Aldersrelatert Macula Degenerasjon, som på folkemunne blir kalt forkalkning, er den største årsaken til varig synshemming hos personer over 50 år i Norge. Årsaken er at næringsstoffer ikke transporteres godt nok til netthinnen.

Høyt eller lavt blodtrykk, grå stær og røyking antas å øke risikoen for denne tilstanden. Sykdommen svekker skarpsynet. Man blir ikke helt blind. Mange opplever imidlertid konsekvensene i dagliglivet er store. Våre optikere kan se om du har forkalkninger på øyebunnen og gi råd om forebygging, eller de kan henvise til øyelege.

Denne sykdommen gir sjelden utslag på synet i tidlig stadium, men noen pasienter bør henvises til øyelege raskt, da det i en del tilfeller kan behandles og forhindre synstap. I løpet av de siste årene har ny teknologi gitt oss helt andre muligheter til å studere det indre øyet enn vi har hatt tidligere. Ved en såkalt OCT-skanning (Optical Coherence Tomography) får man et tverrsnitt av netthinnen, kan måle tykkelsen på lagene og også studere bakre del av øyet. Dette gjør det mulig å påvise øyesykdommer som blant annet AMD på et langt tidligere tidspunkt enn før.

To typer AMD

  1. Tørr AMD
    Dette er den vanligste formen. Synes svekkes gradvis. Symptomene er dårligere skarpsyn og fargesyn, samt økende vanskelighet med å gjenkjenne ansiktstrekk. D
  2. Våt AMD
    Den våte typen gir avleiringer, nydannede blodårer og hevelse, og kan – dersom den får utvikle seg – resultere i at man i realiteten bare har sidesynet igjen Denne formen kan føre til at det sentrale lesesynet blir påvirket i løpet av relativt kort tid, ofte i løpet av noen få uker eller måneder. Symptomer er at linjer oppleves som forvrengte.

 

Behandling

Behandling for våt AMD kom for noen år siden. Et stoff sprøytes direkte inn i øyet og ikke bare stanser utviklingen av sykdommen, men kan også i noen tilfeller gi pasienten bedre syn.

Tidlig diagnostisering er derfor avgjørende. Det kan ganske enkelt redde synet til et menneske.  

Når det gjelder den tørre AMD-typen, som det har vært få behandlinger for, er det nå introdusert en avansert lysbehandling. Behandlingen ser lovende ut for tidlig- og mellomstadium av tørr AMD. Man ser at avleiringene i øyenbunnen går tilbake til et mer normalt stadium hos flere – og at synet virker å bedre seg for noen. Også her er det derfor viktig at det blir stilt en tidlig diagnose. Det foregår mer forskning på denne metoden.

Du kan selv gjøre en enkel test hjemme som kan gi deg en indikasjon på om du må oppsøke lege eller optiker angående begynnende AMD. Last den ned her.

Jo tidligere diagnose, jo bedre prognose.

Jevnlige synsundersøkelser er derfor viktig, slik at vi kan følge med på utviklingen av øyehelsen din.

 

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker