Nystagmus er en tilstand som forårsaker raske, ufrivillige øyebevegelser. Det påvirker vanligvis begge øynene. Det er ikke smertefullt, men det kan påvirke syn, balanse og koordinasjon. Vi forklarer deg symptomer, årsaker og behandling.

Du kan bli født med nystagmus eller utvikle tilstanden senere i livet. Det er flere årsaker til at du kan utvikle nystagmus, inkludert medisinering, hodeskade eller andre helseproblemer. Oppsøk optikeren din dersom du tror du kan ha nystagmus slik at du kan få stilt diagnosen korrekt og for å råd om behandling og håndtering av symptomer.

Symptomer på nystagmus

Hovedsymptomet på nystagmus er raske, ukontrollerte øyebevegelser. Hvis du har nystagmus kan det føles som om øynene dine har sin egen vilje. De kan bevege seg fra side til side (horisontal nystagmus), opp og ned (vertikal nystagmus) eller i en sirkel (roterende nystagmus).

I tillegg til den raske øyebevegelsen forårsaket av nystagmus, kan øynene dine føles ekstra følsomme for lys. Du kan ha problemer med å se i mørket, eller andre synsproblemer. Noen mennesker opplever ikke problemer med synet i det hele tatt, spesielt hvis de har arvet tilstanden. For andre kan det virke som om verden rister. Det er også mulig å oppleve hodepine, øyesmerter eller belastning på øynene.

Årsaker til nystagmus

Rundt 1 av 1500 mennesker har nystagmus. Barn kan både bli født med det eller utvikle det senere i løpet av spedbarnstiden (infantilt nystagmussyndrom eller INS). Det er også mulig å utvikle ervervet nystagmus, noe som betyr at noe annet har utløst tilstanden senere i livet.
Når du beveger hodet rundt, beveger øynene seg automatisk for å holde bildet du ser stille og skarpt. Hvis noen har nystagmus, fungerer ikke den delen av hjernen som kontrollerer disse øyejusteringene. Det kan også være forårsaket av andre øyeproblemer, eller i sjeldne tilfeller hjernesvulster eller andre nevrologiske lidelser.

Noen av årsakene til nystagmus inkluderer:

  • Arvelig nystagmus: Tilstanden er gått i arv fra foreldrene dine
  • Andre øyeproblemer: Disse kan inkludere grå stær, glaukom eller skjeling (øynene dine er ikke på linje eller "kryss")
  • Andre sykdommer: Tilstander som hjerneslag eller multippel sklerose (MS)
  • Hodeskader: Skade på hjernen på grunn av støt
  • Albinisme: En sjelden arvelig lidelse som forårsaker mangel på hudpigment
  • Problemer med det indre øret: For eksempel Menières sykdom (vertigo eller svimmelhet)
  • Medisiner: Disse kan inkludere anti-anfallsmedisiner eller litium.

I noen tilfeller er øyebevegelser frivillige og ikke knyttet til noen annen medisinsk tilstand. Frivillig nystagmus er når du utfører disse bevegelsene med øynene med vilje – nesten som å vrikke på ørene.

Dette er nok oftest ment å være mer et partytriks for underholdningens skyld. For noen mennesker kan flagrende øyebevegelser benyttes for å håndtere følelsen av svimmelhet.

Slik settes diagnosen nystagmus

Optikeren din vil diskutere sykedomshistorien din med deg, undersøke øynene dine og teste synet ditt. Optikeren kan også undersøke mønsteret av nystagmus med forskjellige tester og se etter andre øyeproblemer som grå stær. Optiker henviser til øyelege ved behov for andre tester som kan anbefales for å bestemme kilden til problemet, inkludert øretester, nevrologiske tester og bilder av hjernen, som MR.

 

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne