielle tilfelle, som vil gi deg den beste lindringen for symptomene dine.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne