Øyelokkene dine er der for å beskytte øynene dine. Hver gang du blunker, sprer de et tynt lag med tårer over overflaten av øynene dine for å holde dem fuktige. Når du sover, forblir øyelokkene lukket for å forhindre at øynene tørker ut.

Øyenvippene dine er heller ikke bare til pynt. De er en barriere som hindrer smuss, støv og svette fra å komme inn i øynene dine, og forhindrer skade og irritasjon.

Hvert øyelokk har en muskel som holder øyelokket åpent. Når du blunker, enten med vilje eller som en refleks, slapper denne muskelen av et kort øyeblikk. Dette får øyelokket til å lukke seg, helt til du bruker muskelen til å åpne den igjen. Når du sover slapper musklene av slik at øynene forblir lukkede.

Ulike typer øyelokk

Vi kan ha forskjellige øyelokkformer, akkurat som vi kan ha forskjellige hår- og øyenfarger. Du kan ha en "epicanthic fold". Det er her det øverste øyelokket delvis dekker den indre øyekroken, selv når det er åpent. Eller du kan ha et "dobbelt øyelokk" eller "øyelokkfold". Det er her det øverste øyelokket krøller seg når det åpnes, noe som kan få øyet til å se mer åpent ut.6

Folden er mer vanlig hos personer av asiatisk avstamning, mens det doble øyelokket er mer vanlig hos personer av kaukasisk avstamning. Noen asiater har også lavt øyelokk, noe som gir øynene et utseende et sted mellom de to.6

Øyelokkproblemer

Allergier som høysnue kan gjøre øyelokkene såre, kløende, hovne og røde på innsiden.8 Arbeid i et tørt miljø, som et kontor med klimaanlegg, kan også få øyelokkene til å føles tørre.

Andre ting som kan forårsake røde eller hovne øyelokk inkluderer blefaritt1, en sti på øyet 3 eller en chalazion 9.

Hvis du har blefaritt, kan du ha røde, hovne eller kløende øyelokk. Du kan også ha skorpete øyelokk eller flassende hud på øyelokkene. Blefaritt er en betennelse i kanten av øyelokket, der øyevippene er festet, og forårsakes av tilstedeværelsen av bakterier. Hvis du har blefaritt, er det veldig viktig å holde øyelokkene rene. Gjør dette ved å vaske hendene først og deretter bruke en varm kompress i 8–10 minutter på øynene, etterfulgt av å forbedre øyelokkhygienen ved å forsiktig rengjøre øyelokkene med bomullsull og en øyelokkrens. Du bør skylle øyelokket med rent vann etterpå og bruke en ny klut eller et stykke bomullsull til det andre øyet.

En sti på øyet ser ut som en rød kul under øyelokket ditt. Det er vanligvis rødt og sårt, og du kan ha et hovent øyelokk. Stien kan også ha gult puss i seg. En sti på øyet er vanligvis forårsaket av en infeksjon i øyevippefollikkelen i øyelokket ditt. Igjen, det vil sannsynligvis leges av seg selv om omtrent en ukes tid, eller kanskje du vil ha behov for antibiotika. Du kan behandle en sti hjemme med en varm kompress og forsiktig massere området, noe som kan bidra til å lette hevelsen. Du kan også ta smertestillende. Du bør unngå å bruke øyesminke eller kontaktlinser mens du har sti på øyet, og du bør ikke prøve å sprekke den selv, da dette kan spre infeksjonen videre. Når du er kvitt stien må du bytte ut både kontaktlinsene og sminken du brukte da du fikk stien da dette er infisert. 

En chalazion kan se ut som en sti, men er vanligvis mindre smertefull. Det vises vanligvis saktere enn en sti og varer lenger - noen ganger til og med måneder. En chalazion er ikke en infeksjon, men en blokkering i oljekjertlene i øyelokket ditt. Du kan behandle og berolige den ved å bruke en varm kompress og skånsom massasje, som kan bidra til å myke opp den herdede oljen som blokkerer kanalen. Det går nok over av seg selv. Hvis det ikke gjør det, og hvis det er irritabelt, kan du få det kirurgisk fjernet.

For å forhindre såre, hovne eller røde øyelokk er det viktig å holde øyelokkene rene. Øyelokkproblemer som blefaritt og sti kan være forårsaket av bakterier1, og en chalazion kan være forårsaket av opphopning av oljer.9

Hvis du har røde, hovne eller såre øyelokk, bør du bestille en time hos optikeren din. Vi vil kunne fortelle deg om det er blefaritt, en sti, en chalazion eller noe annet. Vi kan også anbefale den beste måten å behandle det på.

  1. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/blepharitis
  2. https://www.nhs.uk/conditions/blepharitis/
  3. https://www.nhs.uk/conditions/stye/
  4. https://www.msdmanuals.com/en-gb/home/quick-facts-eye-disorders/eyelid-and-tearing-disorders/chalazion-and-stye-hordeolum
  5. https://www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=2080768019
  6. https://doi.org/10.1001%2Farchopht.117.7.907
  7. https://www.npr.org/sections/codeswitch/2014/11/17/363841262/is-beauty-in-the-eye-lid-of-the-beholder
  8. https://www.nhs.uk/conditions/hay-fever/
  9. https://web.archive.org/web/20161018231753/https://nei.nih.gov/faqs/eyelid-disorders-chalazion-stye

 

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne