Sviende øyne kan være ubehagelig og smertefullt å leve med. Det er flere årsaker til at du kan oppleve sviende øyne, men det er vanligvis enkelt å diagnostisere og behandle. I tillegg til en sviende følelse i øynene, kan du oppleve andre symptomer som øyesmerter, rennende øyne, kløende øyne, væskende eller stikkende øyelokk.

Hvis det er underliggende tilstander som forårsaker problemet, kan behandlingen være mer kompleks. Vi kan hjelpe deg med å diagnostisere problemet og finne det beste behandlingsalternativet for deg. Hvis du har mer alvorlige symptomer, inkludert plutselig synstap, bør du oppsøke optiker umiddelbart.

Årsaker til sviende øyne

Hvis du lider av tørre, stikkende øyne er det naturlig å spørre deg selv "hvorfor svir øynene mine?". En sviende følelse i øynene kan være forårsaket av mange forskjellige problemer, inkludert miljø, livsstil, øyeinfeksjon eller skade.

Tørre øyne:1 Hvis øynene dine ikke produserer nok tårer, kan det føre til at øynene dine «brenner». Tørre, stikkende øyne kan se røde ut, klø, føles som om noe sitter fast i dem og kan væske mer enn vanlig. Du kan også oppleve tåkesyn og bli mer følsom for lys enn hva du vanligvis er.

Faktorer som kan føre til sviende øyne:

 • Et fremmedlegeme i øyet:

  Hvis du får noe i øyet som sand, støv eller til og med en rift, kan du skade hornhinnen (det klare topplaget som beskytter resten av øyet). Hornhinnen er den mest følsomme delen av øyet. Hvis den er skadet, kan det være smertefullt, føles sviende og forårsake rødhet i øynene og tåkesyn.

  Kjemisk forbrenning av øyet:

  2 Hvis du får en kjemikalie som blekemiddel eller annen væske (inkludert spray) med samme egenskaper inn i øyet, kan det skade hornhinnen og forårsake svie, rødhet og rennende øyne.

  Alkaliforbrenninger er de farligste. Disse forårsaker av kjemikalier som ofte finnes i husholdningsprodukter som brukes til å rense opp tette toaletter, avløp og rengjøre ovner. Syreforbrenninger er mindre alvorlige, men kan fortsatt forårsake skade. Eksempler på slike produkter inkluderer glasslakk, eddik, neglelakkfjerner og bilbatterisyre. Disse kan også forårsake smerte, men forårsaker vanligvis ikke varig skade på øyet. De fleste husholdningsvaskemidler er klassifisert som skadelige.

  Hvis en kjemikalie spruter inn i øyet ditt, er det viktig å skylle det ut med rent, lunkent vann, eller bruke en saltvannsløsning i 15-20 minutter. Avhengig av væske og skade, kan du ha behov for akuttmedisinsk behandling.

  Luftbårne irritanter og øyeallergier:

  3Sviende øyne kan også være forårsaket av en allergisk reaksjon fra røyk, støv, pollen, muggsporer, parfymer, kjæledyr og mat. Andre symptomer kan være rødhet, tårer og kløe i øynene.

  Solbrenthet:

  Ultrafiolett lys fra sollys, solsenger, sveiseutstyr og lasere kan forårsake en slags «solbrenthet» i øyet (fotokeratitt). 4 I tillegg til sviende øyne kan du oppleve en kornete følelse i øynene, og lysfølsomhet.

 • Skjermbruk:

  Overbruk av elektroniske enheter og skjermer for å lese, arbeide ved datamaskinen og se på telefonen reduserer hvor ofte du blunker. Dette kan forårsake trette, sviende øyne.

  Kontaktlinser:

  5Noen ganger forårsaker bruk av kontaktlinser irritasjon i øynene. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert allergier, skitne eller skadede kontaktlinser, følsomhet for linsevæsken eller bruk av linsene over lenger tid enn anbefalt. Svie og annet ubehag ved kontaktlinser kan også være forårsaket av tørre øyne.

 • 6

  Blefaritt:

  Blefaritt er en vanlig tilstand som gjør at kantene på øyelokkene dine blir røde og hovne. Det er vanligvis forårsaket av visse hudsykdommer, en bakteriell infeksjon på øyelokkene eller øyevippemidd (demodex). Andre symptomer inkluderer flasslignende flak på øyevippene og kløende, stikkende øyelokk. Du kan merke at symptomene dine har en tendens til å være verre om morgenen.

  Okulær rosacea:

  Okulær rosacea er en annen tilstand som forårsaker øyelokkbetennelse. Det påvirker personer som har rosacea, en hudtilstand som forårsaker rødming eller rødme og synlige røde blodårer i ansiktet. Dette kan også forårsake smerte, rødhet i øynene, kløe og lysfølsomhet.

  Konjunktivitt:

  Konjunktivitt er en betennelse i konjunktiva (det gjennomsiktige laget som fôrer det indre øyelokket og den hvite delen av øyeeplet). Dette er en vanlig tilstand som kan være forårsaket av infeksjon, allergier eller virus, inkludert COVID-19Rødhet og sviende øyne, kløe, tåkesyn og hvit eller mørk væske i øynene, kan være konjunktivitt.

Håndtering og behandling av sviende øyne 8, 9

Behandlingen for sviende øyne vil avhenge av årsaken. I mange tilfeller kan du behandle sviende øyne med enkle medisiner og reseptfrie behandlinger. Disse kan hjelpe med tørrhet av sviende øyne:

 • Et varmt øyekompress i fem minutter kan bidra til å lindre tørre, såre øyne.
 • Kunstige tårer kan bidra til å holde øynene fuktige, og beskytte dem mot skade eller infeksjon.
 • Medisinsk øyelokksvask, salver eller øyedråper kan bidra til å rydde opp og forhindre infeksjoner.

I noen tilfeller kan du trenge reseptbelagte behandlinger:

 • Antibiotika kan være nødvendig i noen alvorlige tilfeller.
 • Medisiner og reseptbelagte øyedråper eller salver kan hjelpe mot allergisymptomer.

Hvis symptomene dine ikke forsvinner eller de blir verre, er det viktig å besøke oss for en sjekk. Hvis du merker noen plutselige endringer i synet sammen med øyesmerter, bør du kontakte legen din umiddelbart.

 1. https://www.nhs.uk/conditions/dry-eyes/
 2. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-eye-emergency/basics/art-20056647#:~:text=If%20a%20chemical%20splashes%20into,for%20at%20least%2020%20minutes.
 3. https://www.uhd.nhs.uk/uploads/about/docs/our_publications/patient_information_leaflets/Eye_Department/Allergic_conjunctivitis_Hayfever_eyes_034-21.pdf.
 4. https://111.wales.nhs.uk/pdfs/arc.pdf.
 5. https://www.uhd.nhs.uk/uploads/about/docs/our_publications/patient_information_leaflets/Eye_Department/Contact_lenses_and_eye_infections_046-21.pdf.
 6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321739
 7. https://www.england.nhs.uk/south/wp-content/uploads/sites/6/2020/09/2A-Info_sheetI_Symptoms_COVID19_v1.0-1.pdf
 8. ttps://www.medicalnewstoday.com/articles/321739#treatments-and-home-remedies
 9. https://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files/090609dryeyes.pdf

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne