Hvis du synes det er ubehagelig eller til og med smertefullt å være i sterkt lys, kan det hende at du lider av fotofobi. Fotofobi, eller fotosensitivitet (lysfølsomhet), betyr at øynene dine er følsomme for lys.

Hva betyr fotofobi?

Hvis du synes det er ubehagelig eller til og med smertefullt å være i sterkt lys, kan det hende at du lider av fotofobi. Fotofobi, eller fotosensitivitet (lysfølsomhet), betyr at øynene dine er følsomme for lys.

Fotofobi er ikke en øyetilstand i seg selv, men det er et symptom på en av flere tilstander som kan påvirke øynene og hjernen din. Disse problemene spenner fra de mindre til de mer alvorlige. Hvis du tror du opplever fotofobi, bør du besøke optikeren din for å utelukke alvorlige årsaker.

Symptomer på fotofobi

Fotofobi kan påvirke mennesker i alle aldre. Det påvirker vanligvis begge øynene, men ved noen tilstander vil det bare påvirke ett øye. Når øynene dine er følsomme for sollys eller sterkt lys rundt deg, kan det forårsake ubehag. Hvis den underliggende tilstanden som forårsaker lysfølsomheten i øynene dine er alvorlig, kan det til og med være smertefullt.

I tillegg til følsomhet for sterkt lys, er det også andre symptomer på fotofobi:

 • mysing
 • opplevelsen at normal belysning er for sterk
 • du ser lyspunkter som ikke forsvinner, selv når du lukker øynene
 • vanskeligheter med å lese
 • tørre og rennende øyne
 • hodepine

Fotofobi - diagnose

Hvis du tror du opplever fotofobi, er det en god idé å oppsøke optikeren din. Vi kan ta en titt på hvor sunne øynene dine er og se hvordan vi kan hjelpe.
Under undersøkelsen stiller vi deg spørsmål om symptomene dine og sykehistorien. Vi vil også undersøke øynene dine for å se etter problemer som betennelse, tørre øyne eller tegn på øyesykdom eller skade. Vi kan også henvise deg til en øyelege eller lege for ytterligere tester, for eksempel blodprøver eller hjerneskanninger.

Årsaker til fotofobi og behandling

Fotofobi kan være et symptom på mange forskjellige tilstander. Behandlingen vil avhenge av årsaken til øyefølsomheten, derfor er diagnose er viktig.

Øyetilstander

Det er mange øyesykdommer som kan forårsake lysfølsomhet.

 • Grå stær: en tilstand der linsen inne i øyet gulner eller får flekker og forårsaker problemer med synet. Grå stær kan behandles med kirurgi.
 • Makuladegenerasjon: en tilstand som påvirker den delen av øyets bakside som gir deg ditt sentrale syn. Behandling for dette inkluderer injeksjoner og lysterapi.
 • Uveitt: betennelse inne i øyet som vanligvis er relatert til problemer med immunsystemet. Dette behandles ofte med medisiner.
 • Konjunktivitt: betennelse eller infeksjon i slimhinnen eller øyelokket og øyeeplet. Det kan forårsake rødhet i øynene, kløe og hvit klissete væske. Du kan trenge antibiotika, øyedråper eller salve for å behandle det hvis det ikke går over av seg selv.
 • Tørre øyne: en kronisk tilstand der tårekjertlene dine ikke produserer nok tårer til å holde øynene smurte. Kronisk tørre øyne og fotofobi går ofte sammen. Milde tilfeller kan behandles med kunstige tårer eller medisinerte øyedråper.
 • Hornhinnerift: et smertefullt kutt eller ripe på forsiden av øyet som også kan forårsake uklart syn, rødhet og følelsen av at noe sitter fast i øyet. Det behandles vanligvis med antibiotikadråper. Hvis det ikke behandles riktig, kan det forårsake en alvorlig tilstand som kalles et hornhinnesår.

Migrene og hodepine

Migrene er moderat til alvorlig hodepine som vanligvis vises sammen med andre symptomer, inkludert kvalme, oppkast, samt følsomhet for lys og lyd. Disse er de vanligste årsakene til fotofobi.
Andre typer hodepine som klasehodepine eller spenningshodepine kan også forårsake lysfølsomhet. Hvis dette er tilfelle, innebærer behandlingen vanligvis hvile og medisinering.

Tilstander i hjernen

Noen hjernesykdommer kan også forårsake fotofobi, inkludert:

 • Meningitt: Denne infeksjonen kan forårsake hevelse av de beskyttende dekkene på hjernen og ryggmargen. Det kan også forårsake feber, frysninger, sterk hodepine, kvalme, oppkast og stiv nakke. Bakterielle former for hjernehinnebetennelse kan behandles med antibiotika, men mer alvorlige tilfeller kan trenge mer intensiv behandling. Alvorlige tilfeller kan til og med føre til alvorlige medisinske komplikasjoner, inkludert hjerneskade eller til og med død.
 • Encefalitt: Denne virusinfeksjonen kan føre til at hjernen din blir betent. Behandling for mildere tilfeller av denne tilstanden inkluderer antiinflammatoriske medisiner, sengeleie og væsker. Alvorlige tilfeller kan imidlertid være livstruende og krever mer intensiv behandling.
 • Subaraknoidal blødning: Dette er blødning på hjernen, vanligvis forårsaket av en sprengt blodåre. Symptomer på dette kan inkludere plutselig og alvorlig hodepine, irritabilitet, forvirring og nummenhet. Denne tilstanden kan føre til hjerneskade eller til og med død hvis den ikke behandles. Behandling kan omfatte kirurgi for å redusere trykket i hjernen din.

Hvis du tror du kan ha noen av disse symptomene eller tilstandene sammen med fotofobi, bør du søke øyeblikkelig legehjelp.

Bivirkninger av medisiner

Noen medisiner kan forårsake følsomhet for lys, inkludert noen antibiotika, noen medisiner som brukes til å behandle væskeretensjon og noen antimalariamedisiner. Fotofobisymptomer bør forbedres når du slutter å ta medisinen.

Lindre symptomer på fotofobi

Når du har blitt diagnostisert, og du venter på at behandlingen skal tre i kraft, finnes det måter å håndtere symptomene på. Det enkleste er å bruke solbriller eller filterbriller i sterkt lys, eller å prøve å unngå sterkt lys fullstendig. Prøv også å unngå å bruke solbriller innendørs, da dette kan gjøre lysfølsomheten verre. Smertestillende medisiner kan også hjelpe mot hodepine, og øyedråper kan hjelpe hvis øynene dine er tørre.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne