Pingvekula er en godartet vekst på konjunktiva – den klare membranen som dekker den hvite delen av øyet. Det vises som en liten flekk eller bule som er hvit eller gulaktig i fargen, ofte på øyeeplet rett ved siden av iris - den fargede delen av øyet. Pingvekula er mer vanlig hos de over 70 år og påvirker ikke synet.

Årsaker og risikofaktorer til pingvekula

Den vanligste årsaken til pingvekula er eksponering for UV-stråler uten bruk av solbeskyttelse.

Lys som er fokusert på siden av øyet har størst risiko. Når denne typen lys går gjennom hornhinnen og deretter fokuseres på nesesiden av bindehinnen, kalles det den perifere lysfokuserende (PLF) effekten.
PLF forekommer mer i områder hvor solen er skarp og i lav vinkel. Denne typen lys forekommer mer i tropene, og særlig når sollyset reflekteres av snø, sand eller vann.

Andre årsaker og risikofaktorer inkluderer:

 • høy alder, spesielt personer over 70. Pingvekula sees hos nesten alle over 80 år.
 • arbeid utendørs, spesielt på eller nær reflekterende overflater som sand eller snø
 • om man er utsatt for vind eller støv i lange perioder da dette kan forårsake irritasjon
 • kontaktlinsebruk som kan forårsake friksjon på øyet.
 • alkoholforbruk

Symptomer

Pingvekula viser seg som små hvite, lakserosa- eller gulfargede flekker som ligner klumper eller blemmer på den hvite delen av øyeeplet. De kan være i ett øye eller begge øyne. De dannes ofte i øyekrokene. Bortsett fra kosmetiske endringer, har de som rammes ofte ingen andre symptomer.

Pingvekula kan påvirke øyets tårefilm, som beskytter øyet og holder det fuktig. I dette tilfellet kan det oppstå betennelse. Dette kalles pingueculitis.
Symptomer inkluderer: rødhet, tørre øyne eller følelse av at det er noe i øyet. Rødheten er vanligvis også i posisjonene «klokken 3 og 9».

Diagnose for å avklare hva utvekstene på øyet kan være

Pingvekula er nye utvekster på øyet som ser ut som klumper eller blemmer, er de ikke kreftfremkallende. Noen øyevekster har lignende symptomer, og legen din vil kanskje utelukke disse.

Disse typene utvekst inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • – en vekst som går over på hornhinnen, noe som kan forårsake synsproblemer.

 • – en cyste på øyet som er blekgul i fargen, inneholder ofte hårsekker og kan vokse med alderen.

 • – en cyste på konjunktiva som inneholder klar væske. Den kan gå over av seg selv, men noen ganger er behandling nødvendig.

 • – en saktevoksende svulst på overflaten av øyet.

 • – en gul eller brun lesjon på øyet. Det kalles noen ganger en øyefregne og er ufarlig.

 • – en knute på sklera, eller den hvite delen av øyet, som er smertefullt og kan forårsake synstap.

 • – en kreftsvulst på konjunktiva.

Slik håndteres symptomene

 • Fordi pingvekula er godartet og typisk asymptomatisk, kan det hende at behandling ikke er nødvendig. For å håndtere symptomene dine kan du:
 • bruke vernebriller i miljøer som er vindfulle eller støvete.
 • beskytte øynene ved å bruke solbriller, helst med polykarbonat, høyindeks eller polariserte glass som blokkerer UVA- og UVB-stråler. Omslagsrammer gir ekstra beskyttelse mot sollys som kommer inn i øynene fra sidene.
 • bruk briller med fargeskiftende glass. Disse kan også beskytte øynene dine mot ultrafiolett (UV) stråling.
 • velg kontaktlinser som hjelper til med å blokkere UV-stråler.
 • bruk en bredbremmet hatt for å blokkere ekstra sollys.

Behandling

Hvis pingvekula forårsaker ubehagelige symptomer, finnes det behandlingsalternativer. Øyedråper som gir kunstige tårer kan anbefales for de med symptomer på tørre øyne. En kald kompress kan hjelpe mot betennelse. For pinguekulitt kan aktuelle ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, topikale steroider eller topikale-antibiotiske steroider foreskrives.

Kirurgi for å fjerne pingvekula utføres vanligvis bare av kosmetiske årsaker. Noen mennesker liker ikke hvordan den lille bulen ser ut på øyet deres. Men, hvis betennelsen er kronisk, eller hvis bruken av kontaktlinser blir for ubehagelig, er kirurgi et alternativ. Vær klar over at pingvekula kan vokse tilbake etter operasjonen.

En laserprosedyre kalt argon laser fotokoagulering kan også utføres for å fjerne pingvekula. Begge typer prosedyrer har vist seg vellykkede og har lignende resultater.

Forebygging mot pingvekula

Hvis du regelmessig utsettes for sollys, støv eller vind, er det viktig å beskytte øynene mot solen for å forhindre dannelse av pingvekula. UV-blokkerende solbriller og bredbremmede hatter kan bidra til å beskytte øynene dine mot solen og andre miljøforhold.

Når skal du oppsøke optiker?

Hvis du oppdager en flekk som ser ut som en bule, blemme eller klump på øyet, og føler ubehag, bør du bestille en time hos en optiker.
Pingvekula er godartet, men da det finnes andre flekker eller vekster som ligner og kan være kreft eller forårsake synsproblemer, bør du alltid oppsøke profesjonell hjelp. En optiker kan utføre en undersøkelse for å fastslå tilstanden din og henvise deg videre dersom tilstanden din krever det.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne