Skjeling oppstår når øynene ikke er synkroniserte, og når øynene ser ut til å være rettet i forskjellige retninger. Med skjeling ser det ene øyet rett frem, mens det andre ser enten mer utover eller innover.

Når øyet er feiljustert innover, er det kjent som esotropi, mens ett øye rettet mer utover er kjent som eksotropi. To andre typer strabismus er hypertropi (hvor det ene øyet ser oppover), og hypotropi (hvor det ser nedover).
Ved skjeling kan øyets plassering og skjeling både være konstant, eller midlertidig. Dette betyr at et øye kan veksle mellom å være riktig justert og feiljustert, eller det kan være permanent permanent.


Ettersom skjeling er en tilstand som hovedsakelig rammer barn, kan barna som er rammet ha større risiko for å utvikle dobbeltsyn i tidlig alder. Dette er hovedsakelig fordi hjernen ennå ikke har utviklet seg til den modenheten den trenger for å sende og motta visuelle signaler på riktig måte. Dette kan da føre til en annen øyetilstand kjent som amblyopi eller «lazy eye» så vel som skjeling.

Hva forårsaker skjeling?

Når de seks musklene som finnes i hvert øye (som alle er ansvarlige for å kontrollere øyets bevegelser) er i ubalanse, kan øyebevegelsen bli kompromittert, noe som fører til ujevne og feiljusterte øyne. Musklene må jobbe sammen som et lag, men når disse er i ubalanse, blir det vanskelig for dem å jobbe sammen, noe som resulterer i skjeling.

Når dette skjer, er ofte det ene øyet mer bevegelig enn det andre. Dette vil føre til at det mister fokus og resulterer deretter i skjeling. Den eneste måten øynene dine kan fokusere på et objekt tydelig er når begge øynene er justert og koordinert sammen med støtte fra hjernesignaler. Dette er avgjørende da hjernen er det primære organet som kontrollerer øyebevegelser.

I et normalt scenario fungerer begge øynene bra, fordi de mottar nøyaktige signaler fra hjernen din. Disse signalene lar begge øynene se det samme bildet på samme punkt - som deretter behandles av hjernen din, og kombinerer begge disse bildene til et enkelt tredimensjonalt bilde.
Når ett eller begge øyne er ute av justering, som ved skjeling, blir disse bildene ikke korrekt oppfattet av hjernen. Dette får hjernen til å ignorere bildesignalet fra det feiljusterte øyet, i stedet for å stole på det dominerende for klare bilder. Som et resultat kan barnet miste evnen til å oppfatte bilder med dybde, og i stedet se bilder som uskarpe eller dupliserte.
Selv om skjeling hos voksne eksisterer, er skjeling en tilstand som hovedsakelig rammer barn i ung alder.

Andre årsaker til skjeling kan være øyeskader og for tidlig grå stær hos barn. Dette kan føre til ubalanse i øyemuskulaturen dersom tilstanden ikke behandles. Barn med skjeling kan gjerne myse med sitt dominerende, normale øye for å se bilder klart, spesielt når de er ute i sterkt dagslys.

Pseudostrabisme

Barn og voksne med skjeling kan ha en falsk skjeling, mens de faktisk har pseudostrabisme i stedet for ekte skjeling. Pseudostrabisme er når en voksen eller et lite barn har en flat, bred nese, sammen med en fold i huden på det indre øyelokket. Et ekstra kjennetegn ved pseudostrabisme kan være dobbeltsyn. Folden i huden på det indre øyelokket kan bli bedre etter hvert som barnet vokser, men ekte skjeling blir ikke bedre med alderen.

Hvorfor er barnet mitt skjeløyd?

Her er de vanligste typene skjeling hos babyer og barn:

  • Denne typen skjeling er når øynene skjeler innover. Tilstanden har en tendens til å være vanlig hos spedbarn. Barn med esotropi kan slite med å få øynene til å fungere sammen og kan trenge synsterapi for å få begge øynene til å fungere som et team.

  • I denne typen skjeling skjeler barnets øyne innover når de fokuserer på et enkelt objekt for å se det klart. Dette kan også skje ved fokus på et objekt i det fjerne.

  • Eksotropi er det motsatte av esotropi og innebærer at ett eller begge øyne skjeler utover. Det er også kjent som divergent strabismus eller divergent mysing. Ved denne typen skjeling kan barnet slite med å se og fokusere på objekter på avstand, og kan måtte å myse det ene øyet for å se objekter klart (spesielt ved fullt dagslys).

Hvordan behandles skjeling?

Både kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling er tilgjengelig for å rette opp feiljustering og skjeling av øynene. Det er svært viktig at pasienter som nettopp har gjennomgått korrigerende skjelingsoperasjoner hviler øynene og beskytter dem mot sollys.

Ikke-kirurgisk behandling av skjeling

  • Pasienter med et mildt tilfelle av skjeling kan se en forbedring i synet bare ved å endre styrken i kontaktlinser eller briller.

  • Dette er spesiallinser som kan brukes til øyekorreksjon ved skjeling. Hvis styrken på linsene og/eller prismene er lav, kan du kanskje ikke se forskjellen fra vanlige briller. Denne unike linsestrukturen gjør at prismet slipper inn lys i øyet og reduserer øyets skjeling når man ser på objekter. Ved hyppig bruk kan øynene skjele stadig mindre utover eller innover, og muligens til og med kurere skjelingen.

  • Med denne typen behandling bruker optikeren visuell aktivitet for å forbedre og korrigere øyekoordinasjonen og justeringen. Øynene trenes opp til å jobbe i synkronisering med hjernen, ved å tvinge øyet til å reagere på hjernens signaler, og omvendt.

Kirurgisk strabismus behandling

Strabismus-kirurgi (skjeleoperasjon) er mer invasiv enn ikke-kirurgisk behandling av skjeling. Ved øyemuskelkirurgi vil øyelegen fokusere på lengden og styrken til de seks grunnleggende musklene rundt øynene dine som er ansvarlige for å kontrollere øyebevegelsen. Det vil hjelpe øynene til å se riktig justert ut og at de ser i samme retning. Ytterligere terapi kan være nødvendig etter operasjonen for å styrke øyemusklene og forhindre at de blir feiljustert igjen. Avhengig av intensiteten av en pasients skjeling, kan øyekirurgi være nødvendig mer enn én gang for å fikse tilstanden. Denne operasjonen kan bidra til å forhindre amblyopi.

Med strabismuskirurgi kan feilstilling korrigeres hos både barn og voksne, men du kan fortsatt ha en liten grad av amblyopi selv etter operasjonen. Av denne grunn anbefaler optikere pasienter med skjeling å ikke utsette skjelingbehandlingen, da dette kan øke risikoen for å utvikle andre øyesykdommer og sykdommer. Etter fylte 14 år er skjelingskorreksjon stort sett gunstig kun av kosmetiske årsaker.

Strabismusbehandling ved hjelp av kirurgi kan fikse øyets feiljustering og kan forbedre synsskarphet. Dette hjelper øynene dine til å fungere sammen og kan forhindre at du lider av helsesymptomer som hyppig migrene, anstrengte øyne, øyetrykk og tretthet, samt forbedre utseendet ditt.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne