Det finnes fire typer skjeling, og en av dem er eksotropi. Skjeling betyr at ett eller begge øyne ikke er rettet slik at de kan se rett fremover. Med eksotropi skjeler øynene utover. Ved det vi vanligvis referer til som skjeling, eller esotropi, skjeler begge øyene innover. Eksotropi oppstår vanligvis hos små barn og kan korrigeres om barnet behandles i tidlig alder.

Barn utvikler vanligvis eksotropi mellom 1 og 4 år, men det kan også oppstå ved fødselen. Det er mer vanlig at eksotropi oppstår hos barn når de er trøtte, syke, dagdrømmer, eller hvis de ofte fokuserer på fjerne gjenstander. Eksotropi kan være konstant eller midlertidig, alvorlig eller mildt. Hvis tilstanden ikke behandles, kan eksotropi forverres. En optiker kan råde barn med eksotropi til å bruke briller for å korrigere synet. Tilstanden er vanskeligere å behandle hos voksne.

Eksotropi kan være vanskelig å oppdage, siden tilstanden ikke er synlig når et barn ser på en gjenstand i nærheten. Det er bare merkbart når de ser på fjerne objekter, for eksempel mot en klasseromstavle. Et annet vanlig symptom kan være manglende evne til å oppfatte bilder med dybde og klarhet.

Symptomer på eksotropi

Noen av symptomene barnet ditt kan oppleve er:

 • Manglende evne til dybdesyn
 • Utadgående øyestilling (kan være midlertidig eller konstant)
 • Nedsatt synkvalitet, noe som forårsaker tåkesyn
 • Følsomhet for sterkt lys (både naturlig og kunstig)

Ulike typer eksotropi

Det finnes flere typer eksotropi:

 • Dette er når øyets retning er forårsaket av en persons dårlige syn. I denne typen eksotropi klarer ikke øynene å fungere i koordinering med hverandre.

 • Dette omtales også som infantil eksotropi, da det vanligvis rammer spedbarn umiddelbart etter fødselen, eller noen måneder etter fødselen.

 • Denne typen eksotropi kan oppstå etter at øyet har fått en traumatisk øyeskade eller sykdom. Downs syndrom eller hjerneslag kan også være medvirkende faktorer.

 • Som navnet antyder, er dette når eksotropi oppstår periodisk. Ved midlertidig eksotropi ser ett eller begge øynene utover bare når personen er syk eller sliten, eller når de ser i det fjerne (midlertidig avstandseksotropi). Resten av tiden er øynene helt normale.

 • Dette er når venstre og høyre øye bytter på å se utover.

Finn din nærmeste Interoptik

Hvordan diagnostiseres eksotropi?

Eksotropi kan være lett å oppdage, men riktig diagnose utføres av en optiker eller en øyelege. Han eller hun vil spørre om en persons familiehistorie, samt om personen har ytterligere helsetilstander eller ikke, for å finne ut hvilken type eksotropi det er og gi råd om riktig behandlingsforløp. Hvis du mistenker at du eller barnet ditt har eksotropi, vil en synsundersøkelse gi deg et definitivt svar.

Din optiker vil gjennomføre en synsundersøkelse som inkluderer:

 • Optiker ber deg lese bokstaver fra et diagram for å se hvor godt du ser (synsstyrke)
 • Optiker plasser en rekke ulike styrker foran øynene for å finne ut hvilken styrke som kan være nødvendig for å korrigere sløret eller forvrengt syn (brytning).
 • Optiker undersøker grundig både din ytre og indre øyehelse

Hvordan behandles eksotropi?

Eksotropibehandling avhenger av alvorlighetsgraden av det feiljusterte øyet.

Hvis øyet ikke er helt feiljustert, og av og til beveger seg utover, kan optiker ganske enkelt foreslå briller eller kontaktlinser for å begrense øyets bevegelse. Hvis øyet derimot kontinuerlig beveger seg ut mot sidene, kan det være nødvendig med eksotropikirurgi for å korrigere og justere øynene.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne